Зоя Новакова
преподава по Литература
в град София
Преглед на домашна работа

Домашно по БЕЛ - Подробен преразказ в сегашно историческо време на "Златната земя"

 

ЗЛАТНАТА ЗЕМЯ

Някога двама европейски пътешественици отишли в Етиопия. Те посетили всяко кътче на тази голяма земя: появявали се ту на север, ту на юг. Навсякъде съставяли карти на нейните планини, пътища и реки.
Дочул за тях негусът, етиопският цар. Като се научил, че тези хора съставят карти, им пратил водач. И след няколко години, когато европейците свършили работата си, водачът се върнал в Адис Абеба, столицата на Етиопия, и разказал на царя:
— Всичко, което видяха, нанесоха на картата. Отидоха до изворите на Нил, на езерото Тана и се спуснаха от планината по течението на реката. В планините те търсеха злато и сребро. Нанесоха на картата пътищата и пътеките.
Дълго мислил царят за това, което правели европейците. Накрая той пратил да ги повикат, като казал, че желае да види пътешествениците преди заминаването им от Етиопия. Когато дошли в двореца, царят ги поздравил, нагостил ги и ги надарил с богати дарове. А когато тръгнали към морето, пратил с тях няколко слуги, за да ги изпроводят.
Пътешествениците се готвели вече да отплават, когато слугите на царя ги спрели и ги помолили да си събуят обувките. Слугите внимателно изтърсили обувките, изстъргали калта и чак тогава ги върнали.
Европейците се зачудили. Помислили, че това е някакъв чудноват етиопски обичай.
— Защо направихте това? — попитали те.
Царските пратеници отговорили:
— Нашият цар ни заповяда да ви пожелаем добър път, а също и да ви кажем това: „Вие дойдохте тук от далечна и силна страна. Видяхте с очите си най-хубавата земя Етиопия. Тази земя ни е скъпа. В нея ние хвърляме семена, в нея заравяме умрелите, на нея лежим, когато почиваме от работа; по нейните ливади пасем добитъка си. Пътеките, по които вървяхте, са утъпкани от краката на прадедите ни, от нашите крака и от краката на нашите деца. Етиопската земя е за нас и баща, и майка, и роден брат. Ние ви приехме като скъпи гости, дадохме ви скъпи дарове. Но земята на Етиопия е най-скъпото, което имаме, и затова не може да ви дадем нито прашинка от тази земя.

 

1

отговор

52

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
82%
Одобрение:
16%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

отиват,посещават,появяват се,съставят,дочува,праща,свършват,връща се,разказва,че всичко,което са видели,са нанесли на картата,....

Какъв е твоят отговор ?

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Росица Георгиева
преподава по Литература
в град София
с опит от  5 години
60

Зоя Новакова
преподава по Литература
в град София
с опит от  13 години
34

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения