Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

"Голи са без книги всички народи" (есе)

СПЕШНО!!!!!!!!!!

Последна редакция на 13 май 2017 от selinhaskoovo

1

отговор

14

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
66%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

Най-добър отговор - избран на 14 май 2017

С ясно и отговорно съзнание преди 12 века Константин-Кирил Философ – създател на славянската азбука глаголица – заявява, че без книгите и съдържащите се в тях знание и мъдрост ние сме все едно голи. Във времето на утвърждаване на славянското писмено слово, когато на всички народи трябва да се докаже, че славяните вече имат свой език и писменост, на които могат да създават поетически текстове, „Проглас към Евангелието” на Константин-Кирил Философ (проблемът с авторството на творбата е спорен вече векове наред )има решаващата роля на основоположник на една традиция. Наименованието означава възвестяване на духовните ценности, които е притежавало евангелското писмено слово, неизвестно дотогава на езичниците славяни. „Проглас към Евангелието” е възторжена прослава на писмеността и книжното знание, осъществена чрез високо художествен език. Религиозното настроение в стихотворението е подчинено на силен просветителски патос. Авторът се обръща към славянския род, който е бил до този момент безкнижен и безпросветен. С анафорично повторение на повелителната форма на глагола „слушайте” той приканва всички славянски народи да възприемат вероучителното слово, тъй като то е дар Божи за душите. Както повелителната форма „Слушайте”, така и думата „слово”, са ключови в творбата, защото носят важен идейно-емоционален смисъл. Словото е дар на Божията премъдрост, която с красота и разумност е устроила света. Словото се дарява на славяните и те трябва да го приемат с благоговение, за да видят своето място сред семейството на народите по  земята. Животът без него е живот в тъмнина – не само защото славяните са били езичници, а и защото са били без писменост и без книги на своя език. Със своя хуманистичен патос и особено с крилатата си фраза: „Голи са без книги всички народи”, произведението е ценно не само за времето, когато славянският род започва нов живот, но и за всички епохи и народи. Едва ли има по-точна мисъл, отразяваща истинската същност на значимостта на книгата.

Най-великото, най-стойностното, най-важното откритие за всички времена, създадено от човека, още от зората на цивилизацията, та до днешните модерни технически времена, е не двигателят с вътрешно горене, не автомобилът, самолетът или космическата ракета, не дори и компютърът, изцяло обсебил нашето ежедневие, а именно тя – книгата.

Защото това, което в крайна сметка ни отличава от всички други живи твари на тази земя, е способността ни да мислим, да обличаме със слово мисълта си и съответния й писмен израз и образ – книгата. И отношението на човечеството към нея е истинското мерило за постиженията и развитието на човешкото общество, а не някакво материално изобретение, улесняващо чисто практически нашия бит и ежедневие. И в този ред на мисли логично стигаме и до категоричното твърдение: „Голи са без книги всички народи”.

Какво бихме били днес без книгите? Щяхме ли да помним кои сме, откъде сме тръгнали и накъде сме се запътили? Ако ги нямаше Кирил и Методий, учениците им Наум, Климент, Йоан Екзарх и стотиците други, създали и разпространили първата ни книжнина, как бихме се съхранили до днес? Как бихме овековечили многоликата си история, как бихме узнали славата, величието, паденията и възражданията, през които е трябвало да преминем, за да се съхраним до днес?

Наистина, голи са без книги всички народи! Защото книгите са защитата срещу капризите на времето, на многовековната човешка история. В противен случай, останали голи, бихме изчезнали отдавна като народ от лицето на историята, размити от нейните повратности, заличени и забравени. Книгите са онази духовна опора, която ни държи будни и нащрек, показва ни нашите светли и тъмни страни като нация, помага ни да се поучим от грешките и да се заредим от възходите, за да вървим смело напред по пътя си! И да продължим да пишем своята днешна история с буквите, завещани от дедите ни!

от Таня Генова учител 13.05.2017
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 9-ти клас по Литература
Тест по литература за 9-ти клас на тема "Митология"
ЕПИ тест по Литература за Ученици от 9 клас
Тест за проверка на знанията върху раздела за митологията по литература в 9-ти клас. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
19
76
1
16.07.2013
Тест по литература за 9-ти клас над Библията
тематичен тест по Литература за Ученици от 9 клас
Тематичен тест по литература за ученици от 9-ти клас над Библията. Съдържа 19 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
19
177
1
23.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 9-ти клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Последно разгледали домашната
Сродни търсения