Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Любовта – сделка в романа „ Бел ами”

Любовта – сделка в романа „ Бел ами”

2

отговора

7

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
5%
Няма публикувани домашни
Постижения:
0 точки

Мога да ти помогна. Обади се. Образът на главния герой трябва да се разгледа и да се проследят действията му.

от Нина Миндова учител 23.03.2016
Активност в домашните:
Надежност:
81%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

 

 

В годината, в която Балзак умира се ражда Мопасан друг голям писател, който също получава международно признание. В творчеството на Мопасан се вплитат похватите на няколко основни автора, които той усъвършенства. От Балзак взема любовта към интригите, но не и страстта , скоято описва вещите. Стендал го е вдъхновил с култа към разума, аналитичното мислене в смесица с нехайно отношение към формата. А от десет години по-възрастния Зола взаимства натуралистичния оттенък, като същевременно го прави много по- чувствен. В тази перфектна симбиоза се заражда най-силният роман на Мопасан Бел ами.

Жорж Дюроа е главно действащо лице в романа, вероятно единствения, който може да бъде определен като антигерой, сравнен с Растиняк (Дядо Горио Балзак) и Жулиен Сорел (Червено и черно Стендал). В него се преливат образите на Дон Жуан и на древногръцкия герой завоевател, който успява с помощта на жена да се добере до някакво значимо благо (Язон взема руното с помощта на Медея; Тезай излиза от лабиринта с помощта на Ариадна), но поставен в друг хронотоп този герой не се бори за обществото, а предизвикан единствено от лични подбуди, се стреми към своето собствено благо. Случая не може да бъде разгледан едностранно, поради факта, че в личността на Жорж Дюроа първоначално е заложен и бунтът на социално по-слабия човек. Но въпреки това не може да се отрече, че той разчита най-вече на чара си сред дамите, които по негово мнение са винаги средство и никога цел.

Жорж Дюроа е представен на читателя като човек без скрупули, с напълно разрушена ценностна система, ръководен единствено от инстинктите си. Автора оправдава или по-скоро се опитва да обясни това с войната в Алжир, място погубило вътрешният свят на героя арабинът се смяташе нещо като естествена плячка на войника. Влиянието, което е указала войната жърху Дюроа, проличава в неговите мисли, жестове и реч. Минувачите на улицата възкликват при вида му Какво животно!. Неговата бездарна елементарна, алчна, необразована личност е ситуирана в париж, където не може да се подава на първоначалните си пориви и инстинкти. При него надделява единствено инстинкта за притежание пред този за насилие. В целия сюжет ход на творбата той не успява да се удържи един единствен път, в който набива госпожа Дьо Марел, единствената, която му е лика-прилика и с която го свързва най-трайна чувствена връзка. Той е предизвикан от обвиненията й че е спал със Сюзан само, за да я прелъсти и да се овени за нея. Тук възниква въпроса какво го е подразнило толкова. Дали е наистина влюбен в нея или просто се опитва да убеди себе си в това, защото думите просто спал с нея изчерпват и преравняват тази връзка на нивото на всички останали. Или просто се опитва да замаскира алчността си и стремежа си да получи огромната зестра на Сюзан с чисто влюбване. Все пак във всички останали моменти той запазва самообладание и не дава воля на поривити към насилие.

от Валентина Тодорова учител 16.03.2016
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по Български език
Пунктуация
междинен тест по Български език за Ученици от 10 клас
Тестът включва въпроси за оценка уменията по пунктуация. Всички въпроси изискват един верен отговор.
(Труден)
18
70
1
4 мин
14.08.2014
Тест по български език за 10-ти клас
любознателен тест по Български език за Ученици от 10 клас
Тест по български език за десетокласници. Проверява знанията по материала. Въпросите са само с един верен отговор.
(Лесен)
12
239
1
1 мин
03.07.2012
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по български език
Mатериали в помощ на домашната
 

Реализъм - литературно направление


Литературно направление от втората половина на XIX век, което си поставя за цел да извади на показ обществените пороци...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Илияна Димова
преподава по Български език
в град Пазарджик
251 24

Андрей Генов
преподава по Български език
в град Пазарджик
с опит от  14 години
136 7

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения