Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Одобрение:
50%
Постижения:

Моля помогнете ми по Литература

Моля помогнете ми!!!Есе,на което не ни казаха тема,но ще е свързано с До Чикаго и назад

1

отговор

11

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
66%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
0 точки

НИАГАРА – ЧУДНАТА ИГРА НА ПРИРОДАТА

 

Красотата на природния феномен Ниагара впечатлява всички туристи, предизвиква възторг, възхищение, преклонение, кара ги дълго време да гледат безмълвно в несвяст, да попиват с очи всичко наоколо. Всичко това откриваме сполучливо пресъздадено в пътеписа „До Чикаго и назад” от Алеко Константинов. Красотата и величието са неподвластни на словото, на изкуството – усещането е, че са не пред божие творение – благоговение като пред самия Бог, е вкаменило наблюдаващите и е необходимо време, за да излязат от магията му. Но като че ли и времето тук е спряло, за да удължи този величествен миг.

Алековите словосъчетания в изображението на „това чудо на природата” се отличават с действена сила и нагледност – „Запенена и буйно устремена между хиляди камъни към пропастта, пред която се издига една грива от разбита млечна пяна, и изчезва…” Представата за възбудата, с която пътешественикът следи движението на водата се постига с олицетворение – „…водата, мътнозелена, изиграла вече ролята си, уморена, но още запенена, отива лениво на почивка към водоврата…” Писателят умело разкрива как той и спътниците му са притаили дъх в напрежение. И ето, сякаш изведнъж се открива пред тях приказна гледка: „…Ниагарският водопад! Ето го! …”-- възкликва той, за пленен от красотата на пейзажа.

Могъщото обаяние на Ниагара – тази чудна игра на природата – Алеко внушава преди всичко чрез великолепното портретуване на присъстващите, чието изображение е въплъщение на върховна изненада, на поразяващото въздействие на тоя природен феномен върху душевността им. Всички са „вцепенени като в жива картина”, сякаш са „изтръпнали” пред грандиозността на това божие творение:

„Не учудване, не възхищение, не! Едно безгранично благоговение бе отпечатано на лицата на всички…”

Всички като че ли са изпаднали в екстазно състояние, като че ли са  изправени „не пред творение божие, а пред самия Бог”. Сякаш някакъв небесен майстор е разсичал с тежкия си чук скалите и е проправял път на бунтуващата се вода през столетията, за да извае с длетото си чудесните извивки и стъпаловидните подскоци на забързаната разпенена стихия на водопада.

Подвластен на своето поетическо дарование, Алеко успява да пресъздаде цялото величие и неповторимата мощ на „чудесните водопади”, рисувайки ги от три ъгъла на зрение: от каменната ограда, дето са застанали, откъм канадския бряг и от острова на Трите сестри. Живо и нагледно пресъздава динамиката и трескавите движения на „буйни къдрави снопове разпенена вода”, която със „силно бумтене” се спуска надолу, изхвърляйки „воден елмазен прах”. Писателят долавя как слънчевите лъчи оцветяват прозрачната пяна от водни пръски в багрите на небесната дъга, придаващи чудодейна прелест на картината. Погледнат откъм канадския бряг, „този водопад изглежда като трептяща маса от къдрави снопове пяна, между които личат светлозелени ивици на неразбита вода…” Чудото на Ниагара е Конската подкова: върху една широка двеста метра полувдлъбната скала не прекъснато пада блестяща пяна на стотици метра дълбочина. Алека майсторски разкрива чрез олицетворение различните състояния в природата и буйното движение, и успокоението на водата, когато тя „припка” между камъните, а после „уморена” или „омаломощена”  се насочва вече по-бавно към пропастта на водопадите. Описанието завършва с емоционален коментар: „Как ли ще изглежда това в светла лунна нощ!”.

Завинаги скътва в сърцето си Алеко Константинов образа на „това чудо на природата”, когато идва часът на раздялата. Ниагара като някакво прелестно съновидение го държи прикован. Пътешественикът създава впечатление, че истинските щастливи мигове в живота на човека са при допира му с величавостта на природата.

от Таня Генова учител 15.02.2017
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 7-ми клас по Литература
Тест по Литература за 7-ми клас върху разказа "Една българка"
тематичен тест по Литература за Ученици от 7 клас
Тестът съдържа 20 въпроса, всеки от които има само един верен отговор. Може да се използва най-вече за ученици в 7-ми клас по Литература.
(Много лесен)
20
46
1
2 мин
03.08.2018
Тест по Литература за 7-ми клас върху творчеството на Вазов
междинен тест по Литература за Ученици от 7 клас
Тестът е създаден за проверка нивото на учениците при приключване на раздела за Вазов. Съдържа 23 въпроса, всеки от които има само един верен отговор. Предназначен е за ученици от 7-ми клас.
(Лесен)
23
22
1
1 мин
31.07.2018
» виж всички онлайн тестове за ученици от 7-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Теми за 7 клас (125 стр.)

12 дек 2007
·
2,726

Развити теми по произведенията, които се изучават в седми клас.
 

Есета по Литература

26 апр 2009
·
216

Когато тръгнеш да изкачваш стълбата на успеха, не бъди несправедлив с другите, защото може да ги срещнеш навръщане...
 

Анализи

20 окт 2010
·
107

“Немили-недраги” е повест с голяма действена сила. В нея Вазов разкрива с изумително майсторство и героичното, и комичното, и делничното, и възвишеното в съдбата на българските борци за национална свобода, принудени да напуснат родината и да...
 

Новата българска литература- събития и факти

23 ное 2010
·
447

Териториалните знаци на родината са: белий Дунав лей, Черно море, горда Стара планина, Марица, тракийска равнина, Вардар, Рила, Охридски вълни. В историята тази територия е била още по-обширна - до чукарите Карпатски и стените Цариградски. Сегашният...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Маргарита Георгиева Татарска
преподава по Литература
в град Разлог
с опит от  27 години
683 26

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения