Преглед на домашна работа

Реферат на тема Каучук

Реферат на тема Каучук. По химия. 

от ilievaleks на 31 май 2018
посочени теми: химия javascript:; Тема

1

отговор

8

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
97%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
0 точки

Най-добър отговор - избран на 31 май 2018

Със своите специфични свойства - висока еластичност в широк температурен диапазон, съчетана с висока якост, добро съпротивление на изтриване, водоустойчивост, добри диелектрични свойства и др. - каучуците са уникален материал, който все още няма заместител.

Всички каучуци спадат към класа на полимерите, т.е. те са с висока молекулна маса (105-106) и молекулите им са изградени от голям брой еднотипни повтарящи се звена. Ако се приеме, че звеното има молекулна маса 50-100, всяка молекула ще съдържа 103-2.104 повтарящи се звена. Последните произхождат от ниско молекулни съединения, наричани мономери, от които се синтезират синтетичните каучуци. Химичните реакции, при които се получават полимери от мономери, са полимеризация и поликондензация. Редът на присъединяване на повтарящите се звена е основно линеен.

Протичането на реакции, водещи до разклоняване или омрежване по време на синтеза, е нежелано.

За да има един полимер каучукоподобни свойства и да може да се използва като каучук, трябва да отговаря на следните условия:

1. Последователността от сегменти, т.е. полимерната верига, трябва да бъде гъвкава;

2. Трябва да отсъстват силни взаимодействия между съседните сегменти, както и обемисти заместители, които инхибират сегментното движение;

3. Не трябва да кристализира забележимо в ненапрегнато или слабо напрегнато състояние.

4. Молекулната му маса трябва да бъде достатъчно висока;

5. Трябва да позволява лесно омрежване. Дори ако молекулната маса е много висока, неомреженият каучук ще тече като силно вискозна течност.

По своя произход каучуците се делят на две големи групи: естествен (природен) и синтетични. Естественият каучук е продукт от метаболизма на някои растения, най-важното от които е бразилската хевея. Естественият каучук представлява основно линеен цис-1,4 полиизопрен с висока молекулна маса (макар да не е чисто вещество). Синтетичният каучук е високоеластичен продукт, произведен от човека от химични съединения с ниска молекулна маса (обикновено под 500) или чрез модификация на други полимери, които нямат каучукоподобни свойства. Например хлорсулфонираният полиетен и пластифицираният поливинилхлорид се разглеждат като синтетични каучуци, получени съответно от полиетен и поливинилхлорид чрез модификация.

Според предназначението им каучуците могат да се разделят на три групи: каучуци с общо предназначение, каучуци със специално и такива с много специално предназначение.

Първата група включва основно каучуците, които се използват в производството на технически каучукови изделия и гуми. Към тях се предявява изискване за задоволителни механични показатели при нормална температура и възможност за запазването им в достатъчно дълъг период от време. Молекулите на всички каучуци от тази група са изградени само от С и Н. Втората група каучуци имат и някои специфични свойства като устойчивост на много високи или прекадено ниски температури, устойчивост на действието на масла, агресивни среди и др. Молекулите на каучуците е много специално предназначение освен въглерод и водород съдържат и други елементи, а в някои екзотични видове въглеродът и водородът дори отсъстват. Те имат някои уникални свойства като добра биосъвместимост, много висока якост в ескстремни експлоатационни условия, трудна горимост и др., произвеждат се в сравнително малки количества и се използват за задоволяване на специфични потребности.

За начало на производството на каучукови изделия се счита 1839 г., когато Ч. Гудиър (Charles Goodyer) за първи път осъществява вулканизация на естествен каучук със сяра. До 1934 г. основна суровина за каучуковата промишленост остава единствено естественият каучук, но по-късно започва интензивно развитие на производството на синтетични каучуци. Няколко са причините за това:

  • стремежът на хората към независимост от продукт, който се получава от природни източници, намиращи се само на определени места по света;
  • необходимостта да се посрещне бързо нарастващото търсене на каучук;
  • стремежът да се осигурят високоеластични материали със свойства, които природните продукти не притежават: маслоустойчивост, озоноустойчивост, устойчивост на екстремни температури и др.
от Tanq Sinapova 31.05.2018, студент на 41 от Пловдив
Активност в домашните:
Надежност:
97%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
Литература: Лидия Ив. Монева, Тодорка Г. Владкова, Милчо Ц. Иванов, СИНТЕТИЧНИ КАУЧУЦИ И ЛАТЕКСИ, София, 2005 ... [целият коментар]
от Tanq Sinapova на 41 години на 31 май 2018
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по Химия
Тест по химия и опазване на околната среда
изходен тест по Химия за Ученици от 10 клас
Този тест по химия е полезен при самоподготовката на десетокласниците върху учебния материал.
(Труден)
24
111
1
1 мин
22.09.2011
Тест по химия за 10-ти клас
междинен тест по Химия за Ученици от 10 клас
Тест за скорост на химичните реакции и полимери, пластмаси, химични влакна. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Труден)
8
93
1
09.09.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по химия
Mатериали в помощ на домашната
 

Обща характеристика на VІ А група

01 юни 2007
·
532

Елементите от VІА група образуват повече от едно просто вещество: кислородът образува веществата кислород и озон, сярата- ромбична, призматична и аморфна сяра, и т.н.
 

Замърсяване на водите от световния океан

25 май 2011
·
51

Замърсявания на водите в околната среда. Водата на земята. Къде се намира водата на земята? Водата по цялата планета Земя е в непрекъснато движение - във вид на пара, течност или лед. Всъщност водата непрекъснато променя състоянието си...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Силвия Барутчиева
преподава по Химия
в град Кърджали
с опит от  16 години
340 32

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения