Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Изборът на Беланогата

Може ли някой да ми помогне със основните теми в \"Изборът на Беланогата\"?
от ralicabundova702 на 01 апр 2019
посочени теми: може със

1

отговор

19

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
65%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
0 точки

,, Изворът на Белоногата’’ е фолклорна поема на Петко Славейков, от която извира човешко достойнство с красивата легенда за Гергана. Героинята остава вярна на любовта си и излъчва непомръкваща светлина и сила. Гергана се нарежда до най-обаятелните женски образи в българската литература, носители на нравствена красота и на български дух.
В нейно лице поетът успява да изрази народния идеал за хубава работна, родолюбива, духовно силна и смела българка. Романтичният ореол на образа и баладичните мотиви в сюжета, не попречват на автора да изобрази реалистично своята героиня. Лирическото и присъствие е внушено с познатите фолклорни средства на портретно описание:
Гергана пиле шарено,
Гергана кротко агънце.
Кат бисер между мъниста
Тя била между момите.
Изобразена е не само като най-личната мома в селото, но и с характерните черти на патриархалната девойка. Нейното сърце обича ,, вярно, примерно’’, тя спазва ревностно нравите, предавани от поколение на поколение. Душевността на ,,Белоногата’’ Гергана е художествен израз на типичното за родовата и нравствена сила на българката. Въздействащият лирически образ е универсално обобщение на красивата устойчивост на българския дух пред посегателствата на чуждото. На Гергана не са чужди народните поверия за змейове, самодиви и веди, те са част от общото битие на народа и от представите му за непознатите сили намесващи се в човешката съдба. Героинята знае, че не бива в полунощ да дава ,,китка за обич’’. Но за зла участ тя нарушава това поверие.
Богатството и силата на душата и се разкриват най-пълно във втората част на поемата, когато девойката е изправена пред опасността да бъде откъсната от родния край и отвлечена в харема на везира. Славейков изтъква трудолюбието на българката, която от ранни зори започва работа:
Рано съм, аго, ранила за
прясна вода студена,
по-рано да си ошетам.
Tя не се срамува от труда и с достойнство отговаря на учудения везир, че и предстои работа у дома и на нивата, затова е подранила на извора. Трудът осмисля нейното съществуване и не би го заменила с безделието, покварата и разкоша на харемския живот. Затова категорично отхвърля примамливата покана да отиде в Станбул.
Гергана обича кръвния си бащин дом и не би го сменила с разкошните сараи-това е друга нейна черта-родолюбието. Нейната привързаност към майка и баща, към родни ливади и ,,мала градинка’’ няма равна на себе си. Любовта и към родното е разкрита в най-дребните детайли , всичко което я заобикаля. С това се сварзват мечтите и за любов и щастие и с решимостта и да ги опази докрай. Така поетът изгражда един обаятелен пртрет на българката с нейната твърдост, непреклонност и обич.
Колкото повече настоява чуждият големец да пречупи волята и, толкова по-категорично тя отказва на щедрите предложения за злато, коприна и бисери, защтото не иска да заплати за тях със свободата си с родния си край и с любовта си към Никола.
Клетвата, дадена пред любимия, е свята и тя и остава вярна. От думите и ,,аз съм се клетва заклела и клетвата ми е вярна’’ лъха дързост и воля. Драматизмът в словесният двубой между нея и везира нараства, но героинята не се уплашва:
На живота ми си господар,
но на волята не ми си!
без воля стопан ставаш ти
на мъртво сърце студено.
С изключително умение поетът използва портретната и речевата характеристика, за да придаде плътност на образа.
Неизбежна е трагичната съдба на красивата, нравствено извисена душевност на обичащтата българка. Но тя като други героични българи предпочита да запази своето човешко достойнство и национална гордост, вместо да се полакоми от щедрите предложения за богатство. В нейното лице са въплатени положителните качества на българката от епохата на Възраждането с ярката си народност и патриотичен национален дух, със силата на вложената в нея идея за верността към изповядваните ценности. Поемата ,,Изворът на Белоногата’’ се нарежда до най-значителните поетични творби в българската литература, а образът на Гергана се присъеденява към плеядата изконни български образи, създали представата за народния идеал за девойка и жена.

от Таня Генова учител 01.04.2019
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
Няма отговори

Кои са по точно основните теми в поемата

от ralica_bundova на 01 апр 2019
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по Литература
Литература. Александър Дюма - "Граф Монте Кристо"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тестът съдържа 24 въпроса, свързани с романа на Александър Дюма "Граф Монте Кристо" и епохата на Романтизма. Всички въпроси са затворени и изскват един верен отговор.
(Лесен)
24
177
1
2 мин
10.01.2015
"Хамлет"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Въпросите от теста са върху трагедията "Хамлет" на Уилям Шекспир и проверяват знанията по произведението. Всички въпроси имат само по един верен отговор.
(Лесен)
13
7
1
2 мин
20.06.2019
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Теми за 7 клас (125 стр.)

12 дек 2007
·
2,706

Развити теми по произведенията, които се изучават в седми клас.
 

Древногръцки богове

21 дек 2009
·
131

В този материал се садържат доста подробни описания за някои древногръцки богове....
 

Тютюн – Димитър Димов


Преразказ на романа "Тютюн" от Димитър Димов. Преразказът е много подробен и може да послужи на ученици от 12 клас...
 

Tопосите в българската литература от христо ботев до димитър талев


Tопосите в българската литература от Христо Ботев до Димитър Талев...
 

Трите лица на поета Яворов


Автобиография, творчество и анализи на матуритетните творби на Яворов....
 

Анализи за матура по БЕЛ

04 ное 2012
·
2,724

Христо Ботев "Майце си". Стихотворението "Майце си" е първата печатна Ботева творба. Писана в Русия и посветена на най-близкия човек, тя е вълнуваща изповед на младата личност, неосъществила мечтите си, разочарована от сблъсъка с враждебния свят...
 

Анализи на произведения по литература за 12 клас

17 ное 2013
·
1,564

Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев...
 

Изборът на човека между сърцето и разума

22 сеп 2014
·
16

Есе по български език и литература на тема ''Изборът на човека между сърцето и разума''....
 

Биография на Даниел Дефо под формата на въображаемо интервю


Материалът ще ви помогне да научите по интересен начин биографията на Даниел Дефо...
 

Христо Ботев - сбити анализи и примерни тестове

08 апр 2016
·
174

Представени са анализи на по-важните произведения на Христо Ботев с най-важните акценти в тях, главната проблематика и герои. Има още и примерни тестове върху творчеството на Х.Ботев....

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Ирен Кълвачева
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  2 години
114 5

Деляна Попова
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  6 години
590 40

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения