Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

джовни бокачо декамерон

ЗАЩО МОТИВЪТ НА ЛЮБОВНИТЕ ПРИКЛЮЧЕНИЯ НА ГЕРОЙТЕ Е ДОМИНИРЩ В СБОРНИКА РАЗАЗИ НА "ДЕКАМЕРОН"

Последна редакция на 12 окт 2015 от petqpetrova1999

2

отговора

12

посещения
Отговори (1-10 от 2)
Активност в домашните:
Надежност:
88%
Одобрение:
20%
Постижения: » виж всички
0 точки

Здравейте! Мисля, че мотивът за любовните приключения е доминиращ за сборника, защото темата за любовта е характерна за ренесансовата литератуа. Последната замества или по-точно измества средновековното слово за  примирената човешката личност, за което са спомогнали религиозните догми. Материалът по-горе е анализ на това.   ДЕКАМЕРОН е ренесансова творба, първата "манифестация" на разкрепостения човешки живот. 

Активност в домашните:
Надежност:
81%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
-1 точка
от 1 глас

Темите в „Декамерон” се разпределят по дни: за религията и църквата (ден първи), за остроумни отговори на трудни въпроси, хапливи слова и находчиво поведение (ден първи и шести), за неочаквани обрати на съдбата (ден втори, пети и седми), за любовта – по-силна от смъртта с вариации на мотива „неразделни” (ден четвърти), за любовни приключения с щастлив край (ден пети), за отдаването на чувствените наслади (ден трети и седми), за любовните измами, които мъжете и жените вършат (ден седми и осми), за благородството и великодушието, проявени в любовните и други дела (ден десети). Деветият ден е разнообразен, в него намират продължение темите от останалите дни.
Сюжетите, разказани в Бокачовите новели, не са оригинални. Голяма част от тях са заимствани от градския фолклор, битовите анекдоти, фаблиа, рицарски романи, легенди и притчи, „примери” (екземпла), антични произведения, исторически хроники. Сред основните източници е италианският сборник „Сто новели”, наречен по-късно „Новелино”. Бокачо подхожда творчески както към сюжетите, така и към жанровете.
На пародия и травестиране се подлагат типични средновековни форми като житие, видение, „пример”. Още първата новела от първия ден представлява пародия на агиографските жанрове. Вместо житие на светец на читателите се предлага житието на грешника сер Чапелето, който благодарение на находчивостта си прави така, че след смъртта му го провъзгласяват за светец. Жанрът видение е травестиран в историята за Ферондо (ден трети, новела осма), комуто внушили, че е умрял и е попаднал в чистилището, а в това време абатът се забелязва с жена му. Новелата за наивната Алибек (ден трети, десета новела) пародира легендите за аскети, оттеглили се от света, за да се отдадат на пост и молитви в пустинята.
Персонажите са разнообразни – представители на разнородни социални слоеве (занаятчии, граждани, аристократи, рицари и князе, царе и султани), на различни възрасти (от невръстни девойки и младежи до побелели старци), от всевъзможни времена, места и религии (Бокачови съвременници и антични герои, флорентинци, неаполитанци, араби, евреи и християни), светски и духовни лица (послушници, монаси, монахини, абати).
Този пъстър регистър представя новия тип ренесансов герой – суверенната личност, която активно действа за своето щастие и без да изпитва угризения, се наслаждава на радостите на живота. 
„Енциклопедия на ренесансовата човечност”, „огледало на епохата”, „умален модел на ренесансовия свят”, майчино лоно за класическата ренесансова новела” – така учените дефинират значението на „Декамерон”. Независимо от определенията обаче Бокачовото произведение вече седем века не губи своя най-важен читател – обикновения човек, този, който вътре може да намери и себе си.

В „Декамерон” се отделят две сюжетни линии: историята за трима мъже и седем дами, напускащи града по време на чумата. Наблюдава се явлението „разказ в разказа” . Книгата се гради от един линарен, симетрично организиран спрямо времето сюжет. В първият сюжет се наблюдва конфликтът между вековната смъртна опасност , изобразена чрез чумна епидемия., и едно жизнено, но с мярка общество на културни млади хора. Във втория сюжет в най- различни ситуации различни хора се надлъгват, мамят, побеждават, задоволяват, радват, скърбят, т.е правят всичко онова, което може да се прави от човешките същества на нашата земя.
В основата на сюжета стои конфликта като сблъсък на ценности . Противопоставят се болния чумав свят и естествено природния свят. В „Декамерон” се наблюдават две сюжетни линии: Първата организира историята на десет души, напускащи града и прекарващи две седмици сред природата. Втората сюжетна линия са разказите на героите, наименувани „Декамерон”.Тя се свързва с мозаичния образ на света, отразен в разказаните новели
от Валентина Тодорова учител 12.10.2015
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по Литература
Литература. Александър Дюма - "Граф Монте Кристо"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тестът съдържа 24 въпроса, свързани с романа на Александър Дюма "Граф Монте Кристо" и епохата на Романтизма. Всички въпроси са затворени и изскват един верен отговор.
(Лесен)
24
177
1
2 мин
10.01.2015
Тест по Литература за 10-клас на тема "Романтизъм"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията върху литературното направление Романтизъм в десети клас. Съдържа 12 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
12
105
1
12.10.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Елин Пелин - "Гераците" - Символни нива на повествованието

29 юни 2008
·
519

Темата на „Гераците” - историята на едно семейство, е широко разработвана в художествената литература и то във времето на реализма в жанра на повестта и романа.
 

"Декамерон"

08 яну 2009
·
76

По думите на знаменития италиански критик Франческо де Санктис „Декамерон” се появява като гръм от ясно небе...
 

"До моето първо либе" - анализ

16 апр 2010
·
501
·

Поредното доказателство за единството между съдбата на поета и тази на народа, откриваме в стихотворението "До моето първо либе", където са разкрити силните чувства на лирическия герой към отечеството и народа...
 

Джовани Бокачо - „Декамерон”

08 апр 2011
·
152

Заглавието е комбинация на 2 гръцки думи, означаващи "десет" (deca) и "ден" (hemera)....
 

"Декамерон" Джовани Бокачо

19 окт 2011
·
37

Джовани Бокачо е изтъкнат представител на ранние италиански ренесанс – време на отказ от средновековните идеи и преоткриване на човека. „човек съм и нищо човешко не ми е чуждо“ е водещият девиз на новия тип мислене, където не бог...
 

Мотивът за любовта в "Декамерон"

29 фев 2012
·
56

Сборникът "Декамерон“ е характерно произведение за ренесансовата епоха, където човекът е представвен като мярка на всички неща. Вниманието е изцяло насочно към човека, освободен от забраните на Средновековието и устремен към щастието...
 

Анализи по литература за матура


Христо Ботев 1848 - 1876 г. Биографични данни. Роден на 6.01.1848 г. в гр. Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Дренкова...
 

Съгласни ли сте с Анатол франс, който казва: "Горко на този, който поне за миг не се е почувствал Дон Кихот"? Защо?

31 май 2012
·
30

Четейки този цитат, в съзнанието на много хора, би изникнала само една дума, казана с доза присмех, и малко повече съмнение – защо....
 

Анализи на произведения по литература за 12 клас

17 ное 2013
·
1,228

Христо Ботев, Иван Вазов, Алеко Константинов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Елин Пелин, Димчо Дебелянов, Христо Смирненски, Гео Милев, Атанас Далчев...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Деляна Попова
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  6 години
545 40

Миглена Драганова Хубенова
преподава по Литература
в град Пловдив
с опит от  10 години
107 11

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения