Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Постижения:

МОЛЯ ВИ! Помогнете!Спешно!

МОЛЯ ВИ! Презентация по История за 7 клас на тема "Римската военна експанзия в Средиземноморието"

1

отговор

8

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Одобрение:
20%
Няма публикувани домашни
0 точки

Най-добър отговор - избран на 26 мар 2015

Експанзията на Рим в средиземноморието през III и II век пр. н. е.
През II век пр. н. е. Римската империя започва агресивна експанзия на изток.Тя влиза във война с Македония, Селевкидите и съюзите на гръцките градове.Те използват вътрешните противоречия между елинистическите държави и постепенно ги покорява страна след страна.Причините и целите на тази агресивна римска политика на изток се крият в самата природа на римското общество тогава.Бързото развитие на робовладелските отношения довело до дълбоки изменения в икономиката: развило се стоковото производство, разширили се сферите за използване на робския труд.Оттук стремежът да се завладеят нови земи и роби както и да се експлоатират природните богатсва и населението на източните страни.
Докато римляните воювали с Ханибал, на изток възникнал военнополитически съюз между Македония начело с Филип V и държавата на Селевкидите начело с Антиох III.Те планирали преразпределение на областите в Източното Средиземноморие.Поради взимно недоверие и съперничество между съюзниците за хегемония в региона се създал антимакедонски военен съюз.Той се обърнал за помощ към Рим.През 198г. пр.н. е. начело на римската арния застанал Тит Фламинин, способен пълководец и изкусен дипломат.Решителната битка между римляните и Македония станала в Тесалия – местността край Киноскефале през 197г. пр. н. е. Филип претърпял поражение и започнал преговори за мир.Той трябвало да се съгласи с всички неприемливи условия на Рим – да се откаже от всичките си владения извън Македония, да съкрати армията си до 5000 души, да предаде на римляните военния си флот.Освен това трябвало да признае свободата на гръцките градове.Последната точка от мирния договор била най-тежка за Филип V – затваряла Македония в собствените и тесни граници.
В това време цар Антиох III владетел на огромната държава на Селевкидите започнал война в Западна Мала Азия.Той заграбил редица области в Сирия и обкръжил враждебното му Пергамско царство.Окупацията на Херсонес Тракийски направила Антиох господар на протоците към Черно море, с което Пергам и Родос съвсем не можели да се примирят.Те потърсили военна помощ от Рим.През 195г. пр.н. е. Антиох с големи почести приел избягалия от Картаген Ханибал и го направил свой съветник.По – късно Антиох претърпява военно поражение от римската империя при Термопилите и през 190г. пр. н. е. при Магнезия. От воюваните от Антиох земи в Мала Азия римляните разделили между своите съюзници – Пергам и Родос.По такав начин като използвал съперничеството межу елинистическите държави и се опирал на Родоско-Пергамския съюз, Рим нанесъл военно поражение на двете най-големи държави в региона – Македония и Сирия.По- късно Македония и Елада станали римски провинции.
Освен експанзията си на изток Рим осъществил настъпление и на запад.От 195г. до 133г. пр.н. е. продължило завладяването на Испания.През 148г. до 146г. пр. н. е. Рим започнал третата Пуническа война срещу Картаген (днешния град Тунис в северна Африка.Разцветът на Картаген се основава върху развита робовладелска икономика .Наи-голям разцвет достигнали селското стопанство, занаятчийството и търговията.).Начело на римската войска бил назначен Сципион Емилиян, пълководец и талантлив дипломат.По негово нареждане Картаген бил обграден, включително и по море и хората в него били обречени на глад и болести.По нареждане на римския сенат градът бил опожарен и напълно разрушен.Територията на Картаген била обявена за римска провинция.В това време Рим бил раздиран от вътрешнополитически борби между две политически течения, чийто представители изразяват икономическите интереси на различни слоеве от римската аристокрация.Начело на едната грипировка стоял Публий Корнелий Сципион.Той защитавал господството на сенатската аристокрация и основал многобройни колонии по Адриатическото крайбрежие.Противниците на Сципион се оглавявали от Марк Порций Катон.Той изразявал интересите на едрото робовладелско стопанство в Рим и на развиващотото се стоково производство, които се нуждаели от нови външни пазари и много роби.Катон смятал, че в новозавладените провинции трябва да се експлоатират както местното население, така и природните им богатства.Той сурово осъждал Сципион, че се приобщава към древната култура на Елада и взаимствал гръцките обичаи.Гръцката култура силно повлияла равитието на литературата, театъра и сатирата и подготвила почвата за проникването на новите философски идеи в римското общество.

от qn94 22.03.2015, студент на 20 от София
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 7-ми клас по История
Тест по История за 7-ми клас. Траки и елини
изпитен тест по История за Ученици от 7 клас
В теста е засегнат сегмент от материала за 7-ми клас, който отразява тракийската история и култура, въпроси от историята на македонската държава и елинизма. Тестът се състои от 19 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
19
66
1
1 мин
23.11.2016
Тест по История и цивилизация за 7-ми клас върху Древен Рим
междинен тест по История за Ученици от 7 клас
Тестът е предназначен за ученици от 7-ми клас. Темата е Древен Рим и е подходяща за междинна проверка на знанията. Съдържа 20 въпроса, всеки един от тях има само по един верен отговор.
(Труден)
20
9
1
3 мин
25.07.2018
» виж всички онлайн тестове за ученици от 7-ми клас по история
Mатериали в помощ на домашната
 

България при управлението на хан Борис (852-889г.)

17 мар 2009
·
83

България през първата половина на 9в. укрепва и териториално се разширява. Тя се проявява като могъща политическа и военна сила, укрепва и държавния й авторитет. Тя е военноадминистретивна централизирана държава....
 

Държавата и националното възпитание

11 ное 2010
·
50
·

Тема подходяща за изпит по история в 12-ти клас. Сбито съдържание...
 

Славяни и прабългари

26 ное 2010
·
38

Великотопреселение на народите, а така също и разпадането на Римската империя ознаменуват края на Античността и раждането на средновековната европейска цивилизация.Периодът от края на IV до VII слага началото на едно невиждано дотогава движение...
 

Презентация за Хипократ

20 фев 2011
·
47

Презентацията е създадена за ученици от 7 и 8 клас, които се интересуват от История и искат да вникнат в умовете на древните историци, математици и т.н....
 

Юлий Цезар

21 сеп 2011
·
21

Презентация за живота и управлението на Цезар...
 

История на България

08 ное 2011
·
89

Презентация по история за 8 клас...
 

Презентация за Софийския университет

27 мар 2012
·
75

Презентация по история за 6-ти клас...
 

Софийски университет "Св. Климент Охридски"

11 фев 2013
·
32

Това е презентация по история направена на тема Софийския университет...
 

Гърция до средата на 90-те години на ХХ век


Презентация по История на тема "Гърция до средата на 90-те години на ХХ" предназначена за ученици от 10 клас...
 

България - огнище на древните цивилизации

16 фев 2014
·
18

България - огнище на древните цивилизации, подобна тема, заложена в учебниците по история за 5-ти клас...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Николинка Станчева
преподава по История
в град Шумен
1 199 21

Кристияна Петрова
преподава по История
в град Шумен
с опит от  2 години
400 40

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения