Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Надежност:
17%
Постижения:

Човекът е мярка за всички неща есе

Човекът е мярка за всички неща есе

1

отговор

5

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
64%
Одобрение:
11%
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

Човекът е мяра на всички неща – този ренесансов принцип е част от големия механизъм за придвижването на човечеството към заветния идеал и прогрес. До ден-днешен не се е изтъркал от употреба и неговата сила спомага за осмислянето на изконни човешки ценности, както и за поставянето на значими граници, служещи за благото и напредъка у всеки един.

Известно е, че Човек обича да си угажда по възможно най-задоволителния начин. Прекрачвайки принципите, той дава поле на изява на своите слабости. По природа така сме си устроени – да надделява грешното в нас. Но изхождайки от максимата през Ренесанса, ние сме способни да управляваме собствените си навици, желания и страсти, дори собствената си съдба. Точно тогава се възражда и идеята, че Човек е ковач на собствената си съдба. В тези схващания можем да се опрем единствено на истината, че по това време Човек е възраждал сетивата си и сам на себе си е доказвал, че е център на  необятната Вселена. Това се дължи на факта, че предшестваща епоха на Ренесанса е било Средновековието, чийто образ е бил мрачен и потискащ. Прямо олицетворение на това време е била жестоката Инквизиция. Връщайки се в постмодерните времена, чиито рожби сме в момента, традициите и обичаите са намерили различен ареал, в който да покълне техният зародиш.

Времената се менят, следователно и нравите не остават безучастни към историята. Хората са тези, които прекрояват историята, а на места преправят и съшиват нейните неравности, за да спомогнат за по-доброто съжителстване на Земята. Предците ни са оставили заветни идеали, които само трябва да следваме неотлъчно, за да бъдем изведени към красотата на всичко, което ни заобикаля. Те са защитавали своите ценности и идеали в името на един общ – ДА ДАДАТ МЪДРОСТ И ВЕЛИЧИЕ НА СВОИТЕ СЛЕДОВНИЦИ. Неслучайно Декартовият принцип „мисля, следователно съществувам“ е основополагащ за епохата на Класицизма. Ако се проследят по една линейна ос най-важните епохи, сформирали човека като личност, битие и мироглед, то ще се стигне до извода, че предците ни са извървели труден и сложен път на трансформации, за да се открие пътят към днешните демократични общества. Епохата на Средновековието – където съществувал мрак, потисничество на човешките ценности, върлуващи една подир друга чумни епидемии и единствено зачитането на Бога и божественото са били на почит в европейската история на народите, но все пак Човекът е оцелял. След теократичните принципи стремглаво си проправя път епохата на Ренесанса и възраждащите се светли идеи и принципи за Човека и неговото място във Вселената. Тогава възтържествува античната калокагатия, което означава почитане на  идеала за хармонично съчетание на физическите (външните) и нравствените (душевните, вътрешните) достойнства на личността, съвършенството на човешката личност като идеал при възпитанието на Човека. Прочутата скица на Леонардо да Винчи, изобразяваща хармоничната фигура на гол мъж, вписан в центъра на окръжност, дава същността на ренесансовите идеи, а именно, че Човек е център на мирозданието. Получава се изместване на теоцентризма от антропоцентризма. Това е епоха на процъфтяване на културите и не случайно творци като Франческо Петрарка, Джовани Бокачо, Франсоа Рабле, Мигел де Сервантес, Шекспир са рожби на една от най-плодотворните епохи в западноевропейската литература. Следва епохата на Класицизма и ясно нормираните правила на абсолютичните тенденции в политиката. Това е времето на рационалистичните възгледи, на Краля Слънце Луи XIV и на бележития кардинал Дьо Ришельо, който спомага много за укрепването и прославата на националната култура. През епохата на Просвещението се доразвива Декартовият принцип, като тук разсъдъчното е повеля в недвусмислено заявеното мото: „Дръзвай да знаеш.“ Просвещението доразвива културните модели, оставени й в наследство от нейните предшественици – Ренесанс и Класицизъм, като доминираща черта на тази епоха е рационалният светоглед. Наименованието на епохата е калкирано на всички европейски езици и означава думата „светлина„. Световноизвестни имена през тази епоха, допринесли за развитието на културното и литературно наследство, са: Даниел Дефо, Джонатан Суифт, Шарл дьо Монтескьо, Франсоа Волтер, Дьони Дидро, Жан-Жак Русо, Йохан Волфанг Гьоте, Фридрих Шилер.

от silverday 30.11.2015, студент на 40 от Бургас
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 11-ти клас по Философия
Примерен тест - философия
изходен тест по Философия за Ученици от 11 клас
Това е примерен тест по философия имащ за цел да провери и усъвършенства познанията Ви в тази област. Тестът съдържа 24 въпроса с избираем отговор.
(Труден)
24
238
1
27.07.2011
Тест по Философия за 11-ти клас
изпитен тест по Философия за Ученици от 11 клас
Тестът съдържа 14 въпроса, всеки от които има само един верен отговор. Предназначен е за ученици от 11-ти клас по Философия.
(Труден)
14
3
1
6 мин
31.07.2018
» виж всички онлайн тестове за ученици от 11-ти клас по философия
Mатериали в помощ на домашната
 

Човекът като мярка на всички неща

02 дек 2007
·
770

Едно съчинение на Протагор започвало така: "Човек е мяра за всички неща - на съществуващите, че съществуват, и на несъществуващите, че не съществуват"...
 

Аз, Европа и глобални свят

07 дек 2007
·
282

Има една поговорка: "Време бреме носи". Трудностите, които изпитват хората в условията на прехода, са действително непосилно бреме, а девалвацията на моралните ценности е допълнителна предпоставка за поставяне под съмнение възможността за адаптация.
 

За справедливостта

11 дек 2007
·
318

Справедливостта за един е несправедливост за друг. Тя е субективна категория. Тя няма точно определени рамки. Всички ние стремейки се към нея се стремим към собственото си щастие.
 

Човекът - съвкупност от добро и зло

13 дек 2007
·
318

Всички ние - хората сме различни, въплъщаващи в себе си както добро, така и зло.
 

Човекът е мяра за всички неща

08 юни 2008
·
392

Есе на тема: "Човекът е мяра за всички неща - за съществуващите - че съществуват и за несъществуващите, че не съществуват".
 

Ценното в Живота ! Кое е то! За какво си заслужава да живeeм! ....

30 сеп 2008
·
68

Ето, тези въпроси са в основата на всичко... Отговаряйки на тях, човек би могъл да постигне най-важното - да живее в хармония със себе си!...
 

Човекът

22 апр 2009
·
11

Всеки мисли, че се е опознал. Всеки знае своята мярка. Кога да почне и кога да спре...
 

Човек е мярка за всички неща

03 фев 2010
·
60

Философите на Древна Гърция са известни със своето майсторство да казват с малко думи (в едно изречение сентенция) много съществени и дълбоко мислени неща...
 

Човекът – величие и нищожество

16 дек 2010
·
36

Дали човекът е нищожество или величие, или пък и двете, нека всеки прецни сам....
 

Човекът е мярка на всички неща - Протагор

24 апр 2012
·
204

Философско есе на тема "Човекът е мярка на всички неща"...

Потърси помощ за своята домашна:

Последно разгледали домашната
Сродни търсения