Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

обречената красота в зимни вечери интерпретативно съчинение

обречената красота в зимни вечери интерпретативно съчинение

Последна редакция на 15 ное 2015 от peperoni187

1

отговор

25

посещения
Отговори (1-10 от 1)
0 точки
 Христо Смирненски е поет на възторга, на тръбните звуци, на революцията. Неговата патетика обаче, съвършено се смирява в цикъла „Зимни вечери“. В него той представя драмата на социално обезправените. Рисува картината на крайните софийски квартали и нищетата на неговите жители.
       Поетът гради тази представа, обрисувайки пейзажа в звукове и цветове. На фона му той чертае образите на своите поетически герои. Със съдбите си, те са лицата на властващата капиталистическа действителност.
         Атмосферата, на чийто фон изпъкват жителите на крайния градски квартал, е изградена още в първата от общо седемте части на цикъла. Над всичко властва сивата мъгла- символ на безпросветния и безперспективен живот на бедните. Градът е пуст и мрачен, а метафората на сградите, гледащи зловещо „с жълти стъклени очи“, навява чувство на ужас и страх. Пейзажът вдъхва студенина, защото дори впечатлението от красивата картина на изопнатите и посребрени с пух жици е снето с определенията към снега. Ето последните два стиха от тази зимна миниатюра:
 
                                 „и снегът, поръсен с бисерни искрици,
                                   хрупка с вопъл зъл и глух.“
 
В този свят всяка красота бива заглушена. Всичко красиво е призрачно и зловещо, пораждащо ужас и скръб.
      Вървейки край градските хижи, лирическият герой среща лицата на бедността. Едно от тях е това на пияния баща- „безхлебен“, както го определя поетът. Финността на нарисуваните от зимата сребърни цветя по стъклата е противопоставена на звуковата картина, градяща атмосферата в този дом. Груби слова, ругатни, писъци на деца, молитви и ридания го изпълват.
         Редуването на изтънчена зимна обрисовка, представяща външната гледна точка, и на поглед към дома и съдбите на градските жители, извежда на преден план трагичен контраст. Капиталистическата действителност е породена от разминаването между красотата на пейзажа и нищетата. Двете гледни точки са двете позиции в социалната скала: едната символизира застиналото в ледно бездушие охолство, чийто образ не присъства в творбата, но за който читателят сам се досеща, а другата- крайната бедност. В единия свят властва животът, а в другия- смъртта.
         Настроението, което носи пейзажът хармонира с жестоката съдба на героите. Злокобният плащ на гъстата мъгла обгръща едно „задгробно същество“- слепия старик. Този образ създава впечатлението, че героите живеят своята смърт. Те са представени като жертви във финалните за четвъртата част съпричастни авторови стихове:
 
                               „Братя мои, бедни мои братя—
                                 пленници на орис вечна, зла—
                                 ледно тегне и души мъглата—
                                 на живота сивата мъгла…“
 
        Пленено от несправедливия живот е и мъртвото момиче от шестата част. Цветовата гама на смъртта е от жълто до черно. Жълтото е багра на болестта, на восъка, а черното на житейския финал. Звуковата картина и тук е заключена между ридания, сподавена кашлица и отправена детска молитва.
            Скръб дреме и в очите на двете спрели деца до фенера. Те също са част от лицето на бедността, те също носят съдбата на вечното зло.
            Животът на героите на Смирненски е представен като зловещо преходен. Хората преминават през него като сенки, без да оставят нещо след себе си. Те са анонимни, лишени от индивидуалност и напълно обезличени:
 
                                 „Мяркат се незнайни силуети,
                                   идат странни- странни гинат пак:…“
 
Те са встрани от живота, изживели го непълноценно в грижи и социална нищета. Временни също толкова, колкото ледените цветя:
 
                                 „и в свойта кратка красота
                                   цветята се топят безследно…“
 
      Единствената светлина и жизненост в това безпросветно битие внася картината на черните ковачи. Тя е изпълнена в ярки- златни, синкави, жълти и алени тонове, а ритмичният звън на чуковете разчупва застиналия пейзаж.
     Част от тази топлина са отчаяните детски молитви, знак за нравствена чистота, която бедността и страданието пораждат, както и детинското любопитство, с което героите на седмата част ловят падащите снежинки.
      В жестокия свят на контрастите житейски смисъл има само надеждата, кодирана в белия цвят на снега. Той е символ на сърдечна и душевна чистота. Живеещи кратко и вечно застрашавани от недоимък и глад, бедните откриват своето спасение във вярата и смъртта.
Очертаната с помощта на поетическите средства действителност е жестока и зловеща. Разминаването между два социални свята разтваря непреодолима пропаст между доволни и недоволни. Това разделение отрежда щастие на едните и зла съдба на другите. То е източникът на трагизма, в който са потопени героите на цикъла „Зимни вечери“.
            Авторът е неспособен да разреши този конфликт. С репортажа точност и с помощта на поезията, той може само да регистрира житейската несправедливост и да застане на страната на жертвите. С това внушава на читателя, че единствено проявата на хуманност е способна да заглуши болката на страдащите.
От тук можеш да набереш нужната ти информация, като поскъсиш малко написаното и го подредиш в трите композиционни части на ЛИС:
Увод, изложение и заключение.
Приятна работа и късмет! :)
от Радослава Дакова 15.11.2015, ученичка на 15 от Свищов
Активност в домашните:
Няма отговори

blagodarq :)

от peperoni187 на 14 години на 15 ное 2015
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Тест по литература за 8-ми клас на тема: Творчеството на Димчо Дебелянов и Николай Лилиев
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тематичен тест по литература за 8-ми клас. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
20
456
1
1 мин
07.11.2013
Тест по литература за 8-ми клас върху "Крадецът на праскови"
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията на учениците от 8-ми клас върху повестта "Крадецът на праскови". Състои се от 20 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
20
628
1
12.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Христо Смирненски - "Зимни вечери"

27 яну 2007
·
2,479

"Зимни вечери" е своеоб­разна поема без композиционно организиран сюжет, без кулминация, завръзка и развръзка, но отделните части тясно са обединени проблемно-емоционално, с единна атмосфера, ситуираност, тоналност, пейзаж...
 

"Зимни вечери" - бедността, несретата и мъката на отритнатите от обществото

02 апр 2008
·
1,186
·

Интерпретативно Съчинение Върху цикъла "Зимни вечери" от Христо Смирненски.
 

„Зимни вечери"

14 май 2008
·
876
·

За жанровата специфика на „Зимни вечери" в литературната наука съществуват две определения — цикъл и поема. И двете са еднакво убедително и задълбочено обосновани. Всяка от седемте отделни части може да съществува самостоятелно...
 

Хуманистичните послания на Христо Смирненски в цикъла “Зимни вечери”


Цикълът “Зимни вечери” е едно от хуманистичните послания, които писателят Христо Смирненски ни оставя...
 

Страдание и съпричастие в "Зимни вечери" на Христо Смирненски

09 фев 2009
·
119
·

Мотивът за човешкото страдание е водещ в "Зимни вечери" .Социално онеправдан и лишен от правото си на щастие е всеки един от героите в цикъла на Смирненски...
 

Анализ на първа до четрвърта част от цикъла "Зимни вечери" на Смирненски

20 мар 2009
·
460
·

„Зимни вечери” е един репортаж за бедността, несретата и мъката.
 

Зимни вечери

25 мар 2009
·
284

Цикълът “Зимни вечери” е една от късните творби на Смирненски. Основната тема в “Зимни вечери” е тази за страданието и безнадеждността на бедните обществени слоеве. Поетът създава атмосфера на тревожна напрегнатост. Пустота, мрак, призрачност са...
 

Безнадежният свят на отхвърлените и онеправданите в цикъла "Зимни вечери"

26 апр 2009
·
530

Още със зъглавието „Зимни вечери”, Смирненски въвежда усещането за студ и мрак. В творбата ще присъстват тъгата, страданието, самотата и безнадежността. Тези мрачни настроения са въведени още в първото двустишие – градът е ка...
 

"Зимни вечери" от Хр. Смирненски - план

13 дек 2009
·
271

План на цикъла "Зимни вечери" от Христо Смирненски. :)...
 

Картината на града в цикъла "Зимни вечери" от Христо Смирненски план за интерпретативно съчинение

09 ное 2012
·
102

Цикълът "Зимни вечери" дава най-пълна представа за града и неговата социална реалност. Той предлага студенина и неуютност, мизерия и отчаяние...

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения