Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Надежност:
69%
Одобрение:
6%
Постижения:

Рамадан между любовта и омразата !! СПЕШНО!!!

Спешно ми трябва домашно на тема- Рамадан между любовта и омразата!!

1

отговор

6

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
87%
Одобрение:
16%
Няма публикувани домашни
Постижения: » виж всички
+1 точка
от 1 глас

Най-добър отговор - избран на 19 мар 2014 

      Любовта е свещено право на всеки човек.Да обичаш и да бъдеш обичан-това е смисълът и красотата на живота.В днешно време любовта има силата да сближава хората и да топли техните души в този жесток свят.В света на героите от „Дервишово семе” доминират редът и отношенията между хората в един род.Любовта и омразата са двете полюсни чувства,които мотивират техния живот.

     Още пещерните рисунки на първобитните хора разкриват двете основни чувства,определящи тяхното ежедневие.Под влияние на любовта обаче човек разбира,че е възможен и друг свят,в който неговите желания да са най-важни.Любовта става синоним на правото му да живее по свой начин и да прави всичко по свой собствен избор.Естествено заедно с това красиво чувство да върви и омразата.

      Разказът на Хайтов е пример за мястото на любовта и омразата не само в рода,но и в обществото.Много често,както е и това произведение,младоженците не се познават.За любов не може и да става дума.Но никой не казва,че след като това стане,пламъкът на това чувство не може да лумне изведнъж,съвсем неочаквано.така се случва с Рамадан и Силвина,но след егоистичното държание на братята на момичето,Рамадан е изправен пред вратите на ада.Толкова много омраза се събира в неговото сърце заради си към Силвина.Рамадан преминава през ада на човешките изживявания и от невинно 14-годишно момче,се превръща в зрелия мъж,надживял омразата.Любовта е вълшебство,което му вдъхва сили да изживее сложната промяна.

      Житейската драма,в която главни герой са любовта и омразата изгражда характерите на Силвина,Рамадан и Руфат-любовният триъгълник,в който третият е излишен.Любовта се превръща в изпитание за Рамадан и Силвина,ь пътят към осъществяването й е мисълта за престъпление.Една любов никога неможе да запази своятя красота и сила,ако е минала през злодеяние,а престъплението и злодеянието са предизвикани от омраза.Това осъзнава ньй-напред Силвина.Авторът ни показва духовното й развитие.То личи в опрощението й,в грижата й за Руфат.При нея няма ожесточение или злоба и тя не изпитва омраза към никой.Тя копнее да изпита чувството,за което всеки копнее,наречено любов.Основополагаща е тази между мъжът и жената,от която се ражда човекът,а лично за мен най-силна е майчината обшч,защото тя е изградена от много чувства,едно от които е любовта към нейния партньор.В такива случай омразата е напълно изключена и непотребна.

       Ако Рамадан е емблема за почтеност,то Руфат е символ на най-дребнавите човешки изисквания.Силвина има образ на обичана жена,независимо,че тази обич й носи много нещастия,защото е съчетана с омразата.

        Невъзможната любов е изпитание на главните герои от разказа на Николай Хайтов „Дервишово семе”.От една страна е тяхната красива,вечна обич,която не угасва в продължение на години,а от друга-законите на родовата общност и наказаниятя,налагани от нея.В нашето съзнание, като символ на любовта и омразата са тези,същите герои на Хайтов.

 

 

от sliderinvol 19.03.2014, потребител на 24 от София
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Антична литература, митология, Омир, Софокъл
изпитен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Това е тест по литература за античната култура, митология, старогръцка лирика и драма, епос. Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
24
5
1
8 мин
24.09.2019
Тест по литература за 8-ми клас върху "Крадецът на праскови"
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията на учениците от 8-ми клас върху повестта "Крадецът на праскови". Състои се от 20 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
20
628
1
12.07.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Теми за 7 клас (125 стр.)

12 дек 2007
·
2,683

Развити теми по произведенията, които се изучават в седми клас.
 

Дългът към рода и дългът към сърцето в разказа „Дервишово семе” на Николай Хайтов

06 яну 2009
·
221

Дългът към рода и дългът към сърцето (Дервишово семе) Николай Хайтов...
 

Любовта и омразата в разказа “Дервишово семе” на Николай Хайтов

07 яну 2009
·
78

В разказа “Дервишово семе” са засегнати някои много важни въпроси, един от които е за любовта и омразата в човешкото общество...
 

Теми и сюжети в българската литература 8кл

01 фев 2009
·
100

Анализира съдържанието на изучаваните теми и сюжети по литература в 8 клас...
 

Заветът на бунтовника в На прощаване

09 мар 2009
·
48

Стихотворението „На прощаване” е лирическа изповед на бунтовника пред неговата майка. Пред тази, която го е родила и отгледала, пред най-близкия човек...
 

Социалните и нравствени проблеми в творчеството на Елин Пелин

24 мар 2009
·
98

Това е тема за произведенията на писателят Елин Пелин...
 

Една съдбовна любов в "Дервишово семе"

21 юни 2009
·
46

Любовта е свято чувство с неподозирана сила. Тя променя цели човешки съдби...
 

Иван Вазов заема средищно място в българската култура

22 фев 2010
·
18

Вапцаровият художествен свят е изграден върху два основни принципа, които са свързани със съдържанието и идеите на творбите. Първият...
 

Действителност и идеал в творчеството на Христо Ботев

26 апр 2010
·
106

Действителност и идеал в творчеството на Христо Ботев в поезията и белетристиката,структурен анализ...
 

Анализи

20 окт 2010
·
97

“Немили-недраги” е повест с голяма действена сила. В нея Вазов разкрива с изумително майсторство и героичното, и комичното, и делничното, и възвишеното в съдбата на българските борци за национална свобода, принудени да напуснат родината и да...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Лиляна Георгиева
преподава по Литература
в град София
с опит от  39 години
33

Росица Георгиева
преподава по Литература
в град София
с опит от  5 години
70

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения