Юлиан Пенев
преподава по История
в град Варна
Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Семейство Романови и тяхната смърт

Имам да пиша за династия Романови ако може малко помощ в по съкратен вариант ??

1

отговор

5

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
66%
Одобрение:
9%
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

Най-добър отговор - избран на 25 ное 2016

17 юли 1918 г.  цар Николай, съпругата му  Александра Фьодоровна,  дъщерите Олга, Татяна,Мария и   Анастасия и синът Алексей заедно с прислугата им са убити от болшевиките в къщата на Ипатиев в Екатерининбург. Преките извършители са Яков Юровски , Пьотър Ермаков и  Белобородов.  За главни инициатори се сочат Яков Свердлов и Ленин.  Тази трагедия е свързана с множество загадки като например тази с останките на императорската фамилия.

По спомените на военния комисар Пьотр Вахарович Ермаков, отговарящ за обезпечаването на разстрела в 23.30 часа, на Романови и придружаващите ги е предложено да слязат долу в сутеренната стая. На въпроса  “защо” им е отговорено, че ще бъдат прехвърлени в центъра поради грозящата ги опасност. Ермаков им казва, че вещите им ще бъдат събрани и ще им ги предадат на ръка и те се съгласяват. Слизат долу, донасят два стола за царицата и за Алексей, останалите остават прави.

 

Тук има известни разминавания в показанията на участниците в разстрела. Според Ермаков в стаята предварително са поставени столове, като най-напред седнали Николай, Алексей, Александра, голямата дъщеря Татяна, след това сяда д-р Боткин, прислужницата Демидова и останалите. Тогава Ермаков излиза навън и казва на шофьора на стоящия наблизо камион: “Действай!”, което означавало да пусне моторът да работи, за да заглуши изсрелите.

 

През това време  стоящите в стаята са били в състояние на някакво напрегнато очакване. И макар този Ермаков в спомените си да се изкарва главното действащо лице в екзекуцията, в тях той очертава основните моменти в трагичните събития през тази нощ и през целия ден.

 

Предварително в наказателната команда е било уговорено кой в кого ще стреля. Ермаков слиза долу с коменданта на Ипатиевия дом Яков Юровски, който казва на всички да станат, остава седнал само Алексей. Момчето е с болен крак и Николай II го пренася на ръце в стаята за екзекуция. Юровски започва да чете смъртната присъда. Тогава от Николай се откъсва фразата: “Значи никъде няма да ни карат?” За честта кой е стрелял в царя се борят Юровски и Медведев. На свой ред Ермаков казва, че той е стрелял в Николай II, който пада на гръб веднага, но и останалите десет души - също. Плачейки, те се хвърлят един към друг, прегръщайки се, търсейки защита. Дават още няколко изстрела и всички падат. При огледа на тези, които са били още живи, стреля отново. Така пише в спомените си Ермаков.

 

При проверката на пулса, вече мъртви, той дава разпореждане да бъдат извлечени през долния вход в автомобила. Труповете покриват с брезент. Потеглят към Горен Исецк по пътя към с. Коптяки, където той, Ермаков, предварително избрал място за заравяне на труповете, като най-напред трябвало да бъдат изгорени.  За целта била приготвена сярна киселина и газ, но това той отлага за следващия ден, тъй като около него имало още хора, на които не можел да се довери. По негово предложение хвърлили труповете в изоставена минна шахта. Съблекли убитите и изгорили дрехите им. Тогава открили и медальоните с лика на Распутин у царицата и дъщерите й. Под роклите те били облекли двойни корсети, подложени с вата и изтеглени на машина, където били подредени скъпоценни камъни. Дрехите изгарят на място, а труповете отнасят на около 50 м и ги спускат в шахтата. Цялата операция свършва някъде към 4 часа сутринта.

 

В нощта  на 17 срещу 18 юли той отново идва в гората, спуща се с въже в шахтата, на което привързва един след друг труповете и ги измъкват навън. Встрани от шахтата били наредени три купчини дърва, които заливат с газ, а труповете - със сярна киселина. Труповете изгарят до пепел, а пепелта зариват.  И докато Ермаков пише, че телата са изгорени до пепел, Юровски твърди в своите записки, че телата на разстреляните са били погребани и уточнява мястото.

За касапницата в приземния етаж на Ипатиевия дом ето какво си спомня войникът Александър Стрекотин от вътрешната охрана на дома:

“Донесоха носилки и започнаха да прибират труповете. Когато ги слагаха на носилките, една от дъщерите извика и закри лицето си с ръка. Живи се оказаха и някои други. При отворените врати не трябваше да се стреля, изстрелите можеха да бъдат чути на улицата. Ермаков взе от мен винтовката с щика и доуби с него всички, които се оказаха живи”.

 

Следствието за смъртта на Романови започва още през 1918 г., когато Екатерининбург минава под контрола на Сибирската армия. Адмирал Колчак възлага делото на следователя Николай Соколов, който ентусиазирано се захваща за работа. В мазето на дома на Ипатиев са намерени дупки от куршуми в стената и петна от кръв. В шахта №7 на изоставения рудник Ханина Яма са намерени фрагменти от човешки тела, остатъци от изгорели дрехи, скъпоценности и други улики. По-късно Соколов заключава, че телата на всички членове на Романови са унищожени в този район. Настъплението на Червената армия прекратява разследването, но Соколов продължава да се занимава със загадката и в емиграция. През 1920 г. по нареждане на Великия княз Николай Николаевич Соколов предава целия архив от разследването на посланика на Временното руско правителство в Италия Михаил Хирс, който го дава за съхранение в Парижката банка, а през 1943 г. материалите са пратени в Германия. През 1925 г., след смъртта на Соколов, в Берлин е издадена неговата книга "Убийството на царското семейство".

от Таня Генова учител 25.11.2016
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по История
Тест по история за 10-ти клас
изходен тест по История за Ученици от 10 клас
Изходен тест за 10-ти клас (или входен за 11-ти) по история. Има въпроси с повече от един верен отговор.
(Лесен)
28
329
4
20.07.2012
Светът в периода 1919-1945
междинен тест по История за Ученици от 10 клас
Тестът съдържа 12 затворени въпроса, всеки от които изисква един верен отговор.
(Лесен)
12
192
1
27.05.2015
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

Основни насоки във външната политика на Англия в края на 19-началото на 20 век

15 май 2006
·
215

През 1900г Англия притежава най-голямата империя,която светът някога е виждал,с площ от около 12 млн мили и може би ¼ от населението на света.Само през последните 3 деситилетия тя прибавя 4,25 млн квадратни мили и 66 млн души към империята.
 

Геометрична (Омирова) епоха

27 май 2006
·
235

Хронология и характеристика – названието на периода 11-8в. сочи основните източници за този малко познат и твърде неясен период, а именно Омировият епос и археологическите данни.
 

Воложско-Камска България

23 яну 2007
·
94

В началото на руската гражданска война, в столицата на волжките българи Казан (Казанска губерния) се събира авангарда на българското национално-освободително движение - партията "Съвет на волжските български мюсюлмани".
 

Георги Сава Раковски - биография

18 май 2007
·
299

Малко известен факт е, че всъщност рожденото име на Раковски е Сава Стойков Попович. Роден е през 1821 в Котел в будно търговско - занаятчийско семейство
 

История на България : Възрожденско движение за просвещение и култура

29 май 2007
·
233

Предлаганите материали са от Златния фонд на БНР, които са излъчвани в предаването „Олимпиада по история”, съхранил съм ги в помощ на учениците изучаващи в 6 класове Българска история.
 

Бенито Мусолини

27 ное 2007
·
268

Бенито Мусолини е роден през 29.07.1883 г. в малко селце в Емилия-Романа (Довиа ди Предапио). Слага началото на фашизма на 23.03.1919 г.
 

Бенито Мусолини

02 дек 2007
·
225

Бенито Мусолини е роден на 29 юли 1883 г. в малко селце в Емилия-Романа (Довиа ди Предапио).
 

Балкански проблеми - големи апетити върху малко земя

13 дек 2007
·
124

Надеждите за промяна в статута на българското население в Македония и Одринско след въстанието от 1903 г. остават излъгани. Това принуждава управляващите среди в София да преосмислят политиката си по Българския национален въпрос...
 

Залез на ранносредновековното българско царство

25 юни 2009
·
89

Трудно може да се намери по благодатен период в българската история от времето между IX в. и първата четвърт на X в.Сполучливите...
 

Кои са семейство Романови и защо са убити


Романови е управляваща династия и фамилия на руските царе и императори в царство Русия и руската империя от 14 март 1613 (от Михаил Романов) до 17 юли 1918, когато болшевиките избиват целия род на последния руски император и цар Николай II...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Петя Кузманова
преподава по История
в град Варна
с опит от  1 години
197

Юлиан Пенев
преподава по История
в град Варна
с опит от  17 години
61

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения