Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

старогръцки митове и легенди Дафна

Моля помогнете ми! Преразказ на Дафна от името на Аполон.

1

отговор

7

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Одобрение:
7%
Няма публикувани домашни
Постижения:
0 точки

След като Големият потоп свръши и водите се оттеглиха, на земята се бе появил огромен змей, който сееше разруха и унищожение навсякъде. От Олимп гледах как хората изпадаха в отчаяние; всичките им опити да го победят се оказваха безполезни. Тогава започнаха да ме молят за помощта ми. Все по-силно чувах ридания и молитвите им, виждах кладите и усещах миризмите от жертвоприношенията. Склоних да сляза и да им помогна. Изстрелях само една от златните си стрели и пронизах сърцето на чудовището. То се залюля и падна мъртво. Обзе ме гордост, чувство на превъзходство над всички и всичко; смеех да се приближа до туловището на дракона, от който всички бягаха с ужас, да го подритна.

Настроението ми бе приповдигнато, триумфално. Огледах се наоколо. Наблизо, до дънера на едно дърво, видях спящо дете с колчан от стрели. Гледката ми се стори толкова сладка и смешна, че нашега посегнах да взема колчана. Малкият Ерос се събуди и веднага се разгневи; и каква ярост се криеше в него! Тръгна да ме бие с юмручета, почервенял от яд. Искаше си колчана със стрели на всяка цена. След като се позабавлявах му го оставих и продължих на разходка.

Бях в чудесно настроение. А зад едни клони, само за момент, видях толкова прекрасно създание, че трябваше да се уверя, че е истина. Приближих се през шубрака. Видях горска нимфа, толкова красива, че сърцето ми не се побираше в гърдите. Бях влюбен. Но когато тя ме видя, цялата пребледня - реагира единствено с ужас. Нимфата побягна през гората, а аз, воден от любовта си, замаян се затичах след нея. Защо бягаше? Та аз бях Аполон - кой от боговете може да се сравни с мен в мъжество, в красота? Аз щях да я направя царица, богиня, да и дам всичко, такава бе обичта, която пламтеше в мен за нимфата. Тя щеше да бъде моя.

Но ме изпреварваше, отдалечаваше се все повече. Не се отказвах. Гонех я все по-далеч и в края на крайщата късметът ми се усмихна - пред нас имаше река. Нимфата нямаше къде да отиде. Препусках към нея във възторг. И отново щях да бъда победител, ако някаква промяна не бе започнала да се случва в образа й; аз изгубвах това, което бях гонил. Докато стигна до речния брях, на мястото й стоеше единствено стройно дърво. Не знам по чия воля изпуснах тази, в която се бях влюбил тъй бързо и тъй силно, но нямаше как да спра да я обичам, какъвто и да бе образът й сега. Откъснах едно клонче и го сложих върху главата си. Едно клонче, по-ценно от цялото злато на света.

Оттогава, по примера ми, победителите носят лаврови венци.

от byinheritance 13.10.2016, студент на 20 от София
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 12-ти клас по Български език
Български език и литература за ДЗИ
матура тест по Български език за Ученици от 12 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията по български език и литература и може да се полза за подготовка зрелостен изпит. Включени са въпросите само от първи модул, които имат само един верен отговор
(Труден)
22
52
1
5 мин
12.04.2019
Тест по Български език за 12-ти клас - подготовка за контролни и класни
класно тест по Български език за Ученици от 12 клас
Тест по Български език за подготовка за контролни, класни и други. Тестът съдържа 11 въпроса, само с 1 верен отговор всеки от тях.
(Лесен)
20 минути
11
93
1
1 мин
27.04.2017
» виж всички онлайн тестове за ученици от 12-ти клас по български език

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Христина Колева
преподава по Български език
в град Карлово
с опит от  12 години
15

Христина Мейфеър
преподава по Български език
в град Карлово
с опит от  5 години
56

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения