Станка Станкева
преподава по История
в град Хасково
Преглед на домашна работа

по какво се различават трите основни християнски вероизповедания

по какво се различават трите основни християнски вероизповедания

от dzherenka9 на 15 ное 2015
посочени теми: основни какво

1

отговор

4

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
69%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
0 точки

Православие (източно християнство ( - Произлизащо от гръцката дума „ортодокс” – прав, правилен, първоначално терминът е обозначен като „правилното” учение на Църквата и на съответните Вселенски събори.Основните причини за разделянето на двете църкви (православие и католицизъм) са

  • борбата за върховенство между Римските папи и Константинополските патриарси;
  • културните различия между Изтока и Запада;
  • езикът – в източната част на империята се използва предимно гръцки, докато в западната част – латинският;
  • разликите в религиозните схващания.

И двете църкви са приемници на първоначалната Христова църква, но традициите им са различни.

В православието и католицизма, важно място заемат християнските тайнства, обредите и др. Свещенни и култови предмети са кръстът, иконите, богослужебните книги, одеждите и други.

Православното учение стои върху основата на Свещеното писание, Свещеното предание и решенията на Вселенските събори (признава първите седем), взима се предвид на така наречените „Свети отци” и на учителите на църквата. Основен вероучителен документ е  Никейско-Цариградския символ на вярата.

Православието изповядва един бог, троичен по лица – Отец, Син и Свети Дух, които са еднакви помежду си. Второто лице на Света Троица – Бог, Син или Словото се въплъщава и става човек – Иисус Христос. Според учението на Православната църква, Иисус Христос е едновременно Бог и човек. Божията благодат се дава на хората от Светия дух, чрез тайнствата, които са седем. Изповядва се възкресението на мъртвите преди Страшния съд. Църквата се разбира като организъм, чиято глава е Бог, а отделните вярващи – членове. Отдава се почит към светците и особено към Богородица, а почитането на светците е свързано с иконопочитанието.

Римокатолическата църква включва църквите, признаващи върховенството на римския папа. Като повечето християнски църкви тя се обявява за продължител на първоначалната църква, основана от дванадесетте апостоли след смъртта и възкресението на Иисус Христос. С течение на вековете в западната църква става популярно нововъведението към Символа на вярата на тази дума, с която се обозначава, че Светият дух, произхожда не само от Бог Отец, но и от Бог Син. Поправката е спомената за първи път към средата на 6 век от Исидор Севилски. Основният аргумент от страна на Православната църква е, че Символът не може да бъде променян  без разрешението на Вселенски събор. По-късно Православието обвинява Католицизма в субординация – принизяване на Божественото достойнство на Светия дух, а Католицизма отвръща, че Православието принизява ролята на Бог Син. Днес дискусиите по този проблем са редки и се водят на специализирано богословско ниво.

Католическата Църква изповядва в Символа на вярата, че Светият Дух произхожда от Отца и Сина. Православната Църква изповядва, че Светият Дух произхожда само от Отца. Неколцина православни светци говорят за произхода на Светия Дух от Отца чрез Сина, което не противоречи на католическия догмат.Православната Църква се състои в различното разбиране за единството на Църквата. За православните е достатъчно изповядването на една вяра и едни тайнства, докато за католиците освен тези два белега е необходимо и единство на главата на Църквата – Папата.

Католическата Църква се отличава от Православната Църква по своето разбиране за католичността. Православните твърдят, че Вселенската Църква е „въплътена” във всяка поместна Църква, оглавявана от епископ. Католиците добавят, че тази поместна Църква трябва да има общение с Католическата Църква, за да се каже че принадлежи към Вселенската Църква.

Католическата Църква изповядва, че тайнството брак е за цял живот и разводите са забранени. Православната Църква допуска в доста случаи развод.

Католическата Църква е прогласила догмата за чистилището. Това е състояние на душите след смъртта, които са на път към рая, но още не са готови за него. В православното учение чистилище няма (макар да има нещо подобно – митарстване). Но молитвите на православните за починалите предполагат, че има души, които са в промеждутъчно състояние, за които все още има надежда да попаднат в рая след Страшния Съд.

Католическата Църква е приела догмата за Непорочното зачатие на Дева Мария. Това означава, че Майката Божия не е докосната дори и от първородния грях. Православните прославят светостта на Богородица, но смятат, че тя също като другите хора е родена с първороден грях.

Католическата Църква е приела догмата за примата на Папата над цялата Църква по въпросите на вярата и морала, дисциплината и управлението.

Католическата догма за небесното възнесение на Дева Мария телом и духом е логическо продължение на предишната догма. Православните също вярват в това, че Мария пребивава на небето тялом и духом, но в православното учение това не е закрепено като догма.

Протестантството или протестантизмът е религиозно, християнско движение, възникнало в Европа от католицизма по време на Реформацията през 16 век, което си поставя за цел духовната обнова на християнството.[1] Терминът е използван за първи път през 1529 г. от последователите на доктрината на Мартин Лутер в протест на прието решение от мнозинството католици на народното събрание в гр. Шпайер.

Днес протестантството е едно от трите основни течения в християнството. Терминът покрива разнообразно множество от религиозни виждания, деноминации (изповедания), личности и организации. Въпреки че няма някакви основни, универсални вярвания или практики, с които да се дефинира терминът „протестантство“, най-общата дефиниция е, че „всяко християнско изповедание, което не е римокатолическо или източно-православно, е протестантско“. Изповеданията, които се считат за протестантски, имат здрави корени в Протестантската реформация в Европа през XVI век.

През Реформацията възникват няколко латински лозунга, които илюстрират загрижеността на реформаторите относно изкривяването на посланието на църквата, в частност на Римокатолическата църква, относно оправданието на вярващия пред Бога и спасението в Исус Христос. Реформаторите вярвали, че е необходимо връщане към простотата наЕвангелието (Благата вест). Тези лозунги били измислени, за да илюстрират именно тази вяра.

Петте лозунга или „сола“[редактиране | редактиране на кода]

Съществуват пет лозунга, или „сола“: САМО ХРИСТОС, САМО СВЕТОТО ПИСАНИЕ, САМО ЧРЕЗ БЛАГОДАТ, САМО ЧРЕЗ ВЯРА. Петият лозунг е създаден, за да подчертае останалите четири - Soli Deo gloria („само на Бог да бъде славата“). Тези лозунги станали сплотяващи възгласи, които се докосвали до разрешението на проблемите, които реформаторите вярвали, че са идентифицирали.

 

от Таня Генова учител 15.11.2015
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по История
Светът в периода 1919-1945
междинен тест по История за Ученици от 10 клас
Тестът съдържа 12 затворени въпроса, всеки от които изисква един верен отговор.
(Лесен)
12
179
1
27.05.2015
Тест по история за 10-ти клас
изходен тест по История за Ученици от 10 клас
Изходен тест за 10-ти клас (или входен за 11-ти) по история. Има въпроси с повече от един верен отговор.
(Лесен)
28
320
1
20.07.2012
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

Начало на българското Възраждане. Зараждане на националноосвободителната идеология

19 мар 2006
·
1,310

Начало на българското Възраждане. Зараждане на националноосвободителната идеология - Паисий Хилендарски и Софроний Врачански. Кандидат-студентска тема.
 

Основни страни в живота на първата и днешната

13 май 2006
·
98

Анализ на основни страни и моменти от живота на емигрантите в Америка - техният живот.
 

Архаична епоха

27 май 2006
·
297

Оформяне на четирите основни елински племена. 8в. е преходен по своя характер, макар все още външно той да принадлежи към системата на Омирова Елада, във своята вътрешна структура той постепенно оформя основните елементи на Архаична епоха.
 

Косово и войната


След края на въздушните удари на НАТО срещу СРЮ и подписването на мирното споразумение за Косово процесът на разпадане на Югославия по всяка вероятност ще продължи...
 

История за 8-ми клас: най-важното

16 мар 2008
·
165

Извадил съм най-важните години и понятия по История за 8-ми клас които сме взели първият срок.
 

Начало на организирано националноосвободително движение

26 апр 2008
·
106

Българското възраждане се характеризира с три основни масови движения...
 

Българското Възраждане

02 юни 2008
·
153

Четири основни последици от османското завоевание моделират историята на българина между 15 и 17 век. Унищожаването на държавата, църквата и аристокрацията го лишават от възможност да организира общонародни мероприятия, за да го затвори в тясната...
 

Трите основни типа християнски храмове

01 май 2011
·
19

В ранните векове на християнството - до Миланския едикт от 312г., християнски храмове в днешния смисъл на думата не съществуват. Християните се събират било в частни сгради, било на тайни места - особено характерни в това отношения са катакомбите...
 

Епохата античност


Древна Гърция е общо наименование на всички области от античното Средиземноморието обитавани от население говорещо старогръцки език и наричащо себе си елини...
 

Тоталитаризъм, авторитаризъм и демокрация

02 апр 2012
·
24

Сравнителен анализ по история на трите политически системи, на този учебен материал имам 6...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Станка Станкева
преподава по История
в град Хасково
с опит от  29 години
198

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения