Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Моля помогнете трябва ми за вторник .Благодря предварително !!!!

Интерпретативно съчинение върху Изворът на Белоногата!!!            Благодаря предварително

от desi.shekerova преди 20 дни , на 23 сеп 2019 (пн)

1

отговор

15

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
68%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
0 точки

ДУХОВНАТА КРАСОТА НА БЪЛГАРКАТА В ПОЕМАТА „Изворът на Белоногата”

 

Лис

 

 

 

                               Поемата „Изворът на Белоногата”  е възрожденска творба, която   съчетава в себе си много фолклорно-митологични  мотиви, традиционни за българския дух и култура. В нея Славейков изтъква духовната сила на една обикновена девойка от народа, превръща я в идеал за сила. Тази кротка девойка е съчетание на два различни свята, които изграждат един силен характер с висока ценностна система.

                Гергана, главната героиня в поемата, пленява  не толкова с привлекателността на своята външност, колкото с нравствената си красота и силата на своя характер. Духовната и` сила се състои най-вече  в нейната твърдост, свободолюбие, решителност и вярност към рода и любимия човек. Образът на Гергана е въплъщение на духовната красота на българката. Тя е въплъщение на изконни нравствени ценности, символ на българщината и на стремежа към волност и красота.

                Гергана е обикновено селско момиче, което се труди на полето, помага на родителите си у дома. Светът на героинята, погледнат отстрани, не е нещо отличително. Но това е нейният свят и тя го обича, привързана е към него. Неговите граници се припокриват с тези на родното и` село. Там са всички, които тя обича, всичко, към което тя изпитва привързаност. Това е причината Гергана с такава твърдост да отстоява своите позиции и мнението си пред великия везир.

                На богатството и разкоша, който той и` предлага, тя противопоставя своя малък свят, който обаче за нея е незаменим. Тя не би могла да живее сред подобен разкош, защото би се чувствала като птица в клетка, въпреки че тя ще е златна. Нейният свободолюбив дух и родова гордост не може да изтърпи и за миг да бъде ограничен и окован във веригите на богатството. Героинята предпочита да се рее из ливадите на родното село, където всичко е познато и скъпо. 

                Свободолюбието на Гергана, като част от народния идеал за съвършенство, проличава и чрез пъстротата на градинката на Гергана. Тогава, по времето на турското владичество, на покорените народи се забранява да се обличат в пъстри и ярки цветове. Героинята като че ли преодолява тази забрана, създавайки в двора на родната си къща един пъстроцветен свят, събрал в себе си цветовете на дъгата и народния идеал за съвършенство.

                Родолюбивата Гергана се чувства добре там, в света , който тя сама е изградила и от който лъха свобода. Отказва да замени своята малка градинка с огромните, които и` предлага везирът, защото „там  всичко расте насила и дето расте, там вене”.

                Именно свободата си отстоява Гергана толкова решително. На всички предложени материални блага тя противопоставя малкото, което има, но което за нея струва много повече, защото е родно. Тя е неразривно свързана с този свят и би се чувствала не на място в далечния и студен Стамбул. Там, далеч от роднини, близки и от любимия човек, тя би загинала. Поради това я определяме като духовно красива.

                Гергана е силно привързана към семейството и рода. Те са част от нея, която не може да бъде отнета, без да бъде наранена героинята. Любовта към  родителите е първата причина, която тя изтъква пред везира, за да остане. За нея е истинско щастие да бъде „ на стар бащица на помощ” и „на мила майка отмяна”. Тя е продължителка на рода и съзнава своята отговорност. Да го допусне, би означавало да наруши неговата цялост. И по този начин не би била въплъщение на духовната красота на българката.

Героинята обича труда в своя делник. Радост за нея е да бъде „на стар бащица на помощ…”, „на мила майка отмяна”, защото работата е част от дома, от семейството, от настоящето и бъдещето на човека в него.

Гергана е най-личната от момите, но все пак една от тях. Близка е дори с  името си – име на светец, покровител на овчарите, на младостта и на българската вяра. Такава е тя, докато не `и се налага да излезе от ролята си на традиционна селска девойка и да се превърне в силна жена, в еманципирана личност, способно да влезе в двубой, за да защити своето. Това става в диалога `и с везира. Виждайки своята физическа немощ пред него и пред войската, разпънала „бели чадъри”, у Гергана се надига духовна сила, която `и дава възможност да говори и да защити всичко мило. Това е всичко, което за другите няма стойност, но за самата нея е без цена, за да бъде подменено или купено. За минути тя израства в горда българка и в същото време – в силна и непокорна жена, която брани с думи – силни и остри – нещата, които са скъпи на сърцето `и. и пред очите ни се разкрива един морал и една ценностна система, принадлежащи на модерната, ренесансова личност и на общочовешкото. Те `и помагат да надделее в словесната битка с везира, в която куражът и самочувствието `и на горд и непокорен човек `и позволяват да прибегне дори до самоиронията „аз съм проста селянка”, отправена всъщност към самия господар. Така образът на Гергана се превръща във въплъщение на духовнат акрасота на българката.

                Огромна е верността към Никола.

                                               ...аз съм се клела, заклела

                                               и клетвата ми вярна е:

                                               първо ми либе Никола –

                                               първо венчило той ще е...

                За нея хората са незаменими и няма други като таях. Тя отхвърля любовта на богатия и могъщ  везир заради един селянин. Но селянинът тя свързва с родовата същност и това я прави силна.

                Кулминацията на спора между Гергана и везира, там, където най-силно проличават свободолюбието, решителността, твърдостта и верността на героинята, определящи я като въплъщение на духовната красота на българката, е моментът, в който тя вече открито се опълчва срещу волята на везира, жертвайки най-скъпото за всеки човек – живота – в името на любовта и волността.

                                                На живот ми си господар,

                                               но на волята не ми си!

За любовта си и заради верността към своето героинята е готова на саможертва. Смъртта е единствената възможност за везира да притежава нейното „мъртво сърце студено”. Но волята, чувствата и мечтите на българката принадлежат единствено на самата нея и на нейния прекрасен, не по робски цветен свят. Цялата дързост в поведението `и, нейното искрено и смело присъствие, свободното слово на героинята са част от новото в образа `и и го превръщат във въплъщение на духовната красота на българката.

Съчетанието от традиционно и модерно, от патриархално и общочовешко прави от Гергана вече не просто идеал за българка от времето на робството. В своята поема Славейков изрисува образа на една силна, еманципирана, ренесансова личност, каквато е Гергана. И такава тя ни покорява и днес.

 

от Таня Генова учител преди 19 дни
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 11-ти клас по Литература
Тест по БЕЛ за 11-ти клас
тематичен тест по Литература за Ученици от 11 клас
Тест по Български и литература за 11 клас. Ботев - лирика и публицистика, 12 въпроса, всеки от които има само един верен отговор...
(Труден)
12
62
1
17.01.2014
Тест по литература за 11-ти клас върху творчеството на Ботев
междинен тест по Литература за Ученици от 11 клас
Тест за творчеството на Ботев. Тестът може да се използва, както за междинно оценяване, така и за крайно. Включва 10 въпроса от няколко произведения на Христо Ботев.
(Лесен)
10
60
1
04.03.2014
» виж всички онлайн тестове за ученици от 11-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Интерпретативно съчинение върху повестта „Крадецът на праскови” от Емилиян Станев

01 юни 2009
·
491
·

За хилядите обикновени хора войната винаги е била обществено, социално и нравствено зло...
 

Техники за създаване на интерпретативно съчинение

28 дек 2009
·
253

Метод за развиване на литературно интерпретативно съчинение, няколко стъпки на организация ...
 

План за Интерпретативно съчинение

31 мар 2010
·
224

Основното при посане на интерпретативно съчинение...
 

Пътят и пътуващият човек

17 ное 2010
·
19

Литературно интерпретативно съчинение върху разказа “Нежната спирала” на Йордан Радичков...
 

Конструиране на интерпретативно съчинение


Конструиране на интерпретативно съчинение 1. Интерпретация – думата означава текстов прочит. Данните, които присъстват в една художествена творба...
 

Бунтуващият се човек във фейлетона на Христо Смирненски

07 мар 2011
·
17

План за интерпретативно съчинение върху "Приказка за стълбата"...
 

Интерпретативно съчинение върху стихотворението на Иван Вазов „Отечество любезно, как хубаво си ти"

27 май 2011
·
555

Освобождението, като събитие, много бързо сбъдва мечтите и отнема енергията, събирана през робството. Освобождението реализира идеала свобода и се изправя пред вечния проблем...
 

"Зимни вечери" - отреченият свят на човека (интерпретативно съчинение)


Това е интерпретативно съчинение върху литературен проблем. Т.е по стихотворението на Х. Смирненски "Зимни вечери"....
 

Защо за лирическия герой на Дебелянов спомените са „напразни” и „лишни"?

23 яну 2012
·
47

Интерпретативно съчинение върху Дебеляновите елегии "Скрити вопли" и "Помниш ли..."...
 

Интерпретативно съчинение

28 авг 2013
·
111

Полезна информация при разработката и структурирането на литературно интерпретативно съчинение....

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Деляна Попова
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  6 години
545 40

Миглена Драганова Хубенова
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  10 години
107 11

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната