Преглед на домашна работа

Човекът! Какво великолепно творение е той

Есе
от oneto2002 на 28 ное 2018
не са посочени теми

1

отговор

7

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
86%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
+2 точки
от 2 гласа

 

ЕСЕ

Шекспир създава образа на Хамлет, но дали той е копие на идеала му за човек? Хамлет е егоист. Ние можем да вярваме в нещо, което е извън нас и над нас. Обаче това аз, в което не вярва, е все пак скъпо на Хамлет. То е изходната точка, към която той се връща непрекъснато, защото в целият свят не намира нищо, към което душата му би могла да се привърже. Но той признава слабостите си, а всякосамопризнание е сила. Познава в най-голяма тънкост недостатъците си и ги презира, презира и себе си, а в същото време живее, така да се каже, хранейки се от това презрение. “О, боже, боже, ако ти земен и небесен съдия не бе забранил греха на самоубийството! Колко жалък, празен, плосък и нищожен ми се струва животът!” Но той не жертвува този плосък и празен живот. Мечтае за самоубийството още преди онова страшно поръчение, което разбива окончателно неговата полупрекършена воля, но въпреки всичко не би го направил. Любовта му към живота е изказана в самите мечти за прекратяването му. Чувства може би познати на много младежи, стигнали до задънена улица или уплашили се от съдбата. Той изпитва подозрение към истината и я изследва, защото тя може да се окаже фалшива, под маската на която да се крият злото и лъжата – неговите всевечни врагове. Доброто и злото, истината и лъжата, красотата и безобразието не се сливат пред него в едно случайно, нямо и тъпо цяло.Наистина, човекът е велико творение. Въпреки всичко погледът му винаги е насочен напред във времето. Защото някой ден, някъде идеалът ще възкръсне и победил вече злото ще направи хората по-честни и света по-чист.“Останалото е мълчание” казва умиращият. Всичко ще отмине, всичко ще изчезне, най-високият чин, властта, всеобхватния гений – всичко ще се превърне в пепел... Да познаваш света, това значи да имаш своя защита срещу забравата. Тази защита винаги е осигурявала историческото безсмъртие на народите.Някъде отвъд пространството и времето, може би на границата на несъществуващото, три старици създават нишката на живота. Две влакна – златното на чувствата и сребърното на разума се сливат в неделимо единство и възвестяват началото. Те определят твоя жизнен път, като в съд без обвинители и неизвестно обвинение. Но присъда има – съдба: дума, която неволно те кара да потръпнеш. После ножицата глухо траква и идва краят. Но това още не е всичко. Отрязаните нишки заемат своето място в историята, понякога блестяща, понякога страшно бледнееща в зависимост от чистотата на метала. Тази история е историята на човечеството. И аз все по-често се питам дали тя скоро няма да угасне пред стъписаните ни погледи, защото човекът все по-често забравя нежното сребърно сияние на разума, заслепен от златния отблясък на чувствата.

от zeliha_eub 28.11.2018, ученичка на 18 от Търговище
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Български език
Тест по български език за 8-ми клас на тема: Правопис и пунктуация - тест
входен тест по Български език за Ученици от 8 клас
Входен тест по български език за осмокласници на тема - правопис и пунктуация. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
18
639
1
05.09.2013
Тест по български език за 8-ми клас
изходен тест по Български език за Ученици от 8 клас
Тестът съдържа 20 въпроса по български език за 8-ми клас, свързани с познаването на правописна, лексикална, граматична и пунктуационна норма. Всеки въпрос има само един верен отговор.
(Лесен)
20
396
1
02.04.2014
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по български език

Потърси помощ за своята домашна:

Последно разгледали домашната
Сродни търсения