Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори
Постижения:

Йоан Екзарх — Шестоднев представяне на темата

Йоан Екзарх — Шестоднев представяне на темата

1

отговор

6

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
68%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
0 точки

Йоан Екзарх е един от най-образованите писатели от Преславската книжовна школа. Той не е от преките ученици на Кирил и Методий. Вероятно има знатен произход и високо образование. Автор е на няколко слова, посветени на църковни празници („Похвално слово за евангелист Йоан”, ”Слово за Рождество”, „Слово за възнесение” и т. н.), както и на съчинението ”Небеса” (превод от труд на Йоан Дамаскин).

Връх в неговото творчество става „Шестоднев”, компилативен труд с естественонаучно съдържание и тълкувателно-нравоучителен характер. Използвайки традицията за създаване на шестодневи, (по аналогия със сътворението на света за шест дни), известна в гръцката и латинската литература, творецът рисува синкретична картина на света: в едно цяло се съвместяват християнските представи за света и естествено-научното му описание. И макар текстът да е компилативен, т. е. в основата му стоят други трудове (Василий Велики ”Шестоднев’’, произведения на Аристотел, Платон и др.), налице е стремеж да се създаде у новопокръстения народ една по-различна представа за света.

За средновековния човек творбата става своебразна енциклопедия, която не само разказва, но и тълкува и подрежда един различен светоглед. Структурата на разказа в „Шестоднев” следва библейския разказ в Битие, като всяко слово е изградено около определен цитат. Първото слово е посветено на първия творчески ден на Бога, когато е сътворена материята във всичките й форми – огън, вода, въздух, земя. Тук е включена полемика с древните писатели атомисти, като основното несъгласие е срещу възгледа на Аристотел за съществуването на пети елемент – етер. Във второто слово се описва създаването на видимото небе; на морето, сушата и растенията - в третото, на небесните светила – в четвъртото слово. Йоан Екзарх привежда сведения за формата на Земята и води полемика с астрологията, като наука. Петото слово съдържа класификация на животинските видове, като примерите от животинския свят са целенасочени поучения за хората.

Светът е показан като творение Божие, но и човекът заема своето място в него. На това се акцентува още в пролога, където се поставя проблемът за творчеството и творението. Бог е създал само с мисъл заобикалящия свят, така че „не се свършва, нито намалява въздухът” и „морето нито намалява, нито се увеличава”. Това творение от любов е дарено на хората, за да живеят, но и да прославят Божията премъдрост. Книжовникът възторжено хвали Създателя, но и венеца на неговото творение - човека.

от Таня Генова учител 20.06.2018
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по Литература
Тест по литература за 10 клас. Уилям Шекспир – "Хамлет"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тематичен тест по западноевропейска литература за 10-ти клас над "Хамлет" от Уилям Шекспир. Съдържа 11 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Много лесен)
11
263
1
07.02.2014
Тест по литература за 10-ти клас на тема: Ренесанс
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тест върху произведенията на Шекспир, Бокачо, Сервантес и Данте. Всички въпроси имат един верен отговор.
(Много лесен)
10
232
1
14.08.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Даниела Михайлова
преподава по Литература
в град Ямбол
с опит от  10 години
234 19

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната