Преглед на домашна работа

любовта ще спаси света

Трябва ми заключение на любовта ще спаси света...

1

отговор

8

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
81%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

  Какво е любов? Няма дефиниция за нея. Пишем думата както с главна, така и с малка буква, сякаш обозначавайки две различни понятия- малката и голяма любов. А не е ли тя една?

       Известна е фразата „Красотата ще спаси света“, както и други варианти на този рефрен, част от които е заглавието и на настоящото есе. Това недвусмислено показва, че светът има спешна нужда от спасяване. А за да бъде това така, значи, че в неговите подредба и същност е възникнал проблем, който го руши.
     Много са болките на света. И любовта е едновременно и дефицит, и единствено животоспасяващо лекарство. Странен парадокс- да ни е нужно да даваме това, което ни липсва. Не говори ли това, че любовта няма материален произход и източник и може да се прояви при всякакви обстоятелства? Важно е само да я открием сърцето си.
          Най-потребното е тя. Певецът е казал: „Всички ние се нуждаем от любов.“ И въпреки това, тя е последното нещо, за което мислят хората. Говоря за истинската любов- онази, която, според едно от Посланията в Новия Завет, „дълго търпи и е милостива“. Тя не завижда, не се превъзнася и не се гордее.
       Кой може смело да заяви, че обича така? В света са се раждали хора с изключителна способност да разбират и проявяват любовта си към всички, към човечеството. За такива са се приемали пророците, наричани Божи пратеници или месии. Те са проповядвали именно любовта. Това е знак, че тя е единственият изход да бъде направен светът по-добър и така да бъде спасен.
Дали в днешния меркантилен свят- свят на парите и властта, ние- хората, умеем да обичаме по този начин? Да се прояви всеотдайна любов е само признак на героизъм, на който са способни една майка, истинският приятел, изстрадалият и мъдър човек, които са разбрали колко ценна е обичта.
           Любовта е състояние, в което човек не изпитва злоба, завист или жажда за отмъщение, а е в равновесие със себе си и с околните. Любовта е градивна, а не разрушителна сила. Тя обогатява душевния свят на човека, а не го ограбва. Тя е така нареченият пети елемент, извеждащ света и хората към мъдростта. 

Любовта е движеща сила. Тя съществува от началото на света. Човек се ражда, живее и умира, а любовта остава завинаги. Когато човек умре, се ражда друг и светът продължава. Това е част от кръговрата на живота.

 Човек започва живота си като получава много любов от родители и близки. През целия си живот любовта е това, което го поддържа жив, мотивира го и му дава сили да извърви пътя, по който е тръгнал, да постигне своята цел. Ако той върши всичко с любов, животът му ще е по-лек. Запазвайки любовта в сърцето си, той я предава и на други хора. Любовта е най-скъпото човешко чувство - за нея може да умреш, но може и да живееш истински щастлив. Затова любовта е нещо, което не може да бъде загубено, тя е вечна.

 Но ако любовта престане да съществува, светът ще стане по-лош, няма да бъде същият. Хората няма да се обичат и подкрепят, да живеят щастливо, да отглеждат децата си. Да ги научат да обичат, да бъдат добри с хората, да направят от наследниците си пълноценни хора.

  Любовта присъства навсякъде в живота. В картините на известни художници, в музиката, в поезията. Това присъствие на любовта в различните сфери от живота я увековечава. Шекспировите герой Ромео и Жулиета са символ за истинската и силна любов. Тяхната любов е толкова силна, че те предпочитат чрез смъртта си да я запазят завинаги. Друг символ за истинската любов виждаме в разказа на Николай Хайтов "Дервишово семе", макар че героите на Хайтов не могат да споделят любовта си, тя не умира, а остава да живее цял живот в сърцата им.

 Любовта е няколко вида: любов между мъж и жена, любов към семейството, любов към добри приятели. Съществува и любов към родината, към оттечеството. От нашата история ние можем да видим как цял народ се вдига и извършва подвизи, учудили целия свят в името на свободата. Това, което им дава сили, е любовта. Едно от доказателствата за тази любов е националния ни герой Васил Левски, който чрез своите дела и думите "Ако печеля, печеля за цял народ, ако загубя - губя само мене си." показва своята силна и вечна любов към родината и народа. Това също е любов, която е толкова силна, че не може да бъде загубена. Когато човек умре, любовта към него продължава да живее в сърцата на хората, които го обичат.

от Валентина Тодорова учител 13.03.2016
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Тест по литература за 8-ми клас
изходен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът е свързан с авторите и техните произведения, изучавани в 8-ми клас по литература. 10-те въпроса имат само по един верен отговор.
(Лесен)
10
205
1
09.07.2013
Тест по български език и литература за 8-ти клас
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът за проверка на знанията върху елегията "Скрити вопли" на Димчо Дебелянов. Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
20
109
1
1 мин
14.10.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

"Ще бъдеш в бяло" и "Две хубави очи"

13 апр 2008
·
1,237

Много могат да бъдат отправните точки към интимната лирика на Яворов, белязана да се приема като психологически портрет на една трагична по светоусеща¬нето си личност...
 

Красотата ще спаси света!

13 апр 2008
·
207

Е, подразни ли ви прочетеното или ви се струва наивно? Ако ви е подразнило, значи сте се огледали в него и не сте се харесали. Тогава значи вече ме мразите. Защо ли? Но аз не ви се сърдя. Ако пък не ви е подразнило, нека да си стиснем ръцете - значи вие..
 

"По жицата"

12 фев 2009
·
21

“Човещината ще спаси света” – каква по-убедителна илюстрация на тези Йовкови думи от емблематичния за неговото творчество разказ “По жицата”...
 

Съществува ли граница между любовта и омразата

31 мар 2009
·
104

Между любовта и омразата съществува една много тънка граница. Тази граница много лесно може да се прескочи и от любов вичко да се превърне в омраза...
 

Ритуалните смисли на човешкото битие

11 май 2009
·
256

Литературен анализ за ритуалните действия и техния смисъл за човешкото битие...
 

Произхода на света и боговете

16 дек 2010
·
34

Произхода на света и боговете!!! Как се е създал света и боговете!!!...
 

Любовта в нас

09 ное 2012
·
17

Любовта е най–чистото, най–човешкото чувство. Тя е заложена в кръвта на всички нас. Ако няма любов, няма и живот, защото ние се раждаме от тази чиста и искрена любов, която е най–ценното богатство за човека. Тя е нещо естествено....
 

Любовта в българската литература

28 яну 2013
·
35

Любовта е едно от най-силните и завладяващи чувства. Едва ли има човек, който да не познава любовта. Тя е присъствала и ще продължава да присъства в нашия живот...
 

Анализи на произведения по литература за 12 клас

17 ное 2013
·
1,228

Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев...
 

Tеми за държавен изпит по БЕЛ за 12-ти клас


Tрагичната визия на "Хиляди души разбити" в поезията на Смирненски (Децата на града) в поезията на Смирненски човекът е видян в битието си на месия и създател на новия социален ред, но и в битието си на жертва на един груб, несправедлив и суров свят...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Татяна Петрова
преподава по Литература
в град Разград
с опит от  2 години
12

Величка Иванова
преподава по Литература
в град Разград
151 26

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения