Диана Димитрова
преподава по Литература
в град Русе
Преглед на домашна работа

Литературно интерпретативно съчинение

Трябва ми Литературно интерпретативно съчинение на тема - Образът на Кирил според пространното му житие. Благодаря предварително.

1

отговор

7

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
66%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
0 точки

Творбата “Ппространно Ж итие на Кирил” е важна част от историята на българската литература. Тя представя в най-изчистен вид средновековните представи за святост, духовност, съвършенство и богоозареност. В нея се разказва за живота на една от най-светлите фигури в средновековието - Контантин-Кирил Философ. Всяка негова стъпка изгражда у читателя представата за една свята личност.
Изградена на художествения принцип на повествованието и алегорията творбата създава образа на философа.Той е идеализиран и библеаризиран, чрез сравнения, метоафори и паралел между дейността на един от Христовите апостоли – Павел, и животът и делата на Константин –Кирил Философ. Представен е като светла, безкористна и духовно извисена ли4ност. Чрез силата на неговото слово и Чистотата на неговите действия, се разкрива нравствената висота и приближаването му към Бога с всяка негова следваща стъпка. Святостта на делото на Кирил е неоценима, защото кножовното му дело отваря пред новопокръстените народи нови духовни хоризонти.
Житието принадлежи към т.нар агиографска проза и съдържа основни факти от живота на известни личности, които обикновено се канонизират като светци заради мисията и чудесата, които извършват. Житиината композиция на Пространно Житие ка Кирил е триделна: исторически увод, повесвователно изложение и заклю4ение. В увода се доказва значимостта на темата за великия живот на Кирил, неговата богоизбраност и святост. Основната теза – богоизбраността, а оттам и полагаемата се възхвала е клиючовата постановка при изграждане образа на героя, представен чрез последователно изложение на хронологични събития от живоа му. Основните моменти в житието са детствота, мисиите, дейността по създаването и разпространението на славянската азбука, смъртта и следсмъртните чудеса с мощите на светеца.
Още в началото на творбата си житие писецът създава образа на Константин Кирил Философ като свят като го поставя наред с апостоли, мъченици и други (“ както от начало, така и след това (Бог) не престава да ни прави много благодеяние: наи-напред, чрез патриарсите и отците, след тях – чрез пророците, а подир тях чрез апостолите и мъчниците, чрез праведни мъже и учители, като и избира от този многометежен живот)
Повествователят продължава да гради образа на Константин Кирил Философ като съвършенният духовник като разглежда неговтото детство.Той не се стреми да наблегне толкова на фактологията, колкото да подчертае благочестивия родов произход на светеца. А той произхожда от Йов, или както чрез сравнения творецът е отъждествил бащата (Лъв) на Константин Кирил Философ.Това разкрива, че пътят на Константин Кирил Философ, като богоизран, е предначертан. Метафората представена в творбата, че Кирил е пил от гърдата на майката, а не от тази на дойката, символизира захранването му с чистота още от малък. Още от детство той е посочен като седмото дете – свято и богоугодно число. Свещената цифра го обрича на премъдростта, или София – момичето което той избира. Чрез тази метафора, разказвачът подължава да допълва образа на Философа като символично предрича , че той още от малък се обрича на премъдростта и жаждата за постигане на пълнота и християнско знание за света.
Паралела между Kирил и библеиското отново е направен, когато родителите на Кирил съветват сина си. Те го съветват по същия начин, както Соломон съветва сина си в Библията.
Друга красива метафора на живота е представена когато Кирил е вече ученик. Видима е разликата между него и съучениците му, когато соколът му излита завинаги. По този на4ин Бог се свързва с него и го заклева да не се впуска в обикновените земни удоволствия и да привикне с тях. Той чертае съдбата му като нещо повече от отстаналите хора. Тогава сякъш детето Кирил получава просветление и осъзнава истината за съществуванието си. Той изрича една от малкото, но великите и запомнящи се сентенций :”От днес ще поема друг път, който е по-добър от този няма да прахосвам дните си в шума на този живот. Богоизбраният разбира, че забавленията, жтейските удоволствия са напразно губене на време, отклонение от верния пъти попадане в плен на суетата, а истински високи цели на живота се постигатс всеотдайно усърдие. За Константин земният живот сякъш е сън, а истинския живот за него е отбягване на земната суета чрез изпълняване на спасителното Христово учение. Сега той се моли на Григорий Богослов да му бъде учител, защото той е ангел в човешко тяло.
По-нататък в творбата виждаме, че неговото желание за просветление е несломимо. Чрез неуспоримото си красноречие тои успява да убеди “у4ител” да го научи на граматика.
Важна част от живота на Кирил е постъпването му в Цариградската школа. Авторът отново възвеличава неговия образ чрез изречението “А той бързо изучи всички тези науки, като да би изучавал само една”. Тук бързият и красив ум на светията е подчертан. Но това не означава, че тои ще използва тези негови качества, за възход във висшето общество в Цариград.Той е безкористен и всичко, което прави е в името на Бог.
По-нататък в повествованието виждаме, че със своята красноре4ивост и добра аргументативност Константин Кирил оборва тезите на някои от най-видните мислители. Централно място в творбата заема спорът му с триезичниците във Венеция. Този момент е представен като колуминационен в житейския път на героя ,не само защото го увенчава с неподправена слава, но е и най-ярката изява на неговия талант. Познаваики добре светото пписание тои безспорно оброва аргуметите на триезичниците. Това доказва неговата набожност. Константин-Кирил е прозрял, че христовото учение е устремено към душевния свят на човека, а тои би бил непроницаем с помощта на разбираема проповед.В неговата пространна и патетична реч се подчертава силата на познанието, което дава нова жизненост на Християнството.
Кулминация в житието на Константин Кирил Философ е написването на славянската азбука. Процесът на създаването на самата азбука доближава още повече Константин-Крил до божественото със силата на молитвата. Бог се явява пред него, за да му даде вдъхновение.Създаването на славянската азбука се превръща във върховно чудо – вдъхновение предопределено само от Господ, на когото с ума и труда си служи Кирил.
Дори и на смъртно легло Философа, като отъждествен образ на Христос, не спира да мисли за просветлението на последователите му. За проповедника смъртта е сън и отиване отвъд, в “дома Господен”. Величието в този последен час е избистрено, не чрез някакав литературен похват, а чрез неговото безкористно дело.
Образът на Константин е възвеличен като образ - модел на святост, със сила на богогодна слава. Делото, на което Константин е посветил гивота си, е свещено, защото е по Божия повеля.Тя свързва знанието с волята, мисълта с вярата и създава нова литературно-културна цялост. От рождението до смъртта си тои остава верен на делото си да постигне нравствена цяллост и висота на премъдростта.Образът на Константин Кирил Философ се покрива със святост и безсмртие.
 

от Таня Генова учител 31.05.2018
Какъв е твоят отговор ?
Mатериали в помощ на домашната
 

Екзистенциални проблеми в поезията на Атанас Далчев

17 мар 2009
·
209

Поезията на Далчев е част от големия естетически прелом на литературния живот след войните. Тя е най-прекият израз на съпротива срещу традиционната поезия – тъй наречената вещна поезия, сменила поетиката на символизма...
 

Теми по историческа поетика pro

12 яну 2015
·
9
·
20.00 лв.

Файлът съдържа подробни теми по Историческа поетика. Включва въпроси за Веселовски, Милетински, ОПОЯЗ, кръгът "Мисъл", Езикови доктрини, символизъм, авангардизъм и т.н....
 

Материали за изпит по българска литература от Освобождението до ПСВ pro

30 яну 2015
·
14
·
20.00 лв.

През 80-те години на XIX век българската литература се развива в пряка връзка с общия културен подем след Освобождението и под въздействието на една бързо изменяща социалната си характеристика обществена действителност, изпълнена с борбите между...
 

Теми по Увод в литературната теория pro

07 фев 2017
·
1
·
15.00 лв.

Диалог: "Федон" - за душата. Обективен идеалист. Първият, който нарича себе си философ, за да се оразличи. Ключово е разбирането на платон за това какво трябва да се разбира под...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Диана Димитрова
преподава по Литература
в град Русе
с опит от  3 години
370 60

Светлана Драшкова
преподава по Литература
в град Русе
с опит от  25 години
1 286 49

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения