Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Любовта прави ли ни свободни есе

Есе на тема Любовта прави ли ни свободни

1

отговор

8

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
81%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

 Всъщност какво е любовта? Едно мимолетно чувство, което завладява душата и ума ни и ни пренася в един нов, по-добър свят? Или чувство, което ни кара да се чувстваме зависими от другия, носи ни болка и ни ранява? Гледните точки са много, а все още няма някакво строго определение за любовта. Всеки я разбира по свой собствен начин, спрямо това, което е преживял и това, до което се е докоснал.

Любовта носи свобода, тя става начин на мислене за влюбения човек. Тя не познава никакви граници и ограничения. Не винаги е споделена и не винаги носи само радост, но когато наистина съществува между двама души, любовта наистина е прекрасно чувство. А истинските чувства са силни и могат да издържат на всички трудности, на които животът ги подлага.
Пример за любовта, която преодолява всичко, но продължава да бъде искрена и чиста, е тази на Иво и Елисавета от повестта "Крадецът на праскови". За героите сякаш не съществуват пречки, нищо не може да попречи на тяхната любов. Влюбената Елисавета се чувства свободна, защото Иво я избавя от рутинното й ежедневие и й подарява вълнения, които преди това тя не е познавала. Любовта окрилява двамата герои, кара ги да покажат най-доброто от себе си. Дори смъртта не успява да стане причина за тяхната раздяла - Елисавета доброволно последва любимия си, самоубивайки се.
Друг пример за любов, която продължава да съществува, въпреки предизвикателствата, на които е подложена, е тази на Шекспировите герои - Ромео и Жулиета. Въпреки двете враждуващи семейства, между двамата млади се заражда любов - още едно доказателство, че любовта може да се появи дори там, където омразата я приветства. Краят на шекспировата пиеса е трагичен, но именно това го прави по-реалистичен. Смъртта се опитва да се намеси в отношенията на двамата влюбени, но любовта отново показва божествената си сила и им дава възможност да се обичат дори и в отвъдното.
В трудни времена път си проправя още една любов - тази на Бойчо Огнянов и Рада, герои от романа "Под игото". Влюбеният човек е по-силен, по-смел, по-добър - и точно такъв става Краличът, когато младата девическа учителка Рада е до него. Двамата влюбени нямат щастието да бъдат дълго време заедно в реалността, но след смъртта им пречките за тяхната любов също умират.
Любовта е навсякъде около нас. Дори и да отричаме нейното съществуване, ние всички тайно мечтаем тя да стане наш спътник. Искаме да изпитаме трепета от любовта на Бойчо и Рада, да усетим силата й, завладяла Ромео и Жулиета, да уловим свободата, която носи на Елисавета. Защото за да опишем любовта не са нужни думи. Достатъчен е един поглед. Една усмивка. Една подадена ръка. И вече сме усетили магията й.
от Валентина Тодорова учител 27.02.2016
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Антична литература, митология, Омир, Софокъл
изпитен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Това е тест по литература за античната култура, митология, старогръцка лирика и драма, епос. Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
24
3
1
9 мин
24.09.2019
Тест по литература за 8-ми клас над "Кукувица" на Елисавета Багряна
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът засяга изразните стилистични средства в произведението "Кукувица" на Елисавета Багряна и е подходящ за ученици от 8-ми клас. Всички въпроси имат само по един верен отговор.
(Труден)
10
15
1
2 мин
15.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Приятелството или любовта- кое е по-важно за мен

22 окт 2007
·
228

Веднъж по философия бяхме учили, че границата между приятелството и любовта е твърде малка, за да се забележи от пръв поглед.
 

Любовта - изпитание за свободни хора

25 окт 2007
·
219

Темата и динамиката на любовта вибрира във всеки живот и душа, развивайки всичките.........
 

За любовта

05 дек 2007
·
112

Любовта е на кръстопътя между реалността и въображението на човека. Тя не може да се определи като обикновено чувство, нито пък като мечта. Но тя е стара познайница на човека, тя е неговата най – добра приятелка...
 

Дайте своя интерпретация на израза "понесен на крилете на любовта" като използвате изучените произведения от осми клас

18 фев 2008
·
94

Любовта е онази магия, която е завладявала умовета и сърцата на хората, от както свят светува. Колкото хора има по земята, толкова различна е тя!...
 

Любовта прави хората по – добри и по – свободни

31 май 2008
·
34

Художници – стотици, са запечатали върху платната си обекта на своята любов с онова съвършенство, което ги е направило знаменити. Композитори - стотици, са превъплътили в магическата музика това вълшебно чувство – Любов.
 

Любовта - свободен избор за свободни хора

02 яну 2009
·
98
·

Човекът е слабо същество,изпълнено с пороци и противоречия,но също и силно същество,защото намира сили да достигне и да използва така жадуваната от него свобода...
 

Любовта в нас

07 апр 2010
·
20

Ники Джовани някога е казал: „Ние обичаме, защото това е единственото истинско приключение". Дали е така? Какво е всъщност любовта?...
 

Любовта оправдава ли бягството от дома?

30 апр 2012
·
20

Есе по литература за ученици от гимназии и прогимназии ! Есе за любовта , бягството от дома , семейните ценности!...
 

Как се пише есе?

05 ное 2013
·
160

В материала е обяснено и написано подробно как точно се пише есе....
 

Съвременните донкихотовци в света на човешкото безразличие - есе

05 дек 2014
·
2

Документът е есе на тема "Съвременните донкихотовци в света на човешкото безразличие". Написано е по повод книгата "Дон Кихот" на автора Мигел де Сервантес, която се изучава в 10-ти клас...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Даниела Михайлова
преподава по Литература
в град Ямбол
с опит от  10 години
235 19

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения