Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Есе по морален проблем върху "Илиада" на Омир

Здравейте, ще съм много благодарна, ако някой може да ми помогне със следната тема за есе по морален проблем върху "Илиада" на Омир:

 

Човешките ценности във времето / Човешките ценности и мироглед на древните гърци според "Илиада" и съвременният морал

 

Благодаря предварително!

Последна редакция на 24 сеп 2019 от nikolvdimitrova

2

отговора

31

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
65%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
0 точки

Могъщи са любовта и омразата

Есе

Поемата  “Илиада” е създадена през периода на Омировата епоха (ІХ-VІІІ в. пр. Хр.). Като типична епическа творба тя отразява легендарното минало. Това е времето, когато колективното благо стои над личните интереси и е защитавано от славните потомци на боговете – херосите. И колко интересно – всичко се крие в могъщестното н алюбовта и омразата.

“Илиада” е поема за любовта, поема за омразата. И възпява именно това, като съвсем целенасочено го изразяв още в самото начало. Самата муза е натоварена с възпяването на силен гняв. И днес проявата на любов и омраза намират такава могъща изява.Типични черти за епическия герой са благородството, решителността, които са проява както на неговата сила и мъжестевност, така и на любовта. Съгласно митологическата и епическата традиция светът, отразен в поемата, е идеализиран. Той е светъл, сияен, красив, великолепен. Такива са и хората, които го населяват – герои, стоящи високо в социалната йерархия, стремящи се към слава, разкриващи могъща любов и могъща омраза. Тези две чувства с ав оснвата на десегосишна война. Абсолютно доказателство за могъществото на любовта и омразата. И особено интересно е, че двете контрасни чувства заедно проявяват изключително мъгъщество.

Херосът е силна личност. Още в Първа песен на поемата е представен богоравният и смел Ахил – “яка опора за синовете ахийски” в злополучната им война с троянците. И точно неговият гняв, породен от несправедливостта, която предводителят на ахейците Агамемнон извърша, води героя до действия, изразяващи могъществото на любов и на омраза.

Едновременно любов и омраза се разкрива чрез образа на Хектор – славния защитник на Троя. Той е любящ съпруг и баща, но и непоколебим воин, готов да отбранява до смъртта си крепостните стени на Троя. В срещата със съпругата си Андромаха и сина си Астианакс Хектор изрича думи, които говорят  за възвишеността на идеала, постигнат в трагичната съдба на герой. Вътрешната му борба – борба между силата, породена от призванието да защитава колектива, и слабостта, изпитвана заради любовта към семейството и желанието да бъде до него, е изразена чрез детайлите в изграждането на образа. Хектор безмълвно се усмихва при вида на съпругата и сина си, но той продължава да бъде безстрашният воин, силният, в чиито ръце е съдбата на Троя. Това е изразено чрез уплахата на Астианакс при вида на “любимий му татка”. Колко тънка е нишката между любовта и омразата. И как с естетически тънък усет те водят делата на епическия герой.

Войната, на фона на която се развиват действията в поемата “Илиада”, е един от основните показатели за проявяване на любов и омраза. И сякаш войната засилва могъществото им.В битката героите защитават своята слава, доказват качестват аси на воини и отстояват позициите на силата. Двубоят между Ахил и Хектор е кулминационният , решаващ момент в композицият на поемата. Една срещу друга се изправят двете най-смели и мъжествени личности от становете на ахейци и троянци, за да защитят колектива, към който принадлежат и да покрият с нова слава името си. Върховен израз на новото в образа на хероса, на силата, мъжествеността и любовта на човешкия характер е молбата, която Хектор отправя в предсмъртния си миг:

Моля те аз, за душата ти,

.............................................

Молбата на Хектор е израз на преборването на душата на един воин със самата себе си, защото силата е не просто физическо качество на човека, силата се крие в душата. От таз извират силната любов и силната омраза.

За да се възстанови хармонията в колектива, отново се намесват боговете. Те помагат на Приам, бащата н аубития Хектор, да стигне невредим до корабите на Ахил с несметен откуп  за син аси. Срещата между Ахил и Приам е израз на любовта, силата и мъжествеността.

Човекът в “Илиада” е показан като изразяващ любов, сила и мъжественост. Прозрял силата н авойната, която носи слава, но и много мъка, той разбира силата на мира като другото лице на живота. Омировото послани е, че човекът изявява своя героизъм по време на война. И отново по време на война прозират такива житейски истини, които са вечна опора на човешкия живот: обич, привързаност към семейството, сила и мъжество. И всичко това благодарение на изразите на любовта и на омразата. Дали днес изпитваме същит ечувства с такава сила?! Дали имаме нещо общо с епичните Овирови герои като проява на силна любов и силна омраза. Та тези чувства водят цял колектив и цяла епоха. Да се поучим в позитивен или негативен план! Нека сам за себе си всеки остави дирята на силата на любовта и на омразата да бъде извисена или пренебрегната.

 

от Таня Генова учител 25.09.2019
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
Постижения:
0 точки

englishleader@abv.bg

от englishleader изпратен от мобилен телефон 07.11.2019, потребител
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 9-ти клас по Старогръцка литература
Илиада на Омир
тематичен тест по Старогръцка литература за Ученици от 9 клас
Тестът съдържа 10 въпроса, свързани с произведението "Илиада'' на Омир, всеки от които изисква един верен отговор.
(Труден)
10
44
1
15.03.2015
Тест върху "Илиада" за 9-ти клас
тематичен тест по Старогръцка литература за Ученици от 9 клас
Тестът съдържа 10 въпроса, всеки от които има само един верен отговор. Предназначен е за упражнение над произведението "Илиада" с акцент върху щита на Ахил - въпроси от изучавания материал в 9-ти клас.
(Труден)
10
2
1
3 мин
26.07.2018
» виж всички онлайн тестове за ученици от 9-ти клас по старогръцка литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Ахил - богоравният човек


Наглед е много лесно да определим в "Илиада" на Омир съдбата и действията на човека, тъй като той е изцяло зависим от боговете.
 

Моята представа за живота на древните гърци според „Илиада”


Произведението „Илиада” е малка енциклопедия за битието на древните гърци. Авторът на поемата успява да сътвори един своеобразен и ярък свят, в който разкрива достойнствата на войната и значе­нието на мира, религията и труда.
 

Двубоят между Ахил и Хектор - двете страни на елинското бъдеще

01 дек 2007
·
389

Илиада от Омир е класическо произведение, останало в историята през поколенията като пример за древногръцките герои, за тяхната смелост и сила.
 

Илиада от Омир


Човечеството, в желанието си да разбере от къде произлиза , винаги обръща поглед назад към своето минало и търси доказателства за истинността на онова, което са написали предците ни, на легендите , достигнали до нас . Четейки “Илиада” на Омир и гледайки..
 

Епическите герои на Илиада


Поемата на Омир “Илиада”, която е част от хилядолетното културно наследство на човечеството, никога не е преставала да бъде източник на познание, защото е художествено отражение на живота на древните елини...
 

"Илиада" – енциклопедия за живота на древните гърци


Интерпретативно съчинение по литература за 9 клас на тема от Омировата "Илиада"...
 

Дръзкият Терсит


Втора песен на "Илиада" представя протеста на Терсит - обикновения войник, срещу Агамемнон - царя на Микена, който обявява край на войната, за да изпита подчинените си...
 

Женската хубост в "Илиада"


В древния гръцки свят красотата за хората била всичко. Всеки подкрепял и уважавал красивите и гледал с пренебрежение на грозните. Цялата Троянска война избухнала заради красотата на една жена - Елена...
 

Темата за войната в "Илиада"


Според митовете Троянската война от 12-11 век пр.н. е. продължила 10 години. Омир отразява само последната – десета година от войната. Действието се развива за 50 дни...
 

Образът на епическия герой в Илиада


”Илиада” е най-значимата епическа поема от троянския митологичен цикъл. В центъра на изображението стои епическият герой, олицетворение на народната сила...

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения