Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори
Постижения:

БЕЛ-домашна работа-8 клас-ПОМОЩ!

1.Отстранете граматичните и правописните грешки. Главните действуващи лица в Емилиянстаневата повест „Крадецът на праскови“ са Елисавета, нейния съпруг – застарявашт полоковник, и сърбина Иво Обретенович. Действието се развива в Велико-Търново в краят на Първата Световна война. На фона на семеините взаимо-отношения, кадето цари студенина и недоверие, появата на сръпския военопленник изведнъж променя мислите и всекидневието на Елисавета. Във образът ѝ са въплатени чертите на жената-самотница с нейната изконна жажда за ласка и обич. Тя е центъра, около когото се заплитът сюжетноконпозиционните връски в повествованието. Със изключителна пестеливос в детаилите е предадена нейната нестандартна хубос. Елисавета е тайнственно красива с нейната светло-синя рокля, с широкополата си шапка, с черните си ръкавици и сладосната миризма на парфюм, която оставя след нея си. Съпружеският ѝ живот е нещастен заради острият характер на полковника, войните и неосащественото майчинство. Срещата със Иво я приобразява. Душата ѝ се раздвуява от сблъсака между благоразумието и порива за щастие, срамът и страста, между моралните задръжки и любовният копнеш, между огризенията на съвестта и решението да скъса с досегащния ѝ живот. Преодуляла забраните на еснавско-боржуазното възпитание, Елисавета се докоства до любовтта. Имено тя я прави оптимиска: студения блясък на очите и изчезва, все по често звучи неиният ведар смях, похотката ѝ става гъфкава и жизнерадосна, самата тя излъчва красота и очерование, способна е да обича цялият свят. Затова в съдбоностната нощ двата истрели, проехтяли в лозето, ѝ отнемат всичко – и любимият, и житейският смисъл, и животът.

1

отговор

6

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Одобрение:
14%
Няма публикувани домашни
Постижения:
0 точки

Най-добър отговор - избран на 05 юли 2021

Главните действащи лица в Емилиян-Станевата повест „Крадецът на праскови“ са Елисавета, нейният съпруг – застаряващ полковник и сърбинът Иво Обретенович. Действието се развива във Велико Търново в края на Първата световна война. На фона на семейните взаимоотношения, където цари студенина и недоверие, появата на сръбския военнопленник изведнъж променя мислите и всекидневието на Елисавета. В образа ѝ са въплътени чертите на жената-самотница с нейната изконна жажда за ласка и обич. Тя е центърът, около който се заплитат сюжетно-композиционните връзки в повествованието. С изключителна пестеливост в детайлите е предадена нейната нестандартна хубост. Елисавета е тайнствено красива с нейната светло-синя рокля, с широкополата си шапка, с черните си ръкавици и сладостната миризма на парфюм, която оставя след себе си. Съпружеският ѝ живот е нещастен заради острия характер на полковника, войните и неосъщественото майчинство. Срещата с Иво я преобразява. Душата ѝ се раздвоява от сблъсъка между благоразумието и порива за щастие, срама и страстта, между моралните задръжки и любовния копнеж, между угризенията на съвестта и решението да скъса с досегашния ѝ живот. Преодоляла забраните на еснафско-буржоазното възпитание, Елисавета се докосва до любовта. Имено тя я прави оптимистка: студеният блясък на очите й изчезва, все по-често звучи нейният ведър смях, походката ѝ става гъвкава и жизнерадостна, самата тя излъчва красота и очарование, способна е да обича целия свят. Затова в съдбоносната нощ двата изстрела, проехтели в лозето, ѝ отнемат всичко – и любимия, и житейския смисъл, и живота.

 

от drumeva77 03.07.2021, студент на 41 от Варна
Активност в домашните:
Одобрение:
14%
Няма публикувани домашни
Постижения:
Съжалявам, сега видях, че съм пропуснала едно "н" в "именНо" (Именно тя я прави оптимистка:...) ... [целият коментар]
от drumeva77 на 41 години на 03 юли 2021
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Български език
Тест по български език за 8-ми клас - входно ниво
входен тест по Български език за Ученици от 8 клас
Тестът е подходящ за входно ниво на учениците от осми клас. Съдържа 18 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
18
1,897
1
02.09.2014
Тест по български език за 8-ми клас на тема: Правопис и пунктуация - тест
входен тест по Български език за Ученици от 8 клас
Входен тест по български език за осмокласници на тема - правопис и пунктуация. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
18
663
1
05.09.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по български език

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Поли Цветкова
преподава по Български език
в град София
с опит от  28 години
69

Лиляна Георгиева
преподава по Български език
в град София
с опит от  39 години
159

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната