Преглед на домашна работа

Есе по български и литература

Хуморът идва като шит срещу тъгата

Последна редакция на 15 мар 2012 от Mod_Bobi

1

отговор

20

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
92%
Одобрение:
9%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
0 точки

Овча мисъл, телешки език...

Оня ден, както си вършех нещо, а телевизорът предаваше новини, чух, че шофьорите "ще бъдат скопявани за неправилно паркиране".

Ужасен, зарязах всичко и вперих поглед в екрана - там някакъв млад човек обясняваше как ще въвеждат нови цветове на "синята зона". Щяло да има и "зелена". Синята щяла да поскъпне двойно - 2 лева на час, а зелената - да стане на цените на синята сега - 1 лев на час.

Тоест - пращат ни пак за зелен хайвер, само че двойно по-скъп!

Това само по себе си не бе новина - всеки ден ни пращат за зелен хайвер на двойна цена. Но пък скопяване на провинилите се шофьори!... Знам, че управляващите постоянно замислят нови промени в законите, с нови драстични наказания, но това не е ли доста драстично?

Младият човек на екрана продължи да развива тезата си за зоните. В лентичка излезе и името му - Радослав Тошев, общински съветник от ГЕРБ.

Брей, рекох си, кога израстнаха тия млади хора? Кой ги избра, как станаха общинари, кога направиха кариера, та хванаха управлението със здрава ръка - вече са готови даже да скопяват за неправилно паркиране!

Докато се питах това, общинарят каза: "Отхвърляме репатрирането с паяк и въвеждаме заскобяване..."

Оп-паааа! - отдъхнах си, значи преди малко аз не съм чул добре... Слава Богу, не било това, което си мислех! Ставало дума за обикновено поставяне на скоба. Тази "общинска услуга" щяла да поскъпне от 10 на 30 лева, но и това ще го преглътнем, нали няма да посягат на мъжествеността ни!

Новината бързо премина, остана първоначалният ми стрес. На екрана пак се заговори за яйца, но вече други - кокоши, а аз продължавах да си мисля за заскобяването.

Каква дума, а? Трябва да си голям мозък, за да я измислиш. Трийсет години си изкарвам хляба с думи, но такава не би ми хрумнала...

То затова и не ставам за общинар, а си останах обикновен фейлетонист.

И като фейлетонист откривам постоянно бисери от съкровищницата на българския чиновник - например съкращението МБАЛ. Едно съкращение от сферата на здравето, с което се боря безнадеждно вече няколко години. На мен ми се взе здравето, а то си стои непоклатимо по фасадите на болниците.

Според чиновника-създател тия четири буквички трябва да означават Многопрофилна Болница за Активно Лечение... Все едно, че има и други лечебници - за пасивно лечение.

Направете си експеримент и произнесете на глас МБАЛ, но не пред деца. Не ви ли звучи като псувня? Ами ако някъде има Еднопрофилна Болница за Активно Лечение? Как ще е съкращението? Нека министър Стефан Константинов го каже - ама по телевизията? Така всички ще разберат от една дума до какъв хал е докарано здравеопазването.

Хала си личи по МБАЛ-а!

Когато се промени това съкращение, значи нещо може да се промени и в здравеопазването.

Същото важи и за образованието.

Всеки път, когато мина покрай централна софийска гимназия на бул. "Ситняково", се заглеждам в надписа над входа: "31-во СУЧЕМ "Иван Вазов".

Първоначално мислех, че там учат някакви бозайници, дето хем учат - хем сучат от Патриарха на литературата ни.

Оказа се "Средно училище за чужди езици и мениджмънт".

Но как му звучи на учителя по български език това съкращение? А на директора? А на инспектора от министерството?

Цялото това заскобяване, сучене и али-ембали не е обикновен езиков въпрос, да махнеш с ръка и да го отминеш!

Това показва какво има в главите на нашите управленци.

И какво управление можем да очакваме от глави, дето раждат такива думи.

М. Вешим

от vpetkov 15.03.2012, потребител на 40 от София
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Тест по Литература за ученици от 8-ми клас
изходен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът е изходен за 8-ми клас. Съдържа 10 въпроса от изучените произведения по Българска литература. Всеки въпрос има само един верен отговор.
(Лесен)
20 минути
10
84
1
15.11.2016
Тест по литература за 8-ми клас над "Кукувица" на Елисавета Багряна
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът засяга изразните стилистични средства в произведението "Кукувица" на Елисавета Багряна и е подходящ за ученици от 8-ми клас. Всички въпроси имат само по един верен отговор.
(Труден)
10
15
1
2 мин
15.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

“Септември" - плод на творческата дързост на Гео Милев

05 мар 2008
·
543

Естетическата революция на Гео Милев като един от най-ерудираните творци в българската литература след войните е сложна...
 

Морфинът срещу тютюна

08 май 2008
·
50

Морфинът срещу тютюна: Буржоазният роман във високата му версия – Димов.
 

Съдбата като песен(размисли върху " Песен за човека"

11 юни 2008
·
207

Името Вапцаров се свързва с откритата борба срещу омразата и студенината в човешкия хаос на чувства. Поемата "Песен за човека" е творба за една съгрешила душа, потънала в тунела на мрака, душа, която намира светлината с помощта на песента...
 

Житейската философия на Елин Пелин в сборника „Под манастирската лоза”

15 ное 2008
·
315

Първият разказ в сборника е „Отец Сисой”. Той изпълнява рамкираща роля в цялостната му експозиция. Старият игумен - отец Сисой, е представен като своеобразен автор на разказваните истории, а събеседникът му е този...
 

Човекът като средоточие на социален и национален драматизъм

25 ное 2008
·
66

Човекът като средоточие на социален и национален драматизъм.
 

Евгений Онегин като представител на изгубеното руско поколение

22 апр 2009
·
55

С името Пушкин веднага се асоциира не друг, а образът на Онегин...
 

Прометей - борецът срещу тиранията

19 май 2009
·
223
·

От Есхиловата трилогия за титана Прометей до нас е достигнала само трагедията „Прикованият Прометей”. Тук той е представен като едих хуманист и борец срещу неправдата...
 

Защо модата говори толкова много за дрехата

18 юни 2009
·
121

В древността изборът и носенето на дреха са свързани с климата и има практически функции. Трябва да предпази тялото от студа, слънцето, дъжда, а бедните я използват и като завивка през нощта...
 

Железният светилник

11 апр 2011
·
212

„Железният светилник” жанрово се определя като епически роман, роман епопея – в основата му лежи историческо събитие, което е решаващо за съдбата на народа и е осъществено с неоспоримата му воля...
 

Хамлет в борбата срещу силите на злото

27 апр 2011
·
53

С трагедията “Хамлет” Шекспир открива поредицата от своите велики трагедии. Тя не е най-съвършената от тях, но е тази,която най-силно ни завладява. Съсредоточеният интерес към драмата се дължи главно на известна загадъчна противоречивост в характера на...

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения