Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Резюме на Дядо Горио първа глава

Кратко резюме на първа глава на дядо Горио СПЕШНО!!!!

от nikolai.mitov преди 22 дни , на 31 яну 2019 (чт)

1

отговор

5

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
82%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

Романът започва с обширно описание на къщата Воке, пансион в Париж улица Ньов Сент Женевиев, покрита с лозя, собственост на вдовицата Госпожа Воке. Обитателите включват студентът по право Йожен дьо Растиняк, мистериозния агитатор Вотрен и един възрастен пансионер, производител на фиде на име Жан-Жоаким Горио. Възрастният мъж често е осмиван от останалите пансионери, които скоро научават, че е разорил себе си, за да поддържа двете си омъжени дъщери.

Растиняк, който се премества в Париж от южна Франция, е привлечен от висшата класа. Той има трудности с достъпа там, но е обучаван в маниерите на висшето общество от своята братовчедка, госпожа Босеан. Самият Растиняк спечелва симпатиите на една от дъщерите на Горио, Делфин, получавайки пари от своето достатъчно бедно вече семейство. Вотрен, междувременно, се опитва да убеди Растиняк да се прилепи до една неомъжена дама на име Викторин, чието семейно богатство е запазено само за брат ѝ. Той предлага да разчисти пътя за Растиняк, като уреди брат ѝ да бъде убит в дуел.

Растиняк отказва да участва в тази интрига, стреснат от идеята да придобие богатството на някой, който трябва да умре, но взема под внимание машинациите на Вотрен. Това е урок за суровите реалности във висшето общество. Не след дълго, пансионерите научават, че полицията издирва Вотрен, който се оказва виртуозен престъпник с прякор Мами-и-смърта ("Trompe-la-Mort" - на френски, "Cheater of Death" - на английски). Междувременно Вотрен урежда негов приятел да убие брата на Викторин, а малко по-късно е заловен от полицията.

Горио, който подкрепя интереса на Растиняк към дъщеря му и е бесен от тираничния контрол на нейния съпруг, се оказва в невъзможност да помогне. Когато другата му дъщеря, Анастази, го информира, че е продала семейните бижута на съпруга си, за да плати дълговете на любовника си, старецът е обхванат от мъка от собствената си невъзможност да помогне и получава инсулт.

Нито Делфин, нито Анастази посещават Горио, докато той лежи на смъртния си одър, и преди да умре той беснее от яд, поради проявеното неуважение към него. На погребението присъстват само Растиняк, слуга на име Кристоф и двама платени опечалени. Дъщерите на Горио, само колкото да се каже, че са присъствали на погребението, изпращат празни файтони с техните семейни гербове. След кратката церемония Растиняк се обръща с лице към Париж, тъкмо когато вечерните светлини започват да се появяват. Той се отправя да вечеря с Делфин дьо Нюсенжен и заявява на града: "À nous deux, maintenant!" ("Сега това е между теб и мен!").

от Валентина Тодорова учител преди 21 дни
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 9-ти клас по Литература
Тест по литература за 9-ти клас на тема "Иван Вазов"
тематичен тест по Литература за Ученици от 9 клас
Засегнати са известни моменти от живота и творчеството на Иван Вазов. Желаещите могат да проверят знанията си на едно по-ниско ниво, върху което да надграждат с различни цели. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
10
8
1
3 мин
22.07.2013
Тест по литература за 9-ти клас над Библията
тематичен тест по Литература за Ученици от 9 клас
Тематичен тест по литература за ученици от 9-ти клас над Библията. Съдържа 19 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
19
172
1
23.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 9-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Култура в пътя

05 юни 2007
·
89

За да издаде параметрите си, културата трябва да се раздвижи отвътре. Да се появят търсачите на нови ценности, скиталците, мисионерите, проповедниците; големите й герои и образци в древния смисъл да скитат през нея или към нея.
 

Себедоказването на човека в романа „Робинзон Крузо” на Даниел Дефо


Себедоказването на човека е основната тема в романа „Робинзон Крузо”. Попаднал на самотен остров, далеч от цивилизацията героят се бори за оцеляването си.
 

Персонажна система на "Дядо Горио"


Исторически реалното му име е Жан - Жоспен Горио. Наричайки го „дядо”, останалите герои изграждат чувство за близост, уважение, преклонение пред него...
 

Гост - "Под игото"


Преразказ от името на неутрален разказвач на първа глава от романа "Под игото" на Иван Вазов...
 

Кратко резюме на "Под игото"


Кратко резюме по глави на "Под игото" от Иван Вазов....
 

Дядо Горио - цитатен план


Цитати, описващи образа на Дядо Горио от едноименното произведение....
 

Насоки за анализ на "Под игото"

07 фев 2016
·
13

Представя се в резюме съдържанието на дадената глава от романа. Кратка интерпретация на текста по проблем. Първа глава от първа част на романа - "Гост"...
 

Общи бележки за "Чичовци" и "Дядо Йоцо гледа"

14 яну 2017
·
2

Общи бележки за "Чичовци" и "Дядо Йоцо гледа" на Иван Вазов - творческа история, анализ, жанр, основни теми, образи, композиция...
 

Български автори


Таблица-резюме на материала от 11-ти и 12-ти клас по Литература...
 

Биография на Димитър Димов и резюме на "Тютюн"


Биография на Димитър Димов, герои в романа "Тютюн", резюме на книгата...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Пенка Константинова
преподава по Литература
в град Велико Търново
с опит от  18 години
164 24

Симона Крумова
преподава по Литература
в град Велико Търново
с опит от  2 години
232 19

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения