Саша Василева
преподава по История
в град Добрич
Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Един ден на една възрожденка

пфф.. който може да ми помогне ще съм адски благодарна .. трябва ми за утре есе на тема "Един ден на една възрожденка"  .. благодаря предварително

от sasana_ на 05 апр 2012

1

отговор

14

посещения
+2 точки
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
0 точки

Град Калофер е разложен в южната част на Стара планина и е възникнал още в далечния 16 век. Точно над него величествено се издига най – високият връх в обширната планина, а именно връх Ботев.

Като всяко едно възрожденско селище и това си има своята интересна история и дълбоки следи, които тя е оставила в него.

Древна легенда разказва, че някога тези земи били обитавани от шайка български хайдути. Те не се страхували да обират всеки един турски керван, имал нещастието да мине оттук. Султанът множество пъти правел опити да хване разбойниците, но без никакъв успех.

В крайна сметка той се принудил да се споразумее с тях, като им позволил свободно да заселят местността и да основат свое селище, но при условие, че те не нападат преминаващите оттук кервани. Така след време бил създаден Калофер, като бил наречен на името на главния войвода, който се казвал Калифер.

Най-процъфтяващия занаят, който се развивал тук бил производството на гайтани. Той спомогнал много за оформянето му като град от нов тип и не случайно си спечелил прозвището Алтън Калофер, което означава Златен Калофер.

В наши дни местните продължават ревниво да пазят и почитат традициите, оставени им от предишните поколения. Тук има множество ателиета, които продължават да правят Калоферска дантела, която е така известна в цяла България със своята финост и изящество.

Градчето има прекрасна архитектура и много красиви стари къщи, повечето от които са запазени в своя първоначален вид. Всички те напомнят за романтичността и величието на отминалото време.

Много голяма част от забележителностите в селището са посветени на българския поет и революционер Христо Ботев. Такива са Националният музей, който е разположен в парк Ботев и се състои от родната къща на бележития българин и зала, в която има всякакви вещи и предмети на него и семейството му и разказваща най – подробно за живота му и незабравимото му дело. А училището, в което той се е изучил днес е превърнато в музей.

Калофер също така се слави и със своята прелестна природа. Множество пътища се кръстосват оттук, които могат да ви отведат до забравени, пусти и необикновени места, които ще обикнете още от първия път, в който ги зърнете.
 

от starcraft441 05.04.2012, ученик на 14 от Благоевград
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по История
Светът в периода 1919-1945
междинен тест по История за Ученици от 10 клас
Тестът съдържа 12 затворени въпроса, всеки от които изисква един верен отговор.
(Лесен)
12
188
1
27.05.2015
Тест по История и Цивилизация за 10-ти клас. Страните с парламентарна демокрация след I-ва световна война
тематичен тест по История за Ученици от 10 клас
Тестът се състои от 10 въпроса, които акцентират върху факти, събития и история на парламентарните демокрации след ПСВ. Всеки въпрос има само един верен отговор. Тестът е предназначен за ученици от 10-ти клас.
(Лесен)
10
145
1
07.10.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

Възстановяване, укрепване и могъщество на българската държава при Асеневци

22 апр 2006
·
620

Тази тема е възможно да се раздели на две: 1. до 1207 година 2. 1207 - 1241 година.
 

Църквата и ересите в Средновековна България

22 апр 2006
·
448

От края на VII до средата на IX век обединението на славяни и прабългари изживява една сложна еволюция, трансформираща го от варварски военно-племенен съюз в държава от европейски средновековен тип.
 

Културни епохи в Рим. Римски божества

27 май 2006
·
155

Di indigetes Това са местните, чисто римски божества, голяма част от тях са познати само по име или епитет, от които съдим за същността им. Имената им са запазени в един от най-древните паметници с култово съдържание Indigitamenta.
 

Културни епохи в Рим. Държавно устройство на Рим

27 май 2006
·
141

Първоначално римското общество си е състояло само от патрициански родове, като 30 gentes са съставлявали по една curia. Курията е наложена по военни причини от една страна, за което говори lex curiata de imperio
 

Богомилството в средновековна България

04 юли 2007
·
140

Управлението на цар Симеон отбелязва един от най-значимите периоди в българската средновековна история.
 

Има ли смисъл историята

04 яну 2008
·
167

Човешката история е сложен процес, в центъра на който стои променящият се човек. Тя е дирята на Времето, която следваме по Пътя на Живота...
 

Първа световна война /1914-1918г./

04 мар 2008
·
484

Първата Световна война се явява логично следствие от цялостното развитие на международните отношения в края на ХІХ и началото на ХХ в.В този смисъл важна предпоставка за избухването на войната е обособяването на великите държави в две враждебни...
 

Търново и Второ българско царство

04 фев 2009
·
59

Този материал е подходящ за ученици от 12 клас и може да им помогне по История...
 

Четирите защитни прегради срещу "новия световен ред"

09 апр 2009
·
42

Свобода. Демокрация. Обединена Европа. Цивилизация. Толерантност. Плурализъм. Тези и много други думи, повтаряни почти заклинателно, чуваме всеки ден — поредната всеобещаваща панацея за отдалечаващото се от Христа човечество...
 

Българската църква

27 ное 2011
·
51

През Средновековието църквата играе ролята на втори център след държавата, който организира и ръководи духовния живот...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Саша Василева
преподава по История
в град Добрич
с опит от  20 години
114 5

Лиляна Демирева
преподава по История
в град Добрич
с опит от  21 години
100 5

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната