Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

характеристика на рада

характеристика на рада

3

отговора

11

посещения
+1 точка
Отговори (1-10 от 3)
Активност в домашните:
Надежност:
70%
Одобрение:
26%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
-1 точка
от 1 глас

Героиня от романа “Под игото” (1894) на българския писател Иван Вазов. Рада е послушница в женския метох и учителка на първолаците в девическото училище. Останала като малка сираче, Рада е отгледана в сопотския женски метох от калугерката Хаджи Ровоама, поради което именно са я нарекли и Рада Госпожина. Нейната покровителка фактически я потиска и унижава, но не успява да убие чувството є за човешко достойнство. Женствено деликатна и патриархално скромна, Рада същевременно притежава и нещо от чертите на един по-нов женски тип – отзивчива е към патриотичните настроения на времето, готова е да брани независимостта си, намира сили да скъса с деспотичната си покровителка и да не крие любовта си с Бойчо Огнянов, заради което е уволнена от училището. Красотата и беззащитността є са причина за безочливи мъжки ухажвания, с които тя достойно се справя, безразлична е и към безнадеждно влюбения в нея студент Кандов, но деликатността не є позволява грубо да го прогони и това става причина злонамерено анонимно писмо да разбуди ревността на Бойчо Огнянов и той несправедливо я обижда с подозренията си и скъсва с нея точно в момента, когато в Клисура избухва въстанието. Въпреки обидата, отчаяната Рада продължава беззаветно да обича Огнянов и когато научава, че той се крие в една воденица край Сопот, побързва да му занесе необходимите за бягството дрехи и загива там заедно с него. С женственото си очарование този образ засилва романтичната струя в романа, а, от друга страна, обогатява изобразената в него панорама на българската възрожденска интелигенция, в която вече търси своето място и жената.

от Радка Кънчева учител 20.02.2019
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
-1 точка

i na men mi trqbva

 

от mihaelita.pavlova преди 13 дни , потребител
Активност в домашните:
Надежност:
86%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
-1 точка

Надявам се да ти свърши работа това.

 

Още заглавието „Радини вълнения” насочва вниманието на читателя към Рада Госпожина – един от главните герои в романа. В тази глава тя заема основно място – с портрета, биографията и преживяванията си.

Рада е „високо, стройно и хубаво момиче, с простодушен и светъл поглед и с миловидно, чисто и бяло лице, което черната забрадка отваряше още повече”. Портретът, който авторът рисува я представя като красиво момиче, с поглед, който сякаш изразява добротата и светлината на нейната душа.

Съдбата на това момиче е много трудна. Тя е наречена Рада Госпожина. Тя е храненица на Хаджи Ровоама. Хаджи Ровоама е претенциозна и важна, както звучи и името й. Пред името й е поставена добавката „хаджи”, което означава, че е ходила на Божи гроб. Именно тази госпожа пуска слуховете, че Бойчо Огнянов е турски шпионин, а по-късно, че е бунтовник.

Към Рада тя няма майчинско отношение. Отнася се към нея господарски и без никакво съчувствие. Разказвачът описва Рада с метафората, че е като онези „цветя, поникнали под покрив; невесели и без дъх”. Това е така, защото Рада е израстнала без родители. А и амтосферата, в която живее – тази на метоха е определена от автора с метафоричния епитет: „задушлива и мъртвешка”.

Рада от дете е останала сираче, прибрала я Хаджи Ровоама, от много години Рада живее под нейния покрив. Хаджи Ровоама е направила Рада послушница в метоха, а отскоро Рада е учителка на момичетата от първи клас.

Поведението и действията на Рада по време на самия изпит я описват като скромна, мила и добра девойка. Като учителка тя обича ученичките си и е загрижена за тях, вълнува се как ще се представят на изпита. Вълнението й е показано чрез метафоричния израз: „Прозрачни розови облачета, играещи по бузите й, издаваха трептението на свенливата й душа”. Тя се чувства неудобно от многото очи, които я наблюдават по време на изпита. Това показва нейната човешка скромност, чистота и невинност.

Лошото отношение на Кириак Стефчов към нея и към ученичките й я измъчва и наранява. Чувствата й проличават на лицето й – то пребледнява, по челото й избива пот и тя едва не се разплаква. Това показва колко чувствителен човек е Рада.

Съчувствието и великодушието на Бойчо Огнянов я трогват и предизвикват нейната искрена и сърдечна благодарност, дават на нея и ученичките й самочувствие. Самата героиня изразява това в речта си.

Образът на Рада е изграден чрез нейната пряка, косвена и речева характеристика. Авторът я рисува като един скромен, добър, чувствителен и признателен човек.

Романът „Под Игото” разкрива атмосферата на българското възрожденско общество. Сюжетът обхваща период , в който писателя наблюдава процеси и явления , характерни за живота на българите по това време. Сред тях се откроява и отношението към българското образование. Точно това е темата на 11 глава от романа, озаглавена „Радини вълнения”. Главната героиня е учителката Рада Госпожина.
Образът на Рада е разкрит с искрена симпатия от страна на автора. Нейният физически портрет е прекрасен: „високо, стройно и хубаво момиче, с простодушен и светъл поглед и с миловидно, чисто и бяло лице”. Останала без родители, отгледана в мрачна и задушлива обстановка тя не е загубила нищо от обаятелния си характер. Обича своите ученички и им отдава цялото си време и грижи. Нейната скромност спечелва симпатиите на читателя. Авторът проследява преживяванията и, разкривава нейните мисли и чувства, посвещава им цялото си внимание, дава им всичките си знания. И в тежките години, в които живеят нейният образ се явява не само като обикновенна учителка , но и като народна будителка.
Рада не желае да бъде център на внимание. За нея е най-важно децата да бъдат спокойни и да се представят добре на годишния изпит, който е тържествен празник за Бяла черква. Цялата обстановка разкрива отношението и към учението, тя се прекланя пред него, защото знаем, че знанието открива нови възможности. Именно това Рада иска да дари на свойте ученички.

Изпитът по българска история, избран от Вазов не е случаен. Познаването на историческото минало буди националното самосъзнание и любовта към родината. Знанията по история , които Рада е дала на децата са мерило за българщина и патриотизъм. И тук в тази глава се поражда конфликта между народната учителка и простият човек Киряк Стефчов. Този сблъсък показва унижението, което главната героиня получава. Тя страда заради бездушното отношение към децата. Рада не мисли за себе си, а за това което е дала и на какво е научила ученичките си.
В цялата тази наричана атмосфера се появява един човек, който спокоино и точно задава въпроси – Бойчо Огнянов. Със своето поведение той поставя Стефчов на място и връща спокойствието и увереността на Рада и нейните ученички. От едно състояние учителката прминава в друго. Сега тя е истински щастлива. Ученичките и знаят и отговарят точно , а това е най - голямата радост за всеки учител. Рада отдъхва и с радостно бълнение съпреживява успеха на свойте деца.
Образът на Рада е пресъздаден с много точност той излъчва всички чувства , които вълнуват героинята. В главата е показано как точно страданието и се превръща в радост и облекчение. Тя проговаря само веднъж на своя ангел спасител. Думите просички и трогателни затвърждават представата за нея - скромно и деликатно момиче, което дава всичко от себе си за своите ученички и вярно умее да преценява хората. Умее да учи и дава наученото на другите поколения – исторически народен учител, който се вълнува и с голяма радост преживява и посреща успехите на свойте ученички.
В края на главата не само цялото общество, децата, родителите им, но и Рада е спечелена от Бойчо Огнянов. Изпитът приключва с показани знания и българско достойнство, а в душата на Рада се е проявило ново чувство – любовта към Бойчо Огнянов.

от zeliha_eub 21.02.2019, ученичка на 18 от Търговище
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 6-ти клас по Литература
Тест по литература за 6-ти клас
изпитен тест по Литература за Ученици от 6 клас
Тестът съдържа 10 въпроса от материала по литература за 6-ти клас. Всеки въпрос има само по един верен отговор.
(Лесен)
10
108
1
28.02.2014
Тест по литература за 6-ти клас на тема: Човекът и фантазията
междинен тест по Литература за Ученици от 6 клас
Междинен тест за 6 клас свързан с раздела "Човекът и фантазията". Включва въпроси от произведенията "Косачи" , "Приказка без край", "Щастливият принц". Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
13
704
1
13.08.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 6-ти клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Дарина Петрова
преподава по Литература
в град Габрово
с опит от  31 години
122 24

виж още преподаватели...
Последно разгледали домашната
Сродни търсения