Преглед на домашна работа

Домашно по Литература за 6клас

Домашно по Литература за 6 клас Трансформиращ преразказ на серафим от името на серафим СПЕШНО ЕЕЕЕ

1

отговор

46

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
81%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

Трансформиращ преразказ от името на Серафим

 

„Пари за Павлина”

 

План:

1.     Срещата с Еньо.

2.     Обяд.

3.     Павлина и отказът на Еньо.

4.     Нощ на улицата.

5.     Пари за Павлина.

6.     Неразбирането на Еньо .

7.     Особената радост на Серафим.

 

      Всяка година по Гергьовден или Димитровден, когато господарите сменят слугите си аз идвах по тези места. Дори да бях от града, аз работех в селата, защото там работата беше лека, маловажна. Когато минах през мегдана, аз спрях пред Енювото кафене. Ако съдех по това, което можеше да се види от вратата, кафенето представляваше проста сграда, без таван, прилична на плевник. До средната дебела греда се виждаше едно лястовиче гнездо.

Еньо се загледа в мен, трудно му беше да ме познае. Аз развеселен от това, продължавах да се усмихвам. След малко, Еню ме извика по име втрещен и каза, че ме е помислил за таласъм, заради дългото, кърпено много пъти палто и старото смачкано бомбе на главата ми. Попита ме къде съм бил това лято и аз му разказах, че бях в Белица, при керемидчията Панайот. Когато керемидите свършиха и аз останах без работа. След това последва разговор за палтото и Еньо ме увещаваше да си купя ново.

Тогава ме покани да седна да си почина. Аз разбира се приех и седнах на една от пейките отвън, а той влезе вътре в кафенето. След това извадих от торбата си един сух хляб и започнах да го режа бавно с ножчето си. Две-три врабчета подскачаха около мен и аз не мърдах, за да могат да си клъвнат по някоя трохица.

Изведнъж една млада жена запърполя с дългите си поли и влезе в кафенето. Отначало аз не и обърнах внимание, но след малко тя заговори на Еню за скъпотията и за бедността, в която живее и аз нададох едно ухо. Той я прекъсна като я запита за мъжа `и, а жената му обясни, че е болен и тя не може да го заведе в болницата, защото няма пари. След миг жената замълча, но като се ослушах по-добре, разбрах, че тя говори шепнешком. Изведнъж Еню извика, че няма пари., а жената започна да му се моли. Той изкрещя още веднъж и излезе навън. Аз чух как тя заплака и тогава спрях да ям и прибрах хляба си. След малко и жената, която доколкото разбрах бе кръщелница на Еню излезе и си тръгна с бърза стъпка. Аз попитах Еню дали тя иска пари и той ми отговори положително, все още сърдит.

Аз работех по-малко, но исках да разчистя пред кафенето, за да може това да помогне на Еню да подреди мислите си. Вечерта, аз останах на гости при него. Той ми предложи да спя в кафенето, но аз отказах и реших да си приготвя легло насред мегдана – в сградата можеше да влезе някой и да ме обере, а на улицата никой не би посмял да ми посегне.

Неведнъж съм давал парите си на непознати хора, които въобще нямат. Но днес имах и определена цел – трябваше да дам на Еню урок за това, че по-важни от парите са добротворството, състраданието и загрижеността за нуждаещия се.

На сутринта, Еньо отвори по-късно кафенето и ме завари да седя отвън на пейката и да закусвам със сухия хляб. Мъжът ме изгледа и след това ме попита какво съм направил. Аз му отвърнах, че не съм сторил нищо. А той ми отговори, че е бил тази сутрин при Павлина и тя му е казала, че съм и дал пари. След това Еню ме попита как мога да давам на непознати пари. Нали може да не ми ги върнат?! Аз му обясних, че съм се разбрал с Павлина.

Еню отново ми зададе въпрос: с какво ще си купя ново палто. Аз зарадван, че най-после е разбрал урока, който се опитвах да му дам, му казах, че му няма нищо на моето палто – ако го закърпя пак, ще може да изкарам и още една година. Еню ме гледаше, но не каза нищо. Знаех, че е избрал правия път – този на доброто. 

от Валентина Тодорова учител 14.11.2015
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 6-ти клас по Литература
Тест по литература за 6-ти клас на тема "Човекът и изкуството"
тематичен тест по Литература за Ученици от 6 клас
Тестът съдържа 12 тематични въроса по литература за 6-ти клас, всеки въпрос има само един верен отговор.
(Лесен)
12
345
1
28.11.2013
Тест по БЕЛ за 6-ти клас от II-ри срок, класна работа
класно тест по Литература за Ученици от 6 клас
В теста е включен изучения материал по БЕЛ от втори срок в 6-ти клас. Съдържа 18 въпроса, някои от които е възможно да имат повече от един верен отговор.
(Лесен)
18
45
1
1 мин
03.11.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 6-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

"Маминото детенце"- трансформиращ преразказ от името на Николчо - 3-та глава

15 ное 2008
·
79

Текстът е предназначен за използване в часовете по литература и като подготовка за изпита след 7-ми клас. Проверяван е от учител.
 

"Железният светилник" – Димитър Талев – Бележки


Действието се развива през 1833, тъкмо след като е минала голямата чума. В село Гранче живее семейство Глаушеви, цели 56 души. Стоян Глаушев е млад момък на 20 години...
 

Железният светилник

04 дек 2009
·
890
·

Подробен преразказ на романа "Железният светилник" от Димитър Талев...
 

Трансформиращ преразказ на "Една българка" от името на бунтовника

08 фев 2010
·
623
·

За ученици от 7. клас трансформиращ преразказ на "Една българка" от името на бунтовника...
 

Елин Пелин-"Иванка"

15 май 2010
·
93
·

Трансформиращ преразказ от името на Иванка. Предназначен за изпита след 7-ми клас....
 

Серафим -трансформиращ преразказ

09 яну 2011
·
311
·

Както си седях на сянка отпред пред кафенето видях ,че идва един дрипав човек,нито селянин ,нито гражданин. Човекът беше навлякъл дълго зимно палто, като попско расо, на главата му беше нахлузено смачкано...
 

Бай ганьо у Иречека


Трансформиращ преразказ от името на Бай Ганьо по произведението на Алеко Константинов "Бай Ганьо"...

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения