Преглед на домашна работа

История за 7 клас помогнетеми

Сравнете положението в обществото на жената в Елада и в Рим. Откривате ли различия?

от - на 24 апр 2012

1

отговор

13

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
95%
Одобрение:
6%
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

В древния свят жената е смятана за вещ, а не за личност. Дали е така остава загадка, защото отговора винаги ще зависи от личната преценка. 
За да можем да докажем верността или нелепостта на това твърдение, трябва да разгледаме отношението към нея в още в древността. Основните моменти от развитието на статута й са в зависимост от обществената нагласа  в древна Елада, Рим и законите на юдаизма.

 

Платон  поставя семейството като основна единица в своята “идеална държава”. А във философията на Аристотел държавата е нещо, което съществува по природа, като семейството е естествена общност за всекидневни нужди. Според неговото мнение  по природа семейството съществува единствено и само  “заради раждането на деца”. В своето  съчинение “Политика” Аристотел цитира древногръцкия философ Хезиод, според който на всеки са нужни дом и жена. Жената в случая се разглежда като собственост на мъжа. Тя не е в положение на роб, а има своето място в йерархията на семейството, а именно след мъжа. В този аспект тя няма право да гласува, да се съди и не може да участва в имуществени сделки.

В мисленето на гърците жената се смята за “нужното зло” за продължението на рода. Тя е обект на съглашение между нейния баща и младоженеца, сродяването и брака й са само финансова сделка, в която любовта в никакъв случай не е определяща.

И в древен Рим жената е стояла на по-ниско стъпало от мъжа. Изборът на съпруга е въпрос на личностното развитие на мъжа в обществото и трупането на семейни блага, които трябва да подсигурят потомството. Бракът се изразява в преминаване на булката от родния дом в дома на младоженеца. За разлика от Елада, в Римската империя жените имат определени права. Те могат да се съдят, да сключват сделки и да притежават имущество. Жената е свободна и може да говори с мъжете наравно. Много важно е правото им да се съдят и да свидетелстват. Богатите жени започват да се образоват – учат по два езика и знаят литературни произведения. Но въпреки това жената се отличава с нисък обществен статус и задълженията й се ограничават главно в семейството и дома, за нея се мисли като за едно голямо дете. Нейната нравствена отговорност е сведена до минимум. В богатите семейства често явление е  изневярата на жената и бракосъчетанието й с друг по-млад мъж, докато съпругът й отсъства. Верността в брака е рядко срещано явление в Римската епоха по времето на Цицерон, Овидий и Цезар, които са се женили по три пъти.
 

Това е една статия,дано ти помогне... :)

от Ива-Мария Стефанова 30.04.2012, ученичка на 12 от Варна
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 7-ми клас по История
Тест по история за 7-ми клас
изпитен тест по История за Ученици от 7 клас
Тест за проверка и контрол на знанията на учениците върху изучения материал по история, с цел да се установят пропуските в знанията им. Съдържа 27 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
27
345
1
1 мин
29.10.2013
Тест по история за 7-ми клас
изходен тест по История за Ученици от 7 клас
Тест по история, подходящ за проверка на знанията преди външните оценявания след 7-и клас. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
14
303
1
15.08.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 7-ми клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

Цар Самуил /991 – 1014/. Биография и управление

03 апр 2006
·
651

Идването на власт на цар Самуил, походите в Мизия, Тракия, Македония, Тесалия, Елада и Пелопонес; походът срещу Солун и др.
 

Траките

16 юни 2006
·
1,055

Траките не са имали писменост и всичките данни за тях са взимани от разкази на римски и гръцки писатели и от прекрасните предмети на изкувството, които са ни оставили.
 

Богомилство и богомили

15 май 2007
·
418

Революционни акции на българската емиграция в Румъния за освобождение от османско иго с ръководен център Браила. Първият от тях е организиран през 1841. Начело на него застанали сръбският капитан Владислав Татич и българинът...
 

История на българското училище


Образованието и педаготическата мисъл в средновековна България. Поява и начално развитие на българските училища. Условия за поява на първите български училища.
 

Теми по История (84 страници)

16 ное 2007
·
3,704
·

Българско средновековие(I - VII век) ; Руско-Турската война и други....
 

12 мита в българската история

30 ное 2007
·
627

В историята на средновековна България и средновековните българи има много митове - в това е убеден почти всеки съвременен бълга­рин.
 

Влияние на Християнството върху обществото и политиката

05 ное 2008
·
87

Християнството е най голямата монотеистична религия в света чиито последователи наброяват приблизително 2,1 милиарда или около 1/3 от населението на света. Новата религия възниква в Палестина през 30-те години от новата ера...
 

История на българската държава и право


Славянската аристокрация по начало е разполагала с големи поземлени владения Прабългарската аристокр. /боляри и боили/е забогатявала от военна плячка и заграбени от местното население имущества и постепенно също се превръщат в едри земевладелци.
 

Разбирания за обществената роля на жената

03 юни 2009
·
120

Първи разбирания за обществената роля на жената...
 

Влияние на християнството върху обществото и политиката

17 мар 2012
·
12

В доклада се разисква темата за влиянието на религията върху хода на историята като обхваща както ежедневието на масите, така и политическите ходове на управляващите....

Потърси помощ за своята домашна:

Последно разгледали домашната
Сродни търсения