Преглед на домашна работа

7клас, биология ВОДНА БЪЛХА

Нещо интересно за водната бълха. Въпросът е по биология, 7клас.

2

отговора

25

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Одобрение:
100%
Няма публикувани домашни
+3 точки
от 3 гласа

Най-добър отговор - избран на 28 мар 2012

Като се вземе предвид огромния брой видове, чиято ДНК беше секвенирана през последните 10 години в зората на геномната революция, може би ще прозвучи изненадващо, че учените са така развълнувани от последните новини около това сладководно ракообразно. Но този път става дума за нещо специално. Геномът на водната бълха съдържа смайващите 30 907 гена – най-големия брой установен сред всички животни досега; 8000 гена повече отколкото в човек.

Нещо повече: Daphnia-та има огромен брой гени, които никога преди не са били наблюдавани... „Повече от една трета от гените в Daphnia не са документирани при никой друг организъм – с други думи те са напълно нови за науката”, разказва Don Gilbert, ко-автор и учен в Секцията по Биология към IU Bloomington.

Според John Colbourne, още един от авторите на изследването публикувано ...Science, тези нови гени не са просто ненужен генетичен товар, а представляват някой от най-важните в генома на ракообразното, които участват в отговора към промени в условията на средата.

Не всички от установените никога невиждани до сега гени са активни през цялото време. Вместо това голяма част от тях се включват и изключват в зависимост от промените в средата на бълхата. „Те са повече или по-малко специфични към условията на средата”, смята Colbourne. „Въпреки, че кодират сходни протеини те се експресират различно в зависимост от стресовите фактори, на които е изложено животното”.

Фактът че тези гени са толкова реактивни отваря вълнуващи възможности те да се манипулират, за да се установи какви функции изпълняват.

Daphnia-та може също така да се размножава безполово (с други думи да се самоклонира), така че еколозите ще могат да излагат генетично идентични индивиди на различни стресови фактори в средата и да следят промените в тяхната генна експресия. „Навлизаме във фаза, където ще можем ефективно да извършваме т.нар. ‘twin studies’, сложна стратегия която не беше възможно до сега”, разказва еволюционния биолог Dieter Ebert, гост-учен към Institute for Advanced Study в Берлин.

Малкото ракообразно създание може да се окаже и полезен заместител на човека при научните изследвания. Огромният му геном съдържа много гени, които се срещат и при хората, всъщност то споделя с нас повече гени, отколкото което и да е друго членестоного.

различно оцветени варианти на видаНе е зле като за водна бълха, нали? Всъщност тривиалното наименование „водна бълха” е по-скоро подвеждащо. Общоприетото име на Daphnia pulex идва от факта, че полупрозрачното създание често изглежда ярко червено, сякаш е кръвосмучещо. Въпреки това в случая това дори не е никаква бълха. Оказва се, че в действителност D.pulex е ракообразно, което се храни чрез филтриране и няма нищо общо с въшки или бълхи. Първите уловени представители са били червени поради изумителните адаптивни способности на животното да изменя тялото си в отговор на условията на средата, която обитава. Червените водни бълхи не са били кръвосмучещи, ами просто са продуцирали повече хемоглобин, протеина който свързва кислорода и прави кръвта червена, защото са живеели във водоеми с ниско съдържание на кислород.

И следващия път преди да нахраните шарените си аквариумни рибки просто помислете какви тайни може да се крият в храната, която така лекомислено стривате.

от darina_todorova_petrova 28.03.2012, ученик на 13 от Елхово

Много благодаря!! :)

от elenuli на 13 години на 28 мар 2012
+3 точки

 

Водната бълха е от тип Членестоноги, клас Ракообразни. Обитава водоеми със застояла или слабо течаща вода. Тя плува чрез отскоци с помощта на дългите си и силно разклонени антени. Храни се с бактерии и едноклетъчни водорасли, които прецежда през четинките на петте си двойки гръдни крачка. Размерите ѝ са от 0.1 мм до 0.3 мм. Размножава се бързо. През есента оплодените яйца на дафнията остават на дъното на водоема и на следващата пролет се развиват. Водните бълхи често се струпват в големи количества

Съществуват около 100 различни вида. Използва се за храна на малки рибки, а изсушена се използва за храна на аквариумни риби. Представлява универсална плуваща (когато са във изсушен вид) храна за всички рибки. Дафниите могат да се ловят с помощта на дълбоко около 35 сантиметра кепче което се потапя на около 20 сантиметра под водната повърхност и се извършват движения във формата на осморка. Дафниите могат да се пренасят във кофичка с вода. Не са много калорична храна и са подходящи за всекидневна употреба през лятото

от Rosi Ivanova 28.03.2012, ученик на 14 от Шумен
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Биология
Биология за 8-ми клас - изходящо ниво
изходен тест по Биология за Ученици от 8 клас
Изходният тест включва лесни въпроси, с които осмокласниците могат да проверят знанията си в края на учебната година. Всеки въпрос има само един верен отговор.
(Лесен)
30
472
1
1 мин
26.05.2016
Кръвоносна система
тематичен тест по Биология за Ученици от 8 клас
Тест върху кръвоносната система при човека, за осми клас. Всички въпроси са затворени и изискват един верен отговор.
(Лесен)
12
541
1
13.01.2015
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по биология
Mатериали в помощ на домашната
 

Ензими

12 яну 2009
·
311

Ензимите са молекули, изградени основно от протеини, които се откриват във всяка една клетка на всяко живо същество. Те влизат в състава на енергийните централи на клетката – митохондриите и стартират различни...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Ангел Панайотов
преподава по Биология
в град Пловдив
85

Николай Николов
преподава по Биология
в град Пловдив
109

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения