Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Надежност:
86%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички

Спешно за утре!!!Моля за помощщщ!

Термин по история

Уния какво означава

4

отговора

29

посещения
Отговори (1-10 от 4)
Активност в домашните:
Надежност:
67%
Одобрение:
4%
Постижения:
0 точки

Държавните съединения се делят на организационни и неорганизационни. Организационните са уния (лична и реална) и конфедерация.Личната уния е обединение между две или повече самостоятелни държави осъществено чрез личността на един общ монарх.Тя възниква когато владетелят на една държава получи и короната на друга държава.Това става от една страна случайно,по линия на престолонаследния ред.Родствената връзка между старите европейски династии; практиката на политически по характер бракове между монархически родове понякога изправя един действащ владетел пред необходимостта да заеме полагащия ме се по наследство престол и на друга държава.Така възникват като лични унии например обединенията между Холандия и Люксембург (1815-1893 г);Влахия и Молдова (1856 – 1866 г.);Белгия и Конго ( 1885 – 1908 г.) и редица други.От друга страна,до лична уния може да се стигне и нарочно,когато монархът на една държава бъде избран и за монарх на друга държава.Пример за това са униите между Саксония и Полша; Норвегия и Швеция; Норвегия и Дания; Дания и Исландия и други.Свързаните с лична уния държави запазват своята независимост;собственият си властови и правов ред.Не се създават нови държавни органи и институции,единствената им връзка е общият държавен глава.Персоналната уния е нетрайно съединение и се прекратява с отпадането на установената връзка:смърт или абдикация на монарха;премахване на монархията в едната държава и преминаването й към републиканска форма на управление;присъединяване на една държава към друга.Реалната уния е съединение между държави,което се основава освен на фигурата на един общ владетел и на нарочно създадени общи държавни органи.Тя се установява чрез междудържавен договор и принадлежността към съединението изрично се вписва в конституциите на съответните държави.Един от класическите примери за реална уния е съединението между Норвегия и Швеция (1814-1905г.).Друг пример за реална уния е Австро-Унгария (1867-1920г.).В рамките на унията Австрия и Унгария съществуват като две отделни държави със самостоятелни, но съгласувани конституции.В сравнение с унията между Норвегия и Швеция,тук се създават и няколко съвместни институции.Реалната уния се прекратява с обезсилването на съюзния договор.

от pavel_valeriev_mail_bg 11.03.2019, ученик на 15 от Враца
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
0 точки

Политически договор между папата и светски владетел през Средновековието.

от fanka_kasheva 19.02.2019, учител на 58
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни
-1 точка
от 1 глас

Съюз между две държави.

Обединение на източноправославната и католическата църква под върховенството на папата.

от roma2014 12.02.2019, потребител
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни

НЕ Е ВЯРНО,СПОРЕД МЕН.

от fanka_kasheva на 58 години на 19 фев 2019
Активност в домашните:
Надежност:
60%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
-4 точки
от 4 гласа

Уния е политически съюз на два или повече субекта, които в международно отношение се смятат за отделни държави, но поради установен закон споделят един и същ държавен глава. В случая терминът "уния" не бива да се бърка с федерацията, която в международно отношение се смята за една държава. 

Пример за уния, за да ти стане по - ясно е например Съединението на Княжество България и Източна Румелия през 1885 година. Тогава те са напълно обединени от вътрешна гледна точка - имат общо правителство, парламент, армия, администрация. Князът на България е формално назначаван и за генерал-губернатор на Източна Румелия, като варианта се запазва до обявяването на независимостта на България през 1908 година.

от morgana_dr 16.01.2019, потребител на 41
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни

И ТОВА Е ГРЕШЕН ОТГОВОР , СПОРЕД МЕН.

от fanka_kasheva на 58 години на 19 фев 2019
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 12-ти клас по История
Тест за матура по история и цивилизация
кандидат-студентски тест по История за Ученици от 12 клас
Тестът е предназначен за ученици, които се явяват на ДЗИ по история и цивилизация. Има за цел да провери знанията на зрелостниците по българска и най-нова обща история.
(Лесен)
30
257
1
2 мин
04.07.2012
Тест по история на България на тема: Второ българско царство (1185-1396) - тест
кандидат-студентски тест по История за Ученици от 12 клас
Тематичен тест по история на България върху материала за Второто българско царство. Подходящ за проверка на знанията при подготовка за матура или кандидат-студентски изпит.
(Лесен)
10
938
1
26.07.2012
» виж всички онлайн тестове за ученици от 12-ти клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

История на България : Възрожденско движение за просвещение и култура

29 май 2007
·
230

Предлаганите материали са от Златния фонд на БНР, които са излъчвани в предаването „Олимпиада по история”, съхранил съм ги в помощ на учениците изучаващи в 6 класове Българска история.
 

Теми по История (84 страници)

16 ное 2007
·
3,704
·

Българско средновековие(I - VII век) ; Руско-Турската война и други....
 

12 мита в българската история

30 ное 2007
·
627

В историята на средновековна България и средновековните българи има много митове - в това е убеден почти всеки съвременен бълга­рин.
 

Сарафската къща в Самоков и нейната история

10 дек 2007
·
21

Всички групи жители в Самоков имат свои квартали. Както турците, българите, така и евреите имат свой, намиращ се около голямата и солидна Синагога.
 

Втората световна война

06 авг 2008
·
28

Какво господства в историческия процес? Закономерността или уникалността? На този въпрос еднозначен отговор не е даден, а е и твърде съмнително, че това ще се промени в бъдеще. Един факт обаче се налага по необходимост.
 

България в годините на управление на княз Борис I

20 яну 2009
·
79

Първият период от развитието на българската държава заема важно място в хилядолетната българска история. Значимостта на проблемите и процесите, свързани с историята на България от този период, привлича вниманието на най-видните български...
 

Проблемът за националната идентичност в учебникарската книжнина


След промените в Европа през 1989 г., последвани от нарастване на етническите напрежения в множество региони, проблемът за националната идентичност се превърна в обект на особен интерес както за академичната общност...
 

Империя,създадена в името на Аллах и В какво вярват мюсюлманите

17 сеп 2010
·
17

Империя,създадена в името на Аллах и В какво вярват мюсюлманите...
 

План-конспекти по "История и цивилизация” за 10-ти клас

03 апр 2012
·
474

План-конспекти по история и цивилизация за 10-ти клас. Съдържа въпроси които са с цел да обогатят знанията ни и са много добър тест за хората които са избрали матура им да бъде по история....
 

План-конспект по История за 5-ти клас

19 ное 2016
·
58

План-конспект по История за 5 клас на тема Поява и развитие на Християнството - проследяването на възникването; запознаване с това, кога е възникнала българската църква - умения и компетенции...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Виктор Костадинов
преподава по История
в град Разград
с опит от  3 години
158

Николинка Станчева
преподава по История
в град Шумен
1 197 21

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения