Галя Николова
преподава по Литература
в град Плевен
Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Домашно по Литература за 19.10.2020г.

Трябва да отговоря на въпроса от работните листове по Литература на страница 10. Въпроса е "С какво родното пространство въздейства на героя?" Спешно за понеделник ми трябва!

от stasidi3982 преди 9 дни , на 17 окт 2020 (сб)
не са посочени теми

1

отговор

17

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
81%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки
История на създаване на произведението:
Стихотворението „Хубава си, моя горо” е отпечатано за първи път през май 1875 г. в списание „Знание”, което Каравелов издава в Букурещ.
По същото време поетът преживява дълбока криза. Бавното напредване на революционната работа, многобройните трудности при организирането й, липсата на широк обхват на бунтовническото движение – всичко това го кара да се обезвери в успеха на делото.
Настъпва и остър разрив в отношенията му с Христо Ботев по повод начините за водене на освободителната борба.
Каравелов се оттегля от ръководните постове в революци­онните комитети, които оглавява, и се отдава единствено на просветителска дейност. Близо двадесетгодишното изгнаничество го прави особено чувствителен към темата за дома.
Проблеми на творбата:
„Хубава си, моя горо” е израз на носталгията на поета по дома, но и опит чрез средствата на спомена да се завърне към местата, където човек винаги може да намери утеха.
Съвременници на Каравелов твърдят, че описаната природна картина в стихотворението стои много близо до реалните красоти на Копривщенските околности, известни с буковите и дъбовите си гори, със зелени пасбища и цветни градини.
Жанрова принадлежност:
„Хубава си, моя горо” е лирическо стихотворение.
Преобладаващите чувства в него са болката, тъгата, страданието. То има характер на жална песен.
Точното жанрово наименование на този тип произведения е елегия. Това е лирическо стихотворение, чието основно чувство е страданието и тъгата. Думата „елегия” идва от гръцки и буквално означава „жалба”. Каравеловата творба изразява именно жалбата по родните земи и по отминалата младост. Поради това и жанрът му е елегия.
Композиция:
Стихотворението се състои от осем четиристишни строфи.
То е изградено на принципа на противопоставянето. Представя се една прекрасна картина, която обаче потапя в тъга лирическия герой. Хубостта на гората е в контраст с неговото душевно състояние.
Специфична особеност на композицията е повторението -четвъртата строфа изцяло повтаря първата. Това придава на текста песенно звучене и го прави близък до фолклорните произведения.
Двете еднакви строфи имат характер на припев, с тази разлика, че припевът обичайно е след всяка строфа или пък след всеки стих в песните.
Изброяването също има важна функция в изграждането на стихотворението. Чрез него се създава обем и пълноцветност на описваната природна картина, но и усещането за непостижимост и отдалеченост на родните места.
Основна тема:
Основна за стихотворението е темата за красотата на родната природа, чийто събирателен образ е гората. Зад тази централна тема обаче стои още една друга, неявна в началото, а именно – жалбата и мъката по родния дом.
Последните две сторфи от стихотворението включват и проблема за вечния кръговрат в природния и в човешкия свят. Подобно на природните цикли – смяната на зимата от пролетта -при хората едно поколение отстъпва на друго, старостта отстъпва пред младостта, която носи живот.
Мотивът за спомена, който кара лирическия герой да страда, също има специфично присъствие в произведението. Никъде в текста не се говори конкретно за спомен, но отношението към гората, нейното ухание „на младост” създават усещане у слушателя за пространствена и времева отдалеченост на героя от предмета на поетизиране – родната природа. За това впечатление допринасят и глаголите „жалее”, „остави”, „изтлее”.
Образите на лирическите герои:
Лирически герой в стихотворението е човекът, обхванат от мъка по родното. Това е вечно жалеещият по хубостта на отечеството. Той стои твърде близо до самия поет, Любен Каравелов, който е един от онези, принудени от обстоятелствата да напуснат дома си.
Реторичните обръщения към гората я превръщат също в лирически герой. В стихотворението тя се явява освен със собствените си качества – хубост, уют, прохлада – и като обобщен образ на родното пространство.
Интересна е посоката на общуване между героя и неговия въображаем събеседник – гората. Лирическият герой се обръща към гората, но тя остава безмълвна и отдалечена.
Образът на гората
има традиционно присъствие в българската Възрожденска лирика.
Той е познат още от народните песни, където е място – убежище, закрилница, приют за юнаци и хайдути.
В юнашките песни гората често е съпричастна със страданията на героите.
В един от Вариантите на песента за „Крали Марко и три синджира роби” гората е повехнала от мъка по поробените. Тя е тази, която първа разказва за теглилата им на юнака Марко.
В хайдушките песни войводите събират дружината си в центъра на гората (или на върха на планината, в Балкана). Понякога гората е одухотворена – тя разговаря с героя, а чувствата й са съзвучни с неговите преживявания.
В поезията през Възраждането гората заедно с Балкана са едни от най-важните образи на българския свят. Гората може да бъде и в ролята на пейзаж, но също е и предмет на поетическо вдъхновение. Чрез описанието на нейната хубост се възвеличава красотата на родната природа. Представя се хубостта на отечествот
от Валентина Тодорова учител преди 8 дни
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 6-ти клас по Литература
Тест по литература за 6-ти клас над "Принцът и просякът" и "Чужди езици"
изпитен тест по Литература за Ученици от 6 клас
Тестът е за 6-клас върху "Принцът и просякът" и "Чужди езици". Съдържа 15 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
15
114
1
1 мин
09.04.2014
Тест по Литература за 6-ти клас
тематичен тест по Литература за Ученици от 6 клас
Тестът включва 10 въпроса само с един верен отговор. Обхваща материала "Човекът и реалността", "литературни родове" и "похвати за изграждане образа на литературен герой".
(Лесен)
10
100
1
05.10.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 6-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Как се пише резюме?


Упражнение върху резюме (синтезиране на информация)...
 

Великден


Великден е най-големият християнски пролетен празник във фолклорния календар...
 

Обобщителна таблица НВО

19 май 2020
·
6

Обобщителна таблица с всички произведения и автори за НВО за 7-ми клас...
 

Ивановден - празничен ден


На 7 януари Православната църква отбелязва празничен ден на Йоан Кръстител. Той е наричан още Предтеча, защото предрича идването на Христос на земята и подготвя пътя на месията с проповедите си...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Галя Николова
преподава по Литература
в град Плевен
с опит от  15 години
27

виж още преподаватели...
Последно разгледали домашната
Сродни търсения