Преглед на домашна работа

Първи стихотворци - Презентация

Привет! Ще съм Ви много благодарен, ако ми помогнете с едно домашно! Трябва ми презентация по тема "Първи стихотворци". Благодаря Ви предварително! :) 

1

отговор

4

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
72%
Одобрение:
5%
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас
Тенденциите, които протичат във възрожденската литература през 30-те и 40-те години на XIX век, оформят един нов тип новобългарски писател, насочил своя мироглед към земните неща и към човека, плътно сроден с проблемите на своето отечество и на своето време. Пътят на модернизация и демократизация на литературния процес е вече налучкан. Изградена е идеологическата платформа на българската литература и тя започва да се оформя като национална литература.
Вторият период от развитието на българската литература обхваща 50-70-те години на XIX век, което съвпада със завършващата фаза на възрожденската епоха. Това е период на разцвет на възрожденската литература, в който литературния процес се обогатява, преминава през качествено нова основа при напълно оформено художествено съзнание. Набелязаните до това време жанрови форми се обособяват и изграждат окончателно. Обособяват се отделни дялове на художествената литература- поезия, проза, драматургия и литературна критика.
Обогатена е идейната платформа на възрожденската литература. Основната идея в този период е националноосвободителната, а революционно-романтичното направление става господстващо. То определя новите естетически идеали, морални ценности и духовни желания.
Носител на новите идеи, господстващи в този период в българската поезия, е Раковски с поемата си “Горски пътник”, издадена в Нови Сад през 1857 година. Неговата поезия не е на ниво, поетичния му изказ е безпомощен, а езика му е тромав. Въпреки това обаче Раковски се смята за родоначалник на поезията от 50-70-те години на XIX век, тъй като в неговото творчество са застъпени новите идеи на епохата. Поемата “Горски пътник” е напомпана със силен патриотичен патос и революционни мечтания. В нея Раковски залага основните си възгледи за политическото освобождение на България. Той безкомпромисно изобличава робската действителност и чуждото подтисничество. Въпреки литературното си несъвършенство поемата възбужда цялото поетично движение в последните десетилетия на робството.
Виден представител на поезията от 60-те години е и Добри Чинтулов. Пак през този период като поет израства и Петко Славейков. Той преодолява несъвършенствата на поезията от предходния период, а неговите стихове се характеризират със свободен езиков изказ и езикова мелодика. Това, съчетано с разнообразна тематика, отразява новата психологическа нагласа на възрожденския човек. В историята на българската литература остават произведения като епичните му поеми “Извора на белоногата” и “Бойка войвода”.
През 60-те години следа в българската възрожденска поезия оставят още Райно Жинзифов, Григор Пърличев, Никола Козлев, Любен Каравелов, Добри Войников и Теодосий Икономов.
През 70-те години на века сред поетите изпъкват имената на Иван Вазов, Константин Величков, Стефан Стамболов, Стоян Михайловски, Цани Гинчев, Пандели Кисимов, Бачо Киро Петров и други. Съдбата на тези поети е различна. Една част от тях тепърва започва своето развитие, друга част загива в борбата за освобождение, без да е развила до край своя потенциал, а трети просто остават на нивото на “даскалската поезия”.
Щом става дума за предосвобожденска поезия задължително трябва да се отбележи приноса на гения на българската поезия - Христо Ботев. Той оставя едва 20 поетични творби, но те са достатъчни, за да го издигнат над поетите на века. Стиховете на Ботев са заредени с огромно идейно-творческо богатство. В тях е отразена волята на българина за постигане на духовна и политическа свобода. Ботевата поезия застъпва идеята за социална правда и общочовешко щастие. Той поднася една съвършено нова стихотворна форма, неподръжаем заряд и музикалност. Без традиции в българската поезия, неговия поетичен гений се появява в завършената си форма в баладата “Хаджи Димитър”, в стихотворенията “Борба”, “Моята молитва”, “Хайдути” и други.
Геният на Христо Ботев облагородява българската поезия и култура като поставя един еталон за нейното развитие. Той поставя едно ново елитарно начало в развитието на българската възрожденска литература.
от Марияна Златкова учител 28.03.2017
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по Литература
"Робинзон Крузо"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тест за текущ контрол след изучаването на романа на Даниел Дефо. Всички въпроси в теста имат само един верен отговор.
(Лесен)
14
7
1
4 мин
05.04.2019
Литература. Александър Дюма - "Граф Монте Кристо"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тестът съдържа 24 въпроса, свързани с романа на Александър Дюма "Граф Монте Кристо" и епохата на Романтизма. Всички въпроси са затворени и изскват един верен отговор.
(Лесен)
24
177
1
2 мин
10.01.2015
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

"Песен за човека" - презентация


"Песен за Човека" от Никола Вапцаров - информация за автора и произведението...
 

Елин Пелин


Презентация с биографията и творчеството на известния български писател Елин Пелин...
 

Елисавета Багряна


Презентация на тема "Елисавета Багряна" .“Във фокуса на поетичното творчество на Багряна е съзнанието на българка която от всички краища на света я зовеше към родината.” - Жана Николова Гълъбова...
 

Коледа по света


Презентация за това как се празнува Коледа във всяка една държава...
 

Илиада - образи в поемата


Презентация по литература...
 

Граф Монте Кристо


Александър Дюма е роден на 24 юли, 1802 в град Вийер Котре, департамент Ен (близо до Париж), Франция. Той е син на Томас-Александър Дюма — френски генерал и...
 

Димчо Дебелянов


Презентация на тема - Димчо Дебелянов - биография и творчество...
 

Пейо Яворов


Презентация върху живота и творчеството на Пейо Яворов...
 

Димчо Дебелянов


Презентация на тема живот и творчество на Димчо Дебелянов...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Десислава Илиева
преподава по Литература
в град Варна
с опит от  27 години
123 8

Слава Алексиева
преподава по Литература
в град Варна
с опит от  39 години
266 32

виж още преподаватели...
Последно разгледали домашната
Сродни търсения