Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори
Постижения:

Помощ спешно е !!!!!

Помощ трябва ми есе и интерпретативно съчинение върху Изворът на Белоногата!!! Благодаря предварително

1

отговор

28

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
66%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
0 точки

ОБРАЗЪТ НА ГЕРГАНА – ВЪПЛЪШЕНИЕ НА НАРОДНИЯ ИДЕАЛ ЗА СЪВЪРШЕНСТВО

 

Лис

 

 

 

                        Поемата „Изворът на Белоногата”  е възрожденска творба, която   съчетава в себе си много фолклорно-митологични  мотиви, традиционни за българския дух и култура. В нея Славейков изтъква духовната сила на една обикновена девойка от народа, превръща я в идеал за сила. Тази кротка девойка е съчетание на два различни свята, които изграждат един силен характер с висока ценностна система.

            Гергана, главната героиня в поемата, пленява  не толкова с привлекателността на своята външност, колкото с нравствената си красота и силата на своя характер. Духовната и` сила се състои най-вече  в нейната твърдост, свободолюбие, решителност и вярност към рода и любимия човек. Образът на Гергана е въплъщение на народния идеал за съвършенство. Тя е въплъщение на изконни нравствени ценности, символ на българщината и на стремежа към волност и красота.

            Гергана е обикновено селско момиче, което се труди на полето, помага на родителите си у дома. Светът на героинята, погледнат отстрани, не е нещо отличително. Но това е нейният свят и тя го обича, привързана е към него. Неговите граници се припокриват с тези на родното и` село. Там са всички, които тя обича, всичко, към което тя изпитва привързаност. Това е причината Гергана с такава твърдост да отстоява своите позиции и мнението си пред великия везир.

            На богатството и разкоша, който той и` предлага, тя противопоставя своя малък свят, който обаче за нея е незаменим. Тя не би могла да живее сред подобен разкош, защото би се чувствала като птица в клетка, въпреки че тя ще е златна. Нейният свободолюбив дух и родова гордост не може да изтърпи и за миг да бъде ограничен и окован във веригите на богатството. Героинята предпочита да се рее из ливадите на родното село, където всичко е познато и скъпо. 

            Свободолюбието на Гергана, като част от народния идеал за съвършенство, проличава и чрез пъстротата на градинката на Гергана. Тогава, по времето на турското владичество, на покорените народи се забранява да се обличат в пъстри и ярки цветове. Героинята като че ли преодолява тази забрана, създавайки в двора на родната си къща един пъстроцветен свят, събрал в себе си цветовете на дъгата и народния идеал за съвършенство.

            Родолюбивата Гергана се чувства добре там, в света , който тя сама е изградила и от който лъха свобода. Отказва да замени своята малка градинка с огромните, които и` предлага везирът, защото „там  всичко расте насила и дето расте, там вене”.

            Именно свободата си отстоява Гергана толкова решително. На всички предложени материални блага тя противопоставя малкото, което има, но което за нея струва много повече, защото е родно. Тя е неразривно свързана с този свят и би се чувствала не на място в далечния и студен Стамбул. Там, далеч от роднини, близки и от любимия човек, тя би загинала. Поради това я определяме като народен идеал за съвършенство.

            Гергана е силно привързана към семейството и рода. Те са част от нея, която не може да бъде отнета, без да бъде наранена героинята. Любовта към  родителите е първата причина, която тя изтъква пред везира, за да остане. За нея е истинско щастие да бъде „ на стар бащица на помощ” и „на мила майка отмяна”. Тя е продължителка на рода и съзнава своята отговорност. Да го допусне, би означавало да наруши неговата цялост. И по този начин не би била въплъщение на народния идеал за съвършенство.

Героинята обича труда в своя делник. Радост за нея е да бъде „на стар бащица на помощ…”, „на мила майка отмяна”, защото работата е част от дома, от семейството, от настоящето и бъдещето на човека в него.

Гергана е най-личната от момите, но все пак една от тях. Близка е дори с  името си – име на светец, покровител на овчарите, на младостта и на българската вяра. Такава е тя, докато не `и се налага да излезе от ролята си на традиционна селска девойка и да се превърне в силна жена, в еманципирана личност, способно да влезе в двубой, за да защити своето. Това става в диалога `и с везира. Виждайки своята физическа немощ пред него и пред войската, разпънала „бели чадъри”, у Гергана се надига духовна сила, която `и дава възможност да говори и да защити всичко мило. Това е всичко, което за другите няма стойност, но за самата нея е без цена, за да бъде подменено или купено. За минути тя израства в горда българка и в същото време – в силна и непокорна жена, която брани с думи – силни и остри – нещата, които са скъпи на сърцето `и. и пред очите ни се разкрива един морал и една ценностна система, принадлежащи на модерната, ренесансова личност и на общочовешкото. Те `и помагат да надделее в словесната битка с везира, в която куражът и самочувствието `и на горд и непокорен човек `и позволяват да прибегне дори до самоиронията „аз съм проста селянка”, отправена всъщност към самия господар. Така образът на Гергана се превръща във въплъщение на народния идеал за съвършенство.

            Огромна е верността към Никола.

                                   ...аз съм се клела, заклела

                                   и клетвата ми вярна е:

                                   първо ми либе Никола –

                                   първо венчило той ще е...

            За нея хората са незаменими и няма други като таях. Тя отхвърля любовта на богатия и могъщ  везир заради един селянин. Но селянинът тя свързва с родовата същност и това я прави силна.

            Кулминацията на спора между Гергана и везира, там, където най-силно проличават свободолюбието, решителността, твърдостта и верността на героинята, определящи я кат въплъщение на народния идеал за съвършенство, е моментът, в който тя вече открито се опълчва срещу волята на везира, жертвайки най-скъпото за всеки човек – живота – в името на любовта и волността.

                                    На живот ми си господар,

                                   но на волята не ми си!

За любовта си и заради верността към своето героинята е готова на саможертва. Смъртта е единствената възможност за везира да притежава нейното „мъртво сърце студено”. Но волята, чувствата и мечтите на българката принадлежат единствено на самата нея и на нейния прекрасен, не по робски цветен свят. Цялата дързост в поведението `и, нейното искрено и смело присъствие, свободното слово на героинята са част от новото в образа `и и го превръщат във въплъщение на народния идеал за съвършенство.

Съчетанието от традиционно и модерно, от патриархално и общочовешко прави от Гергана вече не просто идеал за българка от времето на робството. В своята поема Славейков изрисува образа на една силна, еманципирана, ренесансова личност, каквато е Гергана. И такава тя ни покорява и днес.

 

от Таня Генова учител 24.09.2019
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 11-ти клас по Литература
Тест по Литература за 11-ти клас върху Димчо Дебелянов
тематичен тест по Литература за Ученици от 11 клас
Тест върху произведенията на Димчо Дебелянов. Съдържа 18 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Много лесен)
18
10
1
5 мин
31.07.2018
Тест по Литература за 11-ти клас върху лириката на Ботев
тематичен тест по Литература за Ученици от 11 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията след изучаване на творчеството на Ботев, както и за подготовка за ДЗИ. Съдържа 16 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
16
60
1
06.08.2018
» виж всички онлайн тестове за ученици от 11-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

"Изворът на белоногата"

08 май 2006
·
10,704
·

Произведението ни дава възможност да вникнем в моралните и нравствени идеали на българите до освобожденската историческа действителност. Композицията на творбата е изградена върху образа на Гергана-обхващащ непреходните добродетели на бъларската девойка..
 

Където думите не стигат

23 окт 2008
·
28

За да успееш да внушиш и изразиш всичко с думи, трябва да притежаваш гения на Яворов или Йовков, а с това, за съжаление, могат да се похвалят малцина. Тогава, за щастие, могат да ни се притекат на помощ музиката, картините и снимките.
 

Лесно ли е да си тийнейджър в наши дни?

29 ное 2009
·
30
·

Веднъж видях птиче с прекършено крило. Лежеше на земята. Болката, която му причиняваше това страдание, го караше да писука неистово за помощ...
 

Хамлетовия монолог

13 дек 2010
·
92

Трагедията “Хамлет” от Шекспир е изградена по скелета на познатата на зрителите от началото на ХVІІ век трагедия на отмъщението. Но в нея авторът влага и своите размисли....
 

Хамлет - новият герой

20 дек 2010
·
45
·

“Хамлет” е нетипична трагедия в която Шекспир поставя най-съществените проблеми, свързани с морала на човека....
 

Какво може да прероди душата на човека ("Песен за човека")

29 апр 2012
·
156

Интерпретативно съчинение върху "Песен за човека" от Н. Й. Вапцаров...
 

"Стамбул е, аго, за мене тука, дето съм родена" от "Изворът на белоногата" на Петко Славейков

29 окт 2013
·
99

"Изворът на белоногата" е творба, която завинаги ще остане един неизчерпаем източник на размисли върху бита и ценностната система на гордия български народ във времето на османското робство...
 

Идилията и драмата в народния живот в "Изворът на белоногата"

26 май 2015
·
38

Петко Славейков е един от колосите на българската литература. Чрез своето произведение “Изворът на Белоногата” той разказва с езика на поезията тъжната и пленяваща история за взаимно споделена, съвършена, но...
 

Съдбата на бедните градски обитатели в поезията на Христо Смирненски - интерпретативно съчинение върху "Зимни вечери"

11 дек 2015
·
44

Творчеството на Христо Смирненски е художествено отражение на процесите, настъпили през 20-те години на миналия век - изострянето на социалните противоречия в българската действителност и на човешките драми, породени от бедността и ежедневната битка...
 

Войната и мирът в Омировата "Илиада"

06 фев 2018
·
61

Омировата поема "Илиада" е сред най-древните литературни творби, оставили дълбока следа в духовното развитие на човечеството. С основание я наричат "Библия на човешкия живот", защото пресъздава не само кратък период от Троянската война, но и...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Ирен Кълвачева
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  3 години
486 32

Деляна Попова
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  6 години
685 46

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения