Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори
Постижения:

Помощ спешно е !!!!!

Помощ трябва ми есе и интерпретативно съчинение върху Изворът на Белоногата!!! Благодаря предварително

1

отговор

28

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
66%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
0 точки

ОБРАЗЪТ НА ГЕРГАНА – ВЪПЛЪШЕНИЕ НА НАРОДНИЯ ИДЕАЛ ЗА СЪВЪРШЕНСТВО

 

Лис

 

 

 

                        Поемата „Изворът на Белоногата”  е възрожденска творба, която   съчетава в себе си много фолклорно-митологични  мотиви, традиционни за българския дух и култура. В нея Славейков изтъква духовната сила на една обикновена девойка от народа, превръща я в идеал за сила. Тази кротка девойка е съчетание на два различни свята, които изграждат един силен характер с висока ценностна система.

            Гергана, главната героиня в поемата, пленява  не толкова с привлекателността на своята външност, колкото с нравствената си красота и силата на своя характер. Духовната и` сила се състои най-вече  в нейната твърдост, свободолюбие, решителност и вярност към рода и любимия човек. Образът на Гергана е въплъщение на народния идеал за съвършенство. Тя е въплъщение на изконни нравствени ценности, символ на българщината и на стремежа към волност и красота.

            Гергана е обикновено селско момиче, което се труди на полето, помага на родителите си у дома. Светът на героинята, погледнат отстрани, не е нещо отличително. Но това е нейният свят и тя го обича, привързана е към него. Неговите граници се припокриват с тези на родното и` село. Там са всички, които тя обича, всичко, към което тя изпитва привързаност. Това е причината Гергана с такава твърдост да отстоява своите позиции и мнението си пред великия везир.

            На богатството и разкоша, който той и` предлага, тя противопоставя своя малък свят, който обаче за нея е незаменим. Тя не би могла да живее сред подобен разкош, защото би се чувствала като птица в клетка, въпреки че тя ще е златна. Нейният свободолюбив дух и родова гордост не може да изтърпи и за миг да бъде ограничен и окован във веригите на богатството. Героинята предпочита да се рее из ливадите на родното село, където всичко е познато и скъпо. 

            Свободолюбието на Гергана, като част от народния идеал за съвършенство, проличава и чрез пъстротата на градинката на Гергана. Тогава, по времето на турското владичество, на покорените народи се забранява да се обличат в пъстри и ярки цветове. Героинята като че ли преодолява тази забрана, създавайки в двора на родната си къща един пъстроцветен свят, събрал в себе си цветовете на дъгата и народния идеал за съвършенство.

            Родолюбивата Гергана се чувства добре там, в света , който тя сама е изградила и от който лъха свобода. Отказва да замени своята малка градинка с огромните, които и` предлага везирът, защото „там  всичко расте насила и дето расте, там вене”.

            Именно свободата си отстоява Гергана толкова решително. На всички предложени материални блага тя противопоставя малкото, което има, но което за нея струва много повече, защото е родно. Тя е неразривно свързана с този свят и би се чувствала не на място в далечния и студен Стамбул. Там, далеч от роднини, близки и от любимия човек, тя би загинала. Поради това я определяме като народен идеал за съвършенство.

            Гергана е силно привързана към семейството и рода. Те са част от нея, която не може да бъде отнета, без да бъде наранена героинята. Любовта към  родителите е първата причина, която тя изтъква пред везира, за да остане. За нея е истинско щастие да бъде „ на стар бащица на помощ” и „на мила майка отмяна”. Тя е продължителка на рода и съзнава своята отговорност. Да го допусне, би означавало да наруши неговата цялост. И по този начин не би била въплъщение на народния идеал за съвършенство.

Героинята обича труда в своя делник. Радост за нея е да бъде „на стар бащица на помощ…”, „на мила майка отмяна”, защото работата е част от дома, от семейството, от настоящето и бъдещето на човека в него.

Гергана е най-личната от момите, но все пак една от тях. Близка е дори с  името си – име на светец, покровител на овчарите, на младостта и на българската вяра. Такава е тя, докато не `и се налага да излезе от ролята си на традиционна селска девойка и да се превърне в силна жена, в еманципирана личност, способно да влезе в двубой, за да защити своето. Това става в диалога `и с везира. Виждайки своята физическа немощ пред него и пред войската, разпънала „бели чадъри”, у Гергана се надига духовна сила, която `и дава възможност да говори и да защити всичко мило. Това е всичко, което за другите няма стойност, но за самата нея е без цена, за да бъде подменено или купено. За минути тя израства в горда българка и в същото време – в силна и непокорна жена, която брани с думи – силни и остри – нещата, които са скъпи на сърцето `и. и пред очите ни се разкрива един морал и една ценностна система, принадлежащи на модерната, ренесансова личност и на общочовешкото. Те `и помагат да надделее в словесната битка с везира, в която куражът и самочувствието `и на горд и непокорен човек `и позволяват да прибегне дори до самоиронията „аз съм проста селянка”, отправена всъщност към самия господар. Така образът на Гергана се превръща във въплъщение на народния идеал за съвършенство.

            Огромна е верността към Никола.

                                   ...аз съм се клела, заклела

                                   и клетвата ми вярна е:

                                   първо ми либе Никола –

                                   първо венчило той ще е...

            За нея хората са незаменими и няма други като таях. Тя отхвърля любовта на богатия и могъщ  везир заради един селянин. Но селянинът тя свързва с родовата същност и това я прави силна.

            Кулминацията на спора между Гергана и везира, там, където най-силно проличават свободолюбието, решителността, твърдостта и верността на героинята, определящи я кат въплъщение на народния идеал за съвършенство, е моментът, в който тя вече открито се опълчва срещу волята на везира, жертвайки най-скъпото за всеки човек – живота – в името на любовта и волността.

                                    На живот ми си господар,

                                   но на волята не ми си!

За любовта си и заради верността към своето героинята е готова на саможертва. Смъртта е единствената възможност за везира да притежава нейното „мъртво сърце студено”. Но волята, чувствата и мечтите на българката принадлежат единствено на самата нея и на нейния прекрасен, не по робски цветен свят. Цялата дързост в поведението `и, нейното искрено и смело присъствие, свободното слово на героинята са част от новото в образа `и и го превръщат във въплъщение на народния идеал за съвършенство.

Съчетанието от традиционно и модерно, от патриархално и общочовешко прави от Гергана вече не просто идеал за българка от времето на робството. В своята поема Славейков изрисува образа на една силна, еманципирана, ренесансова личност, каквато е Гергана. И такава тя ни покорява и днес.

 

от Таня Генова учител 24.09.2019
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 11-ти клас по Литература
Творчеството на Алеко Константинов – обобщение
изпитен тест по Литература за Ученици от 11 клас
Вариант 1 на обобщителен тест върху творчеството на Алеко Константинов. Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
20
1
13.08.2020
Тест по Литература за 11-ти клас върху лириката на Ботев
тематичен тест по Литература за Ученици от 11 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията след изучаване на творчеството на Ботев, както и за подготовка за ДЗИ. Съдържа 16 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
16
60
1
06.08.2018
» виж всички онлайн тестове за ученици от 11-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

"Изворът на белоногата"

08 май 2006
·
10,704
·

Произведението ни дава възможност да вникнем в моралните и нравствени идеали на българите до освобожденската историческа действителност. Композицията на творбата е изградена върху образа на Гергана-обхващащ непреходните добродетели на бъларската девойка..
 

Където думите не стигат

23 окт 2008
·
28

За да успееш да внушиш и изразиш всичко с думи, трябва да притежаваш гения на Яворов или Йовков, а с това, за съжаление, могат да се похвалят малцина. Тогава, за щастие, могат да ни се притекат на помощ музиката, картините и снимките.
 

Лесно ли е да си тийнейджър в наши дни?

29 ное 2009
·
30
·

Веднъж видях птиче с прекършено крило. Лежеше на земята. Болката, която му причиняваше това страдание, го караше да писука неистово за помощ...
 

Хамлетовия монолог

13 дек 2010
·
92

Трагедията “Хамлет” от Шекспир е изградена по скелета на познатата на зрителите от началото на ХVІІ век трагедия на отмъщението. Но в нея авторът влага и своите размисли....
 

Хамлет - новият герой

20 дек 2010
·
45
·

“Хамлет” е нетипична трагедия в която Шекспир поставя най-съществените проблеми, свързани с морала на човека....
 

Какво може да прероди душата на човека ("Песен за човека")

29 апр 2012
·
156

Интерпретативно съчинение върху "Песен за човека" от Н. Й. Вапцаров...
 

"Стамбул е, аго, за мене тука, дето съм родена" от "Изворът на белоногата" на Петко Славейков

29 окт 2013
·
99

"Изворът на белоногата" е творба, която завинаги ще остане един неизчерпаем източник на размисли върху бита и ценностната система на гордия български народ във времето на османското робство...
 

Идилията и драмата в народния живот в "Изворът на белоногата"

26 май 2015
·
38

Петко Славейков е един от колосите на българската литература. Чрез своето произведение “Изворът на Белоногата” той разказва с езика на поезията тъжната и пленяваща история за взаимно споделена, съвършена, но...
 

Съдбата на бедните градски обитатели в поезията на Христо Смирненски - интерпретативно съчинение върху "Зимни вечери"

11 дек 2015
·
44

Творчеството на Христо Смирненски е художествено отражение на процесите, настъпили през 20-те години на миналия век - изострянето на социалните противоречия в българската действителност и на човешките драми, породени от бедността и ежедневната битка...
 

Войната и мирът в Омировата "Илиада"

06 фев 2018
·
61

Омировата поема "Илиада" е сред най-древните литературни творби, оставили дълбока следа в духовното развитие на човечеството. С основание я наричат "Библия на човешкия живот", защото пресъздава не само кратък период от Троянската война, но и...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Ирен Кълвачева
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  3 години
485 32

Деляна Попова
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  6 години
685 46

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения