Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

отнасят ли се за днешните българи укорите на Паисий - есе

отнасят ли се за днешните българи укорите на Паисий ? - есе

2

отговора

19

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
78%
Одобрение:
14%
Постижения: » виж всички
0 точки


“Великите мисли се раждат не толкова от велик ум, колкото от велико чувство”. Колко точно се е изразил Достоевски. Сигурно и Паисий е написал своя шедьовър “История Славянобългарска” заради породилите се у него искрени чувства към съдбата на собствения му народ, които прерастват в загрижения му укор: ”О, неразумни юроде, поради що се срамиш да се наречеш българин? ”Подтикът му да промени психиката и мисленето на народа към развитие на просветата, културата и духовността не е фикция, а осъзната реалност. Реалност, която е била, е и ще бъде, защото една държава, един народ не могат да съществуват като такива, ако ги няма устоите на обществото. Това са морала, нравствеността, естествено произлизащи от религията и обичаите, благодарение, на които българинът се е само съхранил през петвековното робство. Това са също и образованието, законите, семейството като основна единица на обществото. За съжаление в последните години се забелязват процеси, които са пагубни за личността. Не е пресилено да кажа, че водят до пълна деградация - морална, нравствена и социална, а тя от своя страна до маргинализация на индивида и обществото като цяло. Примери могат да бъдат дадени много, отговори на въпроса защо-също. Още Ботев е казал в едно свое стихотворение: ” Свестните у нас считат за луди.” Това твърдение важи с пълна сила и днес. Развитието на технологиите и живота не може да бъде оправдание за без духовността и моралното падение, особено на настоящото поколение, което вместо книга предпочита Интернет, вместо спорт-стоене по кафенета. Самите устои на семейството са разклатени поради икономически, социални и други причини, които затварят отделния индивид вътре в себе си и принизяват битието му до просто оцеляване, лишено от социални контакти и културни занимания. Основната диагноза на българина е чувството за безперспективност, лесното отричане на собствената му идентичност и залитане към други култури. Криворазбраната демокрация, превърната в слободия, обърка хората и премахна нормите. В този смисъл мисля, че днешните българи не могат да бъдат убедени с укорите на Паисий, ако те самите не узреят и не достигнат до болезнената реалност. Това ще стане според мен, когато разберат, че много повече са загубили, отколкото спечелили по пътя на подражанието, губейки своята идентичност, гордост и дори суверенност като народ. Не случайно Грацион е казал: Неща, които би било най-приятно да забравим, ще помним цял живот”. Дано помним думите на Паисий и изкараме поуките от грешките, които правим. Колкото и черни да са краските на картината, която описах, винаги ще има лъч надежда. Защото когато достигнем дъното не можем повече да пропадаме, а само да се оттласнем и издигнем.

от - 22.04.2012, потребител от Варна
Активност в домашните:
Одобрение:
50%
Няма публикувани домашни
0 точки

izpolzvai 3-toto

от venko991 22.04.2012, ученик
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по Литература
Тест по Литература за 10-клас на тема "Романтизъм"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията върху литературното направление Романтизъм в десети клас. Съдържа 12 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
12
105
1
12.10.2016
Декамерон
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тестът съдържа 10 въпроса, свързани с произведението на Бокачо "Декамерон". Въпросите са затворени и изискват един верен отговор.
(Лесен)
10
164
1
07.10.2014
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Могат ли съвременните българи да бъдат убеждавани с укорите на Паисий?

03 юни 2006
·
3,315

В днешно време има изключително много промени в сравнение с времето, по което е живял Паисий. Вече не сме под робство, а българската нация е вече формирана.
 

Могат ли съвременните българи да бъдат убеждавани с укорите на Паисий ?

09 юни 2007
·
831

В днешно време има изключително много промени в сравнение с времето, по което е живял Паисий. Вече не сме под робство, а българската нация е вече формирана.
 

Днешните българи могат ли да бъдат убеждавани с укорите на Паисий

06 фев 2008
·
675

Есе за нуждата от положителен пример в днешния, лишен от духовност свят. Връщане към възрожденските идеали и стремления. Усещане за родното българско.

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Татяна Петрова
преподава по Литература
в град Разград
с опит от  2 години
13

Величка Иванова
преподава по Литература
в град Разград
154 26

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения