Преглед на домашна работа

Помогнете ми!Спешно е.

Албена - Йордан Йовков Реферат

1

отговор

8

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
86%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
0 точки
от 4 гласа

Най-добър отговор - избран на 19 дек 2018

Красотата във всички нейни форми неизменно присъства в разказите на Йовков, в копнежите, стремленията и мечтите на неговите герои. Красотата физическа и духовна, красотата в труда и човешките взаимоотношения. Тази красота при Йовков извира от самото сърце на изстрадалата българска земя, корени се в здравите, непоклатими устои на народния бит и психология, в ценностите, вярванията и обичаите на българина.

В разказа Албена основна е представата за силата на женската красота, за омайващото женско очарование, което покорява човешките сърца и потиска злобата, завистта, ненавистта в тях. Цялостното излъчване на Албена ражда човешкото всеопрощение към греха й, преобръща човешките сърца от укорност за извършеното престъпление в загриженост за съдбата на красивата грешница. Топла, нежна и разкайваща се е красотата на Албена и именно тъгата, с която е заредена тази красота, я прави още по-силна, привличаща и омайна. Грехът на Албена е тежък, непростим, но тя искрено се разкайва, моли за прошка съселяните си и с това свое поведение, с красотата си в сбогуването си с тях предизвиква искрените им сълзи. Красотата на Албена е толкова ярка и натегнала от мъка, че действа като укротяваща магия върху селяните и жалостта им към грешницата потиска всички други чувства в сърцата им. Грях е да похитиш и затвориш тази красота. Тя е толкова силна, омайваща и опияняваща, че може да предизвика престъпление, да доведе до признание за извършено престъпление, да разруши семейства, традиционни ценности и нрави. С открояването на тази разрушителна сила в себе си, красотата отново пробужда ненавистта, завистта, но остава като незаличим спомен в съзнанието на хората със своята необикновеност.

В творчеството на Йовков доброто тържествува над злото, красивото над грозното, любовта над омразата. Доброто, красотата, любовта са вечни ценности в Йовковия свят, а греховността е временно състояние на човешката душа, грехът винаги носи в себе си изкуплението. Най-тежкият грях за Йовков е отнемането на човешки живот. Йовковите герои често вършат грях заради любовта. Това е така, защото те непрекъснато я търсят, вярват в нея, търсят взаимност в чувствата си.

от zeliha_eub 19.12.2018, ученичка на 18 от Търговище
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 12-ти клас по Литература
Тест по БЕЛ за матури, входни и изходни нива, класни и др.
матура тест по Литература за Ученици от 12 клас
Тестът проверява усвоените знания по правопис, граматика и литература. Всеки въпрос има само един верен отговор.
(Лесен)
11
74
1
1 мин
14.08.2014
Тест по БЕЛ за матура
матура тест по Литература за Ученици от 12 клас
Контролен тест по български език и литература за матура, входни и изходни нива, изпити и др. Съдържа 11 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
11
205
1
26.09.2014
» виж всички онлайн тестове за ученици от 12-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

През чумавото


„През чумавото” е деветият разказ от сборника "Старопланински легенди". За разказът са характерни нравствено-философски мотитиви - за греха и изкуплението, любовта и смъртта, страданието и надеждата, силата и безсилието, свободата на избора...
 

Основни литературни термини и понятия

08 дек 2013
·
9

Чрез този реферат ще научите какво е сюжет, оксиморон, парелелизъм и още много други...
 

Живот и творчество на Димчо Дебелянов - военни стихотворения

29 май 2016
·
32

В българската литература творчеството на Димчо Дебелянов заема особена страница. Това е страницата на непризнатия приживе, която потомците четат с преданост и преклонение...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Татяна Петрова
преподава по Литература
в град Разград
с опит от  2 години
8

Величка Иванова
преподава по Литература
в град Разград
148 25

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения