Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Сравнете по смисъли по синтактичен строеж следните двойки изречения. Какви прилики и разлики откривате.

1 група.Ина учи уроците си старателно.Ина учи уроците си,като проявява старание.2 група.При залез-слънце наближиха селото.Когато слънцето залязваше,наближиха селото.3 група.При болки в корема отидете на лекар.Ако имате болки в корема,отидете на лекар.

1

отговор

10

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
65%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
0 точки

Ина учи уроците си старателно - просто разширено изречение - старателно - обстоятелствено пояснение за начин. Същото обстоятелствено пояснение в сложното съставно изречение: Ина учи уроците си, като проявява старание - е изразено с подчинено обстоятелствено изречение за начин - "проявява старание", въведено с подчинителен съюз "като".

При залез слнце наближиха селото- просто разширено с обстоятелствено пояснение за време - при залез слънце. Същото обстоятелствено пояснение  за време е представено в сложното съставно изречение като подчинено обстоятелствено изречение за време - "слънцето залязваше" - въведено е с подчинителен съюз "когато".

При болки в корема, отидете на лекар - просто разширено изречение с обстоятелствено пояснение за причина "при болки в корема", кето е изразено в сложното съставно изречение чрез подчинено обстоятелствено изречение за причина "имате болки в корема", въведено с подчинителен съюз "ако".

това явление - едно и сщо нещо по смисъл да се изразява чрез различни синтактични конструкции, се нарича синтактичен паралелизъм.

от Таня Генова учител 16.04.2019
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 7-ми клас по Български език
Входно ниво за 7. клас - БЕЛ
входен тест по Български език за Ученици от 7 клас
Тестът е общ - по български език и литература и съдържа 22 въпроса, повечето само с един верен отговор. Може да се ползва и като тест за изходящо ниво в 6. клас.
(Лесен)
22
163
1
3 мин
01.10.2019
Тест по Български език за 7-ми клас над сложно изречение
тематичен тест по Български език за Ученици от 7 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията за видовете сложно изречение и пунктуацията им. Предназначен е за ученици от 7-ми клас. Съдържа 15 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Труден)
15
108
1
1 мин
07.10.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 7-ми клас по български език
Mатериали в помощ на домашната
 

Конспект и помощни материали за ДЗИ по БЕЛ за 12-ти клас


Конспект и помощни материали за ДЗИ по БЕЛ за 12-ти клас. В съкратен вид са представени изучаваните автори и произведения, както и някои правописни и пунктуационни правила...
 

В помощ на матурата по Български език


Правопис на сложни думи. Съществителни имена: слято се пишат съществителните, при които втората основа е главна, а първата я пояснява...    

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Анелия Севова
преподава по Български език
в град Стара Загора
с опит от  3 години
126

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения