Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

есе на тема "Бедността днес" спешно за днес

трябва ми есе за днес на тема: "Бедността днес" моля ви спешно е

1

отговор

7

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
81%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

Когато бях малка, както всички любопитни деца, искащи да опознаят заобикалящия ги свят, и аз заливах моите родители с поток от въпроси. Веднъж в детската ми глава се прокрадна съмнение. “Татко, ние бедни ли сме?” - запитах го ненадейно и вперих в него своя, изпълнен с любопитство, но и с плаха тревога, поглед. Неговият отговор беше: “Не сме нито бедни, нито богати”. Той изрече тези слова с тон, който не бях чувала дотогава, и затова не бих могла да го забравя. В онзи момент, а и дълго след това, не можех да проумея думите на баща ми. Сега обаче, спомняйки си всеки детайл, разбирам какво е искал да каже.

Би трябвало да съм щастлива, защото съдбата ме е пощадила, за разлика от други невинни създания, които е впримчила в ледената си прегръдка. Богатството на живота е несправедливо поделена пита. Затова с право българският поет Христо Смирненски отправя укор към него:

Какво им даваш от разкоша си
ти - толкоз щедър към едни,
а към бездомните Гаврошовци
жесток от ранни младини?

(Христо Смирненски, “Братчетата на Гаврош”)

Ужасът от бедността не може да се опише с думи. Всеки ден виждаме поне по един дрипав просяк, седнал на улицата, но дори и тогава не можем да проумеем същността на неговото положение, въображението ни често е безсилно дори да си го представи. В днешно време, в този студен и забързан (незнайно накъде) свят хората стават все по-безсърдечни, вглъбени в собствените си грижи. Като че ли вече не можем да изпитаме състрадание, ако не сме били подложени на същата болка. Не ни интересува колко несправедлива е съдбата към другите и не мислим за това, докато не бъдем пряко засегнати. Тогава си втълпяваме, че сме най-нещастните хора на света, без да съзнаваме, че всичко е една голяма заблуда. Да, бедността почти винаги се изживява лично, а по този начин не може да бъде преодоляна. Ние, хората, имаме неограничени възможности, но трябва да обединим усилия, за да направим живота си и този на другите по-добър.

Според някои от нас бедността е просто неспособност да се контролира собствения живот и е причинена от безотговорност, неблагоразумие или мързеливост. Те разсъждават така: щом някой е пропилял богатството си или не му се работи, за да го спечели, значи заслужава да бъде нещастен. Но не бива да се прехвърля цялата отговорност върху човека. Има неща, които не зависят от него, а се управляват от върховна непозната сила. Често и самото общество смачква индивида. Например в нашата не особено развита страна животът е толкова несигурен, че човек може от богат да стане беден за много кратко време. Освен това работа се намира изключително трудно. Бих запитала онези, които смятат, че бедността е заслужена: А дали всички богати хора заслужават материалното си благополучие, след като някои го постигат по доста (меко казано) нечестен начин?

Бедността, както и богатството, се наследява. С какво децата, родени в сиромашки семейства, са заслужили своята тежка участ? Не само детството им е помрачено, но и животът им е сякаш предопределен, лишен от всякакви перспективи. Родени в красотата на небесния лазур, те твърде рано са принудени да изпитат върху крехките си плещи грозотата, пустотата, смразяващия духовен студ на този свят, подобно на “...снижинки сребристи...”, които “...преливат, блестят кат кристал,/ поронват се бели и чисти/ и в локвите стават на кал.” (Христо Смирненски - “Зимни вечери”). Белите крехки снежинки символизират невинните чисти души на бедните деца. Те падат от небето, но полетът им е твърде кратък, а прекарват остатъка от живота си в калта - там ги захвърлят злобата и егоизмът на останалите хора. Ние не правим нищо и именно в това се състои нашият грях. Пасивността дава път на злото, позволява му да се разрасне.

Не е невъзможно, разбира се, сиромахът да се отърси от калта и да се издигне по обществената стълбица, но това е твърде рядко явление.

Тъй като на този свят щастието за бедните обикновено си остава само мечта, то им се обещава след смъртта:

Блажени бедните духом, защото тяхно е царството небесно. 
Блажени плачещите, защото те ще се утешат. (Евангелие от Матея 5: 3-4).

Тези думи вдъхват надежда дори на онези, които не са особено набожни. Тя е крилатият ангел, в когото със сетни сили се опитва да се вкопчи душата, потънала в морето на отчаянието.

...защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви. (Евангелие на Матея 6: 21).

Тези слова на Христос, отправени към неговите последователи, провокират дълбок размисъл за същността на бедността. Дали тя е само недостиг на материални средства, или е нещо повече?

Според средновековния философ Августин злото не е нищо друго освен недостиг откъм добро. Тогава бедността като резултат от злото също би следвало да бъде лишеност, непълнота. В този смисъл беден е и самотникът, неверникът, необразованият човек (до когото не достига светлината на Божието слово), отчаяният клетник и дори злият престъпник, лишен от любовта.

На всички нас ни липсва по нещо и затова постоянно се чувстваме бедни. Не оценяваме по достойнство това, което притежаваме, докато не го загубим. Винаги предстоящото е с по-голяма стойност от вече постигнатото. По този начин се осигурява прогресът. Но колкото и да постигаме, всеки път сме недоволни и искаме повече. Стремежът към съвършенство е заложен у човека, той е част от нашата природа, а с нея не можем да се преборим.

Тъй като идеалното състояние е непостижимо, ние сме обречени да бъдем нещастни. Бедността винаги е била и ще бъде неотделна част от човешката цивилизация - независимо дали е материална, или духовна. Но това не бива да ни обезкуражава, защото именно липсата, която чувстваме, ни подтиква към усъвършенстване.

 

от Валентина Тодорова учител 10.11.2015
Активност в домашните:
Няма отговори
trqbva mi drugo ese a ne tova to tova go ima v drug sait :) :( ... [целият коментар]
от peperoni187 на 14 години на 10 ное 2015
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Антична литература, митология, Омир, Софокъл
изпитен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Това е тест по литература за античната култура, митология, старогръцка лирика и драма, епос. Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
24
12
1
1 мин
24.09.2019
Тест по Литература за ученици от 8-ми клас
изходен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът е изходен за 8-ми клас. Съдържа 10 въпроса от изучените произведения по Българска литература. Всеки въпрос има само един верен отговор.
(Лесен)
20 минути
10
85
1
15.11.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Теми за 7 клас (125 стр.)

12 дек 2007
·
2,729

Развити теми по произведенията, които се изучават в седми клас.
 

Страдание и спасение в поезията на Смирненски

03 ное 2008
·
141

Тема, отговаряща на условията на 41 задача от зрелостния изпит.
 

Социалните и нравствени проблеми в творчеството на Елин Пелин

24 мар 2009
·
102

Това е тема за произведенията на писателят Елин Пелин...
 

Основни проблеми в "Мамино детенце"

21 фев 2010
·
31

Няколко разработени теми от "Мамино детенце" на Любен Каравелов...
 

Революцията, която продължава

25 апр 2012
·
26

Есето е на тема "Революцията,която продължава" и е свързано с произведението "Ний" от Христо Смирненски....
 

Екзистенциални идеи в поезията на Вапцаров

06 яну 2013
·
28

Поезията на Никола Й. Вапцаров е поезия на променящия се живот, на развиващото се човешко съзнание...
 

Христо Ботев

07 окт 2014
·
8

Личността на Ботев остава все още научно недоразгадана. и все така остава неутолена любознателността ни към този необикновен феномен на българското възраждане: един младеж, един мъж, философ и поет, хайдушки груб...

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения