Преглед на домашна работа

Характеристика на главните герои на Крадеца на Праскови

Помощ!! Трябва да направя харсктеристика на Елисавета, на полковника и на сръбският военнопленник (Иво Опретенич). Само с няколко изречения. Мерси предварително

1

отговор

9

посещения

заключена
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
81%
Одобрение:
10%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички

Най-добър отговор - избран на 29 мар 2014

Героите от повестта “Крадецът на праскови” на Емилиян Станев


Име

Елисавета

(Лиза)

Иво Обретенович

Михаил

Кольо и господин Петков

Първа поява

“Един ден видях пред нея да стои една жена”

“зад лозите се раздвижи човек и пред смаяните ни погледи се изправи млад мъж”

“Помниш ли полковника?”

“През евакуацията продадох наследството, което получих след смъртта на баща си”

Портрет

“облечена в светлосиня рокля, с широки ръкави, през които излизаха нейните ослепително бели, разголени ръце.Къдравата й коса, златиста и буйна, лежеше разчесана в скута й ... очите й – дълбоки и сини, изпълнени с мека светлина и тъга”, “Лицето й имаше прясна и свежа руменина, кожата й бе станала гладка и чиста, матово бледа от златистия загар, придобит навън.Очите й светеха с лъчезарна чистота – малко разширените зеници хвърляха в тях тъмни сенки, които ги правеха по-дълбоки и по-големи, а устата й се усмихваше в единия си ъгъл загадъчно.”

“Беше гологлав”, “измършавяла плът”, “Краката му бяха боси и одраскани.Беше мургав и колкото да бе отпаднал и нечист, личеше, че е хубав мъж. Къдравите му, отдавна неподстригани смолисто черни коси и неговите големи очи, които гладът беше направил блестящи, му придаваха вид на избягал каторжник”

“Той беше шишкав, към петдесетгодишен, плещест, късоврат, с плътно прилепнали към черепа уши, с остри, сиви очи и побелели коси, стригани алаброс.Тоя алаброс придаваше на главата му израз на рис”

“Избелелите очи със зачервени клепачи, големият нос, беззъбата уста и тая костелива ръка.... Някога той имаше брадичка и тая брадичка, подострена като молив, обичаше да дъвче, когато ни изпитваше на черната дъска.Тая забележителност сега липсваше... Но той все още изглеждаше жизнен, пъргав и чистичък.... От него дъхаше спретнатост и порядъчност”

Реч, интонации

“Как посмяхте да влезете тук? Знаете ли чие е това лозе?”, “В какви ужасни години живеем”, “Защо да не бъдем по-човечни?”, “Мога да му дам някоя дреха”, “Мило момче”, “Трябва да му кажа да не идва повече”

“Ради бога, госпожо ... гладен бях”, “Благодаря, много ви благодаря”, “Шпионирах”, “Трябва да ви виждам ... Леко понасям всичко, когато мисля за вас ... Тогава лагерът не ми се вижда толкова страшен и живота ми става поносим.Тия минути ми връщат вярата в живота”

“Я остави тия даскалски приказки”, “Страх ме е, че ще загубим и тая война”, “Впрочем не си много млада.Какво си въобразяваш? Наближаваш четиридесет”, “Твоята старост все още е далеч”

“Ах, ти, Кольо ...лошо момче, нима не ме помниш?”, “Много по-ужасно.Тоя изглежда добре”, “Полковникът няма навик да задържа гостите си”

Биография

“Брачният й живот премина между три войни ...Тя помнеше само няколко хубави дни от техния брак”, “беше учителка в града”, “бе от видно, ала обедняло семейство”

“Оказа се, че е роден някъде към Сплит, от баща хърватин и майка сръбкиня.Бил музикант, преподавател по музика в една от белградските гимназии”

“В 1912 и 1913 година беше се бил срещу турците и сърбите, които го раниха с шрапнел в горната част на бедрото”

“Бях напуснал моя роден град..., тъкмо привършваше Първата световна война”, “моя някогашен учител по аритметика”

Социална характеристика

“Ползваше се с уважението на гражданите”, “жената на полковника”, “благодарение на поста, който заема,можеше да има в къщата си всичко,което другите нямаха”

“пленник”, “Аз съм само един пленник, който сам не знае какво е”

“На полковника беше поверена тая разноцветна пленническа маса”

“учител”, “продадох”, “Ако не бе нуждата, никога не бих продал това място”

Психологическа характеристика

“това я дразнеше”, “искаше по тоя начин да й внуши, че и тя е стара”, “желанието й да го види става все по-силно”, “Какво правя аз, боже мой? ...Какво става с мене днес, луда ли съм?”, “Трябва да му кажа да не идва вече”, “душата й бе разделена на две същества: едното – примирената, угнетена жена, чакаща пристъпващата насреща й старост с безразлично отчаяние и тъга, и другото – непознато досега, вярващо, любещо и ликуващо същество, което отхвърляше нейния разум и желаеше да живее свободно и щастливо”, “Тя го погледна злобно, усети, че го намрази с цялата си душа”

“Очевидно нямаше представа на каква опасност беше са изложил”, “Той я притегли към себе си и преди да се опомни, целуна я с жадни, трепетни устни...”

“За него дисциплината беше сляпо и безпрекословно подчинение, а върхът на военното изкуство – ударът с нож”, “Той презираше румънците и диво мразеше сърбите”, “Той се гордееше с тия дръвчета”, “да й внуши, че и тя е стара”

“Спомних си”, “каза той с такъв тон, който показваше, че все още не може да забрави оскърблението и че не му се иска да говори нито за полковника, нито за жена му”

Поведение, действия и мотиви на поведение

“Тя се появи с табла, на която бе сложила храна”, “Тя беше принудена да крие ботушите от мъжа си”, “Тя се отскубна от обятията му и избяга към колибата непохватно и бързо”, “Господарката се застреля към четири часа с револвера на господин полковника”, “задържаше го до последната минута”

“Неочаквано той сплете пръстите си с нейните ... Тя усети другата му ръка на кръста си ... Но ръката му не се махна.Той я притегли към себе си и преди да се опомни, целуна я с жадни устни”

“Той настоя да му донесат топла вода и след малко ординарецът донесе”, “да й внуши, че и тя е стара”

“Тръгнах по стария, познат път”, “Завтекох се да й помогна да се справи с крадеца”, “Аз седнах до пленника и поведох разговор”, “На учителя се стори, че плиснаха в лицето му нещо горещо и парливо.Той се отдръпна назад, за да се запази от дробинките, които изчаткаха по сухите клонове на лозето”

Отношения с другите герои

“Трябваше да ме помолите, щях да ви откъсна каквото пожелаете”, “Странно, ти много се подмладяваш ... И някак си променена.Дори походката ти е друга”, “Аз я смятах за безсърдечна ... достойна другарка на такъв човек, какъвто беше полковникът. Но жена ми беше на друго мнение.По-късно се убедих, че тя бе права”, “Неочаквано той сплети пръстите си с нейните”

“Трябваше да ме помолите, щях да ви откъсна”, “Ако сте толкова гладен елате с мен”

“От него се бояха всички, най-вече ние, децата”, “той е много строг с пленниците”, “Тя го погледна злобно, усети, че го намрази с цялата си душа”

“Знаете ли, че има патрули, които стрелят по всеки пленник, който напусне лагера?”, “не може да забрави оскърблението”

Отношение на автора към героя

Застаряващата жена на полковника усеща магията на любовта, тя за първи път се чувства свободна благодарение на пленника, въпреки че любовта им е невъзможна.

Той събужда живота в Елисавета.

Полковникът се чувства стар и се опитва да внуши и на жена си, че е стара, но след срещата с пленника тя се променя.

Те са в ролята на разказвача и разкриват една невъзможна любов
 

 

от Валентина Тодорова учител 25.03.2014

Много Ви благодаря!!

от ifi_1708 на 14 години на 29 мар 2014
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Тест по литература за 8-ми клас на тема: Творчеството на Димчо Дебелянов и Николай Лилиев
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тематичен тест по литература за 8-ми клас. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
20
456
1
1 мин
07.11.2013
Тест по литература за 8-ми клас върху "Крадецът на праскови"
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията на учениците от 8-ми клас върху повестта "Крадецът на праскови". Състои се от 20 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
20
628
1
12.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Росица Георгиева
преподава по Литература
в град София
с опит от  5 години
60

Зоя Новакова
преподава по Литература
в град София
с опит от  13 години
35

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения