Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Търся ЛИС на тема "Иляда" - Енциклопедия за живота на древните гърци.

Лис на тема \'\'Иляда\'\' - Енциклопедия за живота на древните гърци..

1

отговор

6

посещения
Отговори (1-10 от 1)
0 точки

„Илиада” е първата епическа поема, начало на прехода от устно към писмено творчество. В нея Омир събира голяма част от старогръцките митове, отразяващи древната представа на елините за света и порядъка в него. Широтата и многопланността на епическото изображение позволяват изграждането на комплексна представа за живота и мисленето на древните гърци.

Омир създава образите на велики герои, водачи и пример за съвременниците си. Персонажи като храбрия Ахил, всеотдайния Хектор, безстрашния Агамемнон събират в себе си високо ценени черти от човешкия характер. Едновременното изграждане на битието на елина в мир и война в шеста и осемнадесета песен е израз на ценностната му система. Появата на междуличностни конфликти като този между Ахил и Агамемнон, както и създаването на сложния вътрешен свят на героите, е признак за духовното израстване на елините и промяната в идеала им за личност. По този начин „Илиада” се превръща в своеобразна енциклопедия за битието и мисленето на древните гърци.

Като първа литературна творба, „Илиада” се отличава с типични композиционни особености- първа песен е завръзка, кулминацията е двубоят между Ахил и Хектор, а развръзката е откупуването на тялото на троянския герой. Поемата обаче далеч не е съвършена-действието многократно се забавя или се препраща към минали събития. Въпреки че придават тромавост на изказа, ретардацията и ретроспекцията въвеждат представата на древните гърци за света по времето на Омир и преди това.

Още първия стих на поемата представя темата за справедливия гняв на Ахил:

Музо,възпей оня гибелен гняв на Ахила Пелеев

Който донесе безбройни беди на войските ахейски...

Героят се противопоставя на „властния цар” Агамемнон, поискал за награда Ахиловата робиня. Чувството а справедливост и храбростта на Ахил се открояват сред другите вождове. Той е не само физически силен като Херакъл или Персей, а изпъква със забележителни духовни качества. Това е и поводът да бъде издигнат на пиедестал като модел на поведение. Но въпреки силния си гняв, Ахил се вслушва в словата на Атина Палада, която го съветва да накаже Агамемнон само с думи. В постъпката му проличава способност да се владее и преклонение пред боговете-още черти от идеала на елина за герой. Сляпото доверие в поръката на Зевс показва все още важното място, което заемат божествата в света на древните гърци. Първа песен представя част от разбирането на елините за силна личност и голямото значение на митологията в тяхното битие.

Шеста песен описва срещата на троянския воин Хектор със съпругата му Андромаха. Неслучайно тази среща се състои на Скейските порти, които представляват граница между света на войната и на мира. Андромаха умолява мъжа си да не прекрачва тази граница, тъй като й е едничката и опора в живота. Това проличава от думите: ”Хекторе,ти си ми баща,ти си ми майка…”. Във вътрешния свят на героя се заражда конфликт между необходимостта да защитава семейството си и нуждата да бъде до него. Водачът на троянците няма избор-макар да не желае да се бие, той е длъжен да застане начело на войските и да брани родината си и щастието на всички в нея. Този избор е израз на разбирането на елина, че войната и мирът са неразривно свързани-мирът се постига само чрез война и може да бъде опазен единствено с нейните средства. Образът на Хектор като смел и отговорен водач допълва идеала за личност на древните гърци.

Осемнадесета песен е изградена чрез ретардация. Изработването на доспехите на Ахил и изрисуването на щита му заемат централно място в описанието. Хефест изковава върху щита пълна картина на света на древните гърци,включващ макро- и микрокосмоса им. В центъра на изображението се намира макрокосмосът, който съдържа:

…земята,небето,морето,

Неуморимото слънце наред с пълноликия месец,

Всички съзвездия,дето обкичват небето високо…

Тази картина представя Вселената в нейната цялостност. Омир изтъква добрите познания на елините по астрономия, изреждайки звезди и съзвездия, но и примитивната им представа за Земята като плоскост, заобиколена от вода. Около това изображение се намира микрокосмосът на античния човек,който включва частния му живот-сватба и съд, мир и война, труд и веселие. Хефест изобразява паралелно два града-в единия цари веселие, вдигат се сватби, а проблемите се решават по мирен път. Другият град е под обсада и е миниатюра на обсадата на Троя. Чрез едновременното им изграждане и контраста помежду им Омир отново изтъква ненарушимата връзка на мира и войната с битието на елина. Описаните оран, жътва, гроздобер, животновъдство създават представа за мирен труд, който доставя радост и удовлетворение. Със завършека на изграждането на картината върху щита на Ахил с хоро и весела музика се утвърждава идеята, че животът тържествува над смъртта и нещастието. Светът на елина, представен в осемнадесета песен, е свят на пиршества и веселие, подкрепени от военните придобивки.

Двадесет и втора песен заема значително място в поемата, сблъсквайки две контрастни страни от представа на елина за героизъм и мъжество. Това са Ахил и Хектор, най-отличилите се воини на двата лагера. В характеристиките им се откриват много общи черти като божествения произход, изтъкнат чрез многобройната употреба на епитети като „богоравен”, „богоподобен”, „светъл” и т.н. Хектор притежава физическа красота и сила, но и лидерски качества:

Сила и смелост пробуди у всеки троянец…

Хектор, подобен на мъжеубиеца Арес,

Свойте сърцати троянци подтикваше срещу ахейци.

Силата на Ахил пък личи повече с неговото отсъствие - когато той напуска боевете, разгневен на Агамемнон, гърците започват да губят надмощие. Общите черти на Ахил и Хектор изразяват значимостта на физическата сила, лидерството и стремежа към слава на древните гърци.

Контрастът между образите на двамата воини показва различните лица на героизма. Ахил участва в боя, за да спечели вечна слава. Той знае,че е обречен на гибел, но предпочита кратък и славен жизнен път пред дълго и безсмислено битие. Хектор защитава родния си град, честта и щастието на семейството си. Той воюва по принуда, но не забравя своя дълг. В решителния двубой срещу Ахил влиза от чувство за вина, че е повел войските срещу по-силен противник. Хуманността е предопределяща в характера на Хектор, затова и когато не е на бойното поле, непрекъснато е сред семейството си. Главни черти за Ахил пък са неговото чувство за собствена чест и отмъстителност. В първа песен гневът му става причина да напусне ахейския стан. Воинът се връща в боя чак когато приятелят му Патрокъл е убит. Тогава гневът на Ахил се пренасочва към „убиеца зъл”, Хектор, придобива епичен размах и довежда до жестоко убийство и поругаване с тялото на врага. В кулминационния момент на двубоя двамата герои проявяват типичните си качества: човечният Хектор приканва Ахил да се закълнат победителя да не осквернява тялото на победения. Ахеецът е обхванат от унищожителен гняв и не може и да помисли за подобно предложение. Това личи и в думите му:

Хектор омразен! За договор нищо недей ми продумва!

Най-важните черти от характерите на двамата герои, изразяващи идеала на елина за личност, остават

устойчиви на времето, независимо от сменящите се ценностни системи.

„Илиада” е емблематична творба, заемаща значително място в живота и мисленето на древните гърци. Векове наред поемата е била своеобразна Библия за античния човек, даваща му модели на поведение и образци за изграждане на характера. В „Илиада” неразчленимо са свързани авторско слово и митология, които представят мисленето на елина в две различни епохи. Вниквайки в нейното съдържание, съвременният човек открива, че творбата е енциклопедия не само за светоусещането на античния човек, но и за промяната и духовното издигане на идеалите му във времето.                 
Можеш да напишеш само най-важното!

от steldan 26.11.2013, ученик на 12 от Димитровград
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 9-ти клас по Литература
Тест по старогръцка литература
изходен тест по Литература за Ученици от 9 клас
Тестът може да бъде използван за проверка на знанията както от ученици от 9-ти клас, така и от студенти,изучаващи дисциплината. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Труден)
59
83
1
3 мин
17.10.2013
Тест върху Библията за 9-ти клас
изпитен тест по Литература за Ученици от 9 клас
Тестът съдържа 16 въпроса, свързани с Библията. Подходящ е за ученици от 9 клас. Всеки въпрос има само един верен отговор.
(Лесен)
16
206
1
21.08.2014
» виж всички онлайн тестове за ученици от 9-ти клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Димитринка Монова
преподава по Литература
в град Монтана
2 418 24

Светла Данаилова
преподава по Литература
в град Монтана
с опит от  14 години
1 803 36

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения