Юлиан Пенев
преподава по История
в град Варна
Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Надежност:
50%
Одобрение:
12%

По история! Спешно, за утре!!!!

Спешно! За утре! Трябва да опиша подробно Османската империя! Начало, завладяване, битки, край.

1

отговор

9

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Одобрение:
20%
Няма публикувани домашни
0 точки

Османската империя, от нейното създаване до нейното рухване изживява три периода: първи период обхваща от XIVв. До първата половина на XVIв. Това е периода на утвърждаването и териториалното разпадане на Османската империя. Това е периодът, през който Османската империя се развива, като най-бързо засилващата се държава в Европа; втори период започва от втората половина на XVIв. И достига до края на XVIIIв. Това е период , в който империята изпада в постоянна криза , в нейната феодална система. От края на XVIII, началото на XIXв. до началото на Първата световна война (1914г.) Османската империя е в постоянен упадък, който довежда до естественото ѝ загиване. Няколко са фаталните битки, които води на Балканите, в резултат на които, тя завладява европейския югоизток и създава предпоставки за по-нататъшен подход срещу Европа. Сред тези най-големи победи, които Османската империя печели, това е Косовската битка – 1389г., на второ място, това е завладяването на Константинопол (1453г.) и битката край Варна (1444г.). след превземането на Балканския полуостров, Османската империя подготвя планове за завладяване на цяла Европа в първите държави, които трябвало да бъдат покорени влизат Унгария, Австрия и северните славяни – поляци, чехи. Втори етап на завладяването е Германия, Франция и последния етап Испания и Британските острови. През XVIIв. Османската империя владее 6 млн. кв. км. Територия. В империята влизат около 25 млн. население. Най-големият шанс за това Европа да не попадне под османско робство е лошото управленско ниво на някои от турските султани. Това всъщност спасява Европа.
Политическата система на Османската империя е феодален тип, а формата на управление е монархия от източен тип. Това означава, че монарха в случая султана разполага с неограничена, абсолютна власт, далеч по-голяма от властта на всички европейски монарси. Султанът е върховен командващ на армията, религиозен водач. След султана идва везира. Той е фигурата, която движи някои от въпросите на изпълнителната власт и главно ръководи султанската администрация. Третата важна институция е султанският съвет. Султанският съвет под ръководството на султана решава някои от най-важните въпроси на държавата. Административно-териториалното устройство се разделя на две: на области и на санджаци. Начело на всяка област се назначава от султана управител, наречен паша. Начело на всеки санджак също се назначава управител – санджак бей. Много характерен белег на османската администрация е изключително бързото административно-териториално деление на империята като например през XVIв. Османската империя има девет области в края на XVIIв. вече са 29. През същия период има 60 санджака, в края на XVIIв. са 250.
Ислямът има първостепенно значение в управлението на държавата, а коренът е в основата, както на значението, така и на морала, и на ценностите. Една от най-важните институции, върху която се крепи държавата е армията, най-мощната защита на империята, дисциплинирана и многобройна. Особено място след армията заема еничарският корпус. Той се състои от деца на поробените народи, които са изключително добре подготвени като войници, и като най-фанатизираната част на турската военна мощ. Към края на XVIIIв. Еничарският корпус достига 70 хил. души. Друг характерен белег на Османската империя е много добре организираната данъчна система. Данъчната система е изградена върху неравенство – морално, религиозно. Стопанските привилегии зависят от религиозната принадлежност или от административно-военният пост, който се заема.
Администрацията и висшето духовенство са освободени от данъци, като основните данъкоплатци са подтиснатите народи или неправоверните. Единствен собственик на земята в империята е султана, който предоставя на администрацията и военното ръководство и висшето духовенство, поземлени участъци за временно ползване.
В началото на XIX. започват редица националноосвободителни движения в Османската империя и най-вече в някои от поробените балкански народи, сред които гърци, румънци и сърби. Наред с националноосвободителните борби в Империята започва и процес на национално и духовно възраждане на поробените народи. В резултат на борбите и на все по-неефективното управление на Османската империя. От началото на XIXв. до рухването на Османската империя тя се намира в един постоянен период на упадък. Политическата система в Османската империя очевидно не е в състояние да гарантира едно успешно управление върху огромните територии, които владее Империята. Постоянно влошаващото се вътрешно-икономическо и политическо положение в Османската империя подтиква някои от водещите държави в Западна Европа, преди всичко Англия да полагат усилия и указват подкрепа за запазване на политическото статукво в Османската империя. Поради тази подкрепа на някои западни велики сили стана възможна и Кримската война от 1853-1856г., в която като активна военна сила е привлечена и Османската империя. Национално-освободителното движение в България провокира Руско-Турската освободителна война от 1877-1878г. в резултат на тази война е освободена и част от България, но е и нанесен поредният удар върху политическата стабилност на Османската империя. Поради все по-влошаващото се социално-икономическо и политическо положение в Империята в началото на XXв. Млади турски офицери и интелигенти искат промяна на политическата система, т.е. ликвидиране на феодалните порядки създаване условия за развитие на капитализма в Империята. Младотурците обаче са против даване на национална независимост на подтиснатите народи, а искат само промяна на политическата система. За първи път те лансират тезата за изграждане на единна турска нация и за равноправие на всички етноси в рамките на империята. Реформирането на Османската империя е блокирано от Високата порта, което провокира изграждането на съюз на Балканските държави и започването на война с Османската империя през 1912г. Загубата на Турция в Балканската война е и причина тя да търси реванш в очертаващата се Първа световна война. Поради силните икономически връзки, които империята има с Германия, както и щедрите обещания, които дава Германия, по отношение на териториални придобивки, Турция става съюзник на Германия, Австро-Унгария, а по-късно и на България. Загубата на Турция в Първата световна война довежда до рухването на Османската империя и до освобождаването на още редица поробени народи. Поради изключителната упоритост и огромни жертви, които Англия дава в боевете с турската армия, Англия имала идеи за сериозно териториално съкращаване дори и на Турция в днешните ѝ граници. Появата на Кемал Ататюрк и успешната война, която Турция води под негово ръководство срещу Гърция всъщност съхраняват Турция в днешните ѝ граници. Кемал Ататюрк полага началото на съвременна светска Турция.

от qn94 22.03.2015, студент на 20 от София
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 5-ти клас по История
Тест по История за 5-ти клас на тема "Първите цивилизации"
междинен тест по История за Ученици от 5 клас
Тестът е междинен - с фокус върху Египет и Месопотамия. Съдържа 15 въпроса, всеки от които има само един верен отговор. Предназначен е за учениците, изучаващи История в 5 клас.
(Лесен)
15
227
1
02.08.2018
Тест по история и цивилизация за 5-ти клас
изходен тест по История за Ученици от 5 клас
Тестът по история и цивилизация съдържа 21 въпроса, всеки от които има само един верен отговор. Предназначен за изходно ниво на ученици от 5-ти клас.
(Лесен)
21
1,640
1
13.03.2014
» виж всички онлайн тестове за ученици от 5-ти клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

Начало на българското Възраждане. Зараждане на националноосвободителната идеология

19 мар 2006
·
1,322

Начало на българското Възраждане. Зараждане на националноосвободителната идеология - Паисий Хилендарски и Софроний Врачански. Кандидат-студентска тема.
 

Начало на просветното движение в България и влиянието на гръцката просвета

27 мар 2006
·
458

Начало на просветното движение в България и влиянието на гръцката просвета - движението за национална просвета през 20-те години на XIX век. Петър Берон и букварът с различни поучения и др.
 

Ранно Възраждане на България

22 апр 2006
·
433

В края на XVII век Османската империя навлиза в нов етап на своето историческо развитие. След военната катастрофа пред стените на Виена (1683 година)
 

Общество и история

15 окт 2006
·
861

Какво е това, тази институция, наречена общество? Естествено следствие ли е нейното образувване от човешкия процес на развитие? Би ли могло да се отъждестви обществото с човешката история и като цяло с историята на времето?
 

Българите между Европа и Ориента през 18 и 19 век

29 ное 2007
·
107

В средата на XV век в европейския континент се вклинява империята на османците.Съчетавайки близкоизточната с византийската държавна традиция, в началото на XVI век Османската империя притежава всички белези на източна деспотия.
 

Илинденско-Преображенското въстание

19 яну 2008
·
60

Съгласно решенията на Берлинския конгрес в Одринска Тракия и Македония Османската империя се задължава да проведе реформи. Съгласно членове 23 от берлинския договор за основа на тези реформи трябва да послужи...
 

Ранно българско възраждане

12 май 2008
·
120

В края на ХVІІ век Османската империя навлиза в нов етап от своето историческо развитие. В резултат на неуспешните й войни тя губи значителна част от своите територии.
 

Балкански съюз

21 ное 2011
·
47

Балканският съюз е военен съюз, формиран в навечерието на Балканската война от България, Сърбия, Гърция и Черна гора и насочен срещу Османската империя...
 

Османската империя и Европа - развитие и етапи

26 мар 2012
·
65

Описани са етапите на развитие по периоди на Османската империя...
 

Начало на организираното националноосвободитено движение

12 ное 2013
·
4

Вследствие на кризата в Османската империя, през 18 в., централната власт отслабва. В този период като основен външен противник, освен Австрия, се налага и Русия...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Петя Кузманова
преподава по История
в град Варна
с опит от  1 години
197

Юлиан Пенев
преподава по История
в град Варна
с опит от  17 години
61

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения