Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Светът в годините на Студената война

Светът в годините на Студената война - есе

задължителни думи: Студена война, тайна среща, желязна завеса, въоръжаване, карибска криза, космическа надпревара , деколонизация

1

отговор

8

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
67%
Одобрение:
4%
Постижения:
0 точки

Втората Световна война още не е приключила, а между съюзниците вече се загнездяват първите конфликти. През 1946 година британският вътрешен министър Уинстън Чърчил използва за пръв път понятието "Желязна завеса":От Шчечин на Балтийско море до Триест на Адраиатическо море е паднала Желязна завеса. Зад нея е сферата на съветско влияние.
Понятието "Студена война" възниква през 1947 година в САЩ.Втората Световна война превръща Америка в супер сила.Освен нея никоя друга страна не притежава атомна бомба.Съветският съюз успява да се сдобие с атомна бомба едва през 1949 година.Неравностойните победители преговарят за съдбата на победена Германия,казва Ян Техау от Германското дружество за външна политика:Съветският съюз е по-слабият партньор в съюза на Великите сили.Той е омаломощен от войната.Въпреки това Съветският съюз не е малък актьор, който може да се пренебрегне.Страна с огромни ресурси и високо ниво на индустриализация под управлението на Сталин, която носи по-късно успех. Докато три от Великите сили подготвят въвеждането на Германската марка в окупираните от тях зони,Съветският съюз напуска Съюзническия контролен съвет на 16 юни 1948 година.Това е денят, в който Студената война добива конкретен образ.Няколко дни по-късно Съветският съюз блокира всички сухопътни и водни пътища към Западен Берлин.На 24 юни 1948 година започва блокадата на Берлин.В началото на 50-те години в Европа вее ледено студен вятър.Германският федерален канцлер Конрад Аденауер е обезпокоен:"Германия се намира лице в лице със съветската власт.В случай на руска агресия ние ще сме жертвата - първата жертва.Студената война се води с цялата й мощ срещу нас." Комунизмът и конфронтацията са пред вратите на Германия.Но войните на двете супер сили Америка и Съветския съюз се водят другаде.
Ян Техау: "Тъй като и двамата актьори мислят рационално и не искат да рискуват взаимното си унищожение, намират вентили за конфликта. Примерите са на лице в Корея, Виетнам или Куба. Това са конфликтите, които заместват директната конфронтация, които могат да се разгорещят и по този начин да се намали напрежението."
Конкуренцията на системите продължава и в Космоса. През октомври 1957 година Съветския съюз изстрелва първия сателит в орбита - "Спутник".Три години по-късно Съветският съюз изпраща първия човек в Космоса - астронавта Юрий Гагарин. Американският президент Айзенхауер държи тревожна реч пред ООН."Ще се използва ли Космоса за мирни цели или и там ще започне надпревара за въоръжаване? Ще се превърне ли орбитата в част от опасната надпревара?"Студената война се изостря в началото на 60-те години.През 1961 година ГДР построява Берлинската стена. Съветският съюз разполага ядрени ракети в Куба.А във Виетнам се води ожесточена война,в която Съветският съюз подкрепя Виетконг.Светът се разделя на два блока, разделени със стена и бодлива тел.През 80-те години НАТО решава да разположи ракети от типа "Пършинг 2" във ФРГ.Но не и без съпротивата на западногерманското население.Успешна стратегия от страна на Алианса,смята бившият германски външен министър Ханс Дитрих Геншер:"Смятам, че осъществяването на натовското решение накара Съветския съюз да промени външната си политика."
С падането на Берлинската стена през ноември 1989 година,а по-късно и с разпадането на Съветския съюз през 1991 година,се слага край на онази глава от историята, която държи целия свят в напрежение.Винаги,когато Студената война заплашва да ескалира, Вашингтон и Москва започват да преговарят.Двуполюсната политическа система е била предсказуема, защото тогава не съществува терористичната заплаха,смята Ян Техау от Германското дружество за външна политика:"Не напразно днес има носталгици, които искат да се върне старата яснота в международните политически отношения. Днес всичко е объркано и човек не знае къде се намира врагът. В миналото всичко е било ясно и някак по-сигурно."

 

 

 

от pavel_valeriev_mail_bg 09.04.2019, ученик на 15 от Враца
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 9-ти клас по История
Тест по история и цивилизация за 9-ти клас
входен тест по История за Ученици от 9 клас
Тестът е предназначен за входно, може и изходно ниво и е върху материала от 8-ми клас по история. Всички въпроси са с един верен отговор.
(Труден)
20
977
1
04.10.2012
Входно ниво по История и цивилизация за 9-ти клас
входен тест по История за Ученици от 9 клас
Тест за входно ниво по История и цивилизация за ученици от 9-ти клас. Съдържа 21 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
21
421
1
21.10.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 9-ти клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

Световните войни – безпрецендентно насилие над човека и морала

10 фев 2008
·
190

Първата и втората световни войни променят тотално живота на хората, те са резултат от безумните амбиции на управляващите кръгове в Европа. Загиват хиляди хора, разбити са съдбите на оцелелите, рухват морални ценности...
 

Ролята на Сталин в историята

08 яну 2012
·
49

Личностите ли създават историята или времето формира личността?...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Анелия Севова
преподава по История
в град Стара Загора
с опит от  3 години
125

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения