Лиляна Демирева
преподава по История
в град Добрич
Преглед на домашна работа

Защо в България се налага съветския модел за управление?

Кратко есе на въпроса -Защо в България се налага съветския модел на управление?

1

отговор

87

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
88%
Одобрение:
12%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

След края на Втората световна война СССР установява военнополитически контрол над страните от централна Европа и Балканите. Осъществява се тезата на Сталин, израрзена пред Милован Джилас. „Тази война – обяснява Сталин през април 1945 г. –  се различава от всички предходни: който завладее една територия, й налага и своята социална система. Всеки налага своята социална система дотам, докъдето успеее да стигне армията му, а не би могло да бъде другояче.”

През периода 1945 – 1948 г.  е осъществена комунистическата консолидация на режимите в Полша, Чехословакия, Унгария и България. Приети са нови конституции и институционално се изграждат политическите системи в ситуация на противоборство на комунистическите с опозиционните сили.

Съвременна България след съдбовния деветоспетемврийски прелом през 1944 г. се предопределя от въздействието на конкретно – исторически обективни и субективни фактори. И действително това развитие има своя вътрешна логика, исторически обусловена от традициите ни като народ, държава и нация. Така сложилите се политически, икономически, социални и духовно- културни реалности в съвременна България са подвластни на тези традиции с позитивното и негативното им наследство. Националната специфика на българската действителност в най-ново време обаче започва да губи собствената си автентичност поради императивната намеса и диктат на могъщи външнополитически сили. Комунистическия режим в България още от 9 септември 1944 г. разгръща редица компоненти на съветския (сталински) модел на социализма.

Налагането на Сталинския модел (1949 – 1953) става както в икономиката, така и в политическия живот на страната. Стремежът на Сталин да постави източноевропейските държави под пълен съветски контрол довежда до политически процеси в тези страни. Сега обект на преследване са видни комунистически дейци.Призивът да се търси „врага с партиен билет” цели да се сплашат компартиите.

При управлението на Тодор Живков България е най- верният сателит на Съветския съюз. Нейната външна политика следва указанията на Москва. През 1955 г. страната влиза във Варшавският пакт – военно-политически блок на социалистическите държави. Блокът се създава като противодействие на Североатлантическия пакт (НАТО), основан през 1949 г. Предвижда се военна взаимопощ между социалистическите страни и обединено командване на техните въоръжени сили.
Курсът на „вечна дружба” довежда БКП до готовност да жертва независимостта на страната.

 

от Dima555 27.04.2012, потребител от София
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 6-ти клас по История
Тест по история за 6-ти клас
междинен тест по История за Ученици от 6 клас
Междинен тест по история за шестокласници. Състои се от 20 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
20
434
1
10.07.2013
Тест по история за 6-ти клас
тематичен тест по История за Ученици от 6 клас
Тестът е върху събитията, случили се през периода от началото на осемнадесети век до края му. Въпросите имат само един верен отговор.
(Труден)
17
627
1
06.02.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 6-ти клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

Асеновата крепост

13 яну 2008
·
95

Асеновата крепост се намира на северните склонове на Западните Родопи, разположена в тесния пролом на р. Асеница (р. Чая}. Крепостта отстои на 2,5 км южно от северното устие на този пролом, в което днес се издига Асеновград, старата Станимака...
 

Аз съм българче в Европа

21 яну 2008
·
198

А така ли е за нас, десетокласниците? За да открием истината, нужно е поне веднъж да подложим всичко на съмнение. Защо ни интересува Европа, какво искаме от нея, с какво тя ни привлича. Европа наша ли е? От часовете по история научаваме, че миналото е...
 

Дали е ни е нужен човек като Левски в днешно време

16 фев 2008
·
155

Той е бил млад човек с нови и оригинални идеи за онова време. Сега нашето поколение има нужда от някого като Левски, който постоянно да ни вдъхновява, за да можем да се събудим от “дълбокия сън” и да постигнем нещо в живота.
 

Фашизмът - Кафявата чума на XX век

27 фев 2008
·
161

Определено появата на националсоциализма, обявяването на Третия райх и Втората световна война могат да бъдат определени като събитията изиграли най-важна роля в историята на ХХ век. Ако е вярно че победителите пишат историята то за Хитлер, неговата...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Саша Василева
преподава по История
в град Добрич
с опит от  20 години
113 5

Лиляна Демирева
преподава по История
в град Добрич
с опит от  21 години
100 5

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения