Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Коментирайте смисъла на израза ,,театърът на битките" от разказа Една българка

Моля ви да ми помогнете! Търсих в няколко учебника някаква информация, но не намерих нищо. Ще съм ви страшно благодарна ако ми помогнете!
Последна редакция на 29 дек 2018 от mihi_i

2

отговора

11

посещения
+1 точка
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
70%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

Мотивът за страха в "Една българка" е представен чрез метафората "театърът на битките". Изплашена е не само раята,страхува се и самият поробител.Различни художествени детайли водят към това разбиране. Турските потери, които преследват четата, са „шумни”, ”сноват” около „театъра на битките”. Контекстовите значения на лексемите ”сноват” и „шумни” говорят за хаотично и безцелно движение.Врагът е настървен и ожесточен, дива и яростна е омразата му към бунтовниците. Изплашени са и двете конни заптиета, които идват от Челопек. Те се нахвърлят с псувни и ругатни върху беззащитните жени, чакащи ладията. Плющящият бич и размаханият камшик са знаци за безмерната жестокост на турчина. Жесток е страхливият човек. При това озлоблението на турците е безсмислено и неоправдано, защото жените са безропотни и мълчаливи, с нищо не предизвикват грубостта на заптиетата. Те не се противопоставят, а покорно отстъпват назад. Единствено писъкът, който се изтръгва от гърдите им, изразява техния неописуем ужас. Така е оценностена представата за времето, в което царят насилие и позор.

 

Врагът е настървен и ожесточен, дива и яростна е омразата му към бунтовниците. Изплашени са и двете конни заптиета, които идват от Челопек. Те се нахвърлят с псувни и ругатни върху беззащитните жени, чакащи ладията. Плющящият бич и размаханият камшик са знаци за безмерната жестокост на турчина. Жесток е страхливият човек. При това озлоблението на турците е безсмислено и неоправдано, защото жените са безропотни и мълчаливи, с нищо не предизвикват грубостта на заптиетата. Те не се противопоставят, а покорно отстъпват назад. Единствено писъкът, който се изтръгва от гърдите им, изразява техния неописуем ужас. Така е оценностена представата за времето, в което царят насилие и позор. Това разкрива смисълот на израза "театърът на битките".

от Таня Генова учител 29.12.2018
Активност в домашните:
Надежност:
88%
Одобрение:
20%
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

Здравейте! Аз мисля по друг начин относно израза "театърът на битките", използван в първа част на разказа. Този първи епизод играе роля на експозиция и очертава историческото време- мрачните дни след потушаването на Априлското въстание. Конкретизирано е и мястото - на брега на Искъра до село Лютиброд във Врачанския балкан. Изразът "театърът на битките" се отнася за боевете на Ботевата чета във Врачанския балкан. Целта на тази пространствена и времева конкретност е да създаде усещането за достоверност на разказването.

Желая Ви успех, явно имате добър учител по литература!

Какъв е твоят отговор ?

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Михаела Петрова
преподава по Музика
в град София
с опит от  1 години
8

Виторио Белоречки
преподава по Математика и Програмиране
в град София
с опит от  4 години
118 12

виж още преподаватели...
Последно разгледали домашната
Сродни търсения