Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

Темата за войната в Илиада от Омир- ЛИС

Темата за войната в Илиада от Омир- ЛИС

1

отговор

36

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
70%
Одобрение:
10%
Постижения: » виж всички
0 точки

ВОЙНАТА КАТО РЕАЛНОСТ

 

 

Старогръцката литература определя нравствената тематика в по-нататъшното развитие на литературата. Произведението на Омир „Илиада” отразява развитието на елинската култура в продължение на векове. Разгръщат се последните петдесет и един дни на десетата година на Троянската война. Хора и богове се лутат между войната и мира както във външния, така и във вътрешния си свят.

Темата за войната е обект на художествена интерпретация в „Илиада”. Освен като битки, кръвопролития и смърт, войната е представена и като гняв. Войната е и необходимост – чрез нея се осъществява хармонията в света. Има една гледна точка, от която войната в „Илиада” е като че ли нещо самоцелно. Когато следи стълкновенията в епоса, читателят усеща един вътрешен баланс. Надмощието и слабостта са съчетани така, щото никоя от двете страни да не достига до поражения. В „Илиада” се говори недвусмислено за войната като реалност.

Понеже Омир си служи с типични средства за израз, воините и на двете страни показват подобна храброст, както и подобна жестокост. Балансът се поддържа с различни средства. Когато едната страна има преднина и падат повече мъртви от другата, съчувствието и жаждата за мъст връщат храбростта на по-слабите и преследвачите започват да отстъпват. Антагонизмът в лагера на боговете също регулира развоя на събитията. Разделени на елинофили и троянофили, интересите им са така сплетени, щото винаги да се постига равновесие. „Илиада”  изобразява само един епизод от десетата година на Троянската война. Няма никаква възможност да разглеждаме „Илиада” напълно изолирано от цялата тази Троянска война. Още повече, че за разни други епизоди от нея и преди всичко за причините `и, както и за началото, и края `и, в „Илиада” се говори недвусмислено и много пъти.

Още в самото начало, в Първа песен „Илиада” започва със свада – между Ахил и Агамемнон. Връзката  между двамата герои е тяхната гордост. Агамемнон е нагъл, високомерен, себелюбив, горд. Ахил пък, от своя страна, има воинска чест и достойнство, които са силно наранени от Агамемнон. Ахил защитава воинската си чест на герой. Израз на война в случая са свадата и гневът, а техни оръжия са думите. Обиден на Агамемнон и неговите думи, Ахил обещава повече да не се включва въ войната срещу Троя и наистина държи на думите си. Но помирението идва при вестта за смъртта на най-добрия приятел на Ахил – Патрокъл. Ето това е реалността по време на война.

            Ахил жадува смъртта на човека, погубил приятеля му. Героят се примирява със смъртта на Патрокъл, до някаква степен, разбира се, чак когато вижда Хектор мъртъв, повален в прахта. Хектор не заслужава подобна съдба, защото това е време на война, време на битки и убийства, а войната е „игра”, в която няма правила и всичко е позволено. Действията на Хектор до някаква степен са оправдани. Това е реалността на войната. Той се бие за честта на родината си. Той не е искал да убие точно Патрокъл, за да нарани Ахил. Във война всеки убива, без да се замисля кого ще нарани с тези си действия. Патрокъл е мъртъв и дори Ахил да убие Хектор, това не ще върне приятеля му.

            Омир твори смислова версия за Троянската война, а ведно с това и нов сюжет. Една от особеностите на този нов сюжет е, че в широката тема, в мита за Троянската война, в „Илиада” се усеща една още по-широка тема – темата за войната като реалност. Не може да бъде сигурно, че това скрито разрешение се дължи пряко на Омир. Тенденция на мита за Троянската война още преди Омир е навярно това да се включват сказания за действителни военни действия, които да  предават по-реален характер на митологическото предание. Има една гледна точка, от която войната в „Илиада” е като че ли нещо самоцелно. И понеже Омир си служи с типически средства за израз, в`ойните и на двете страни показват подобна храброст, както и подобна жестокост. Балансът се поддържа с различни средства. Когато едната страна има преднина и падат повече мъртви от другата, съчувствието и жаждата за мъст връщат храбростта на по-слабите и преследвачите започват да отстъпват. Антагонизмът в лагера на боговете също регулира развоя на събитията.

            Произведението „Илиада” е изградено на базата на сравнението и контраста.  В него се преплитат сцени на хармония и дисхармония. Мирът и войната са представени като едно цяло. Това е реалната война. Колко би  бил скучен нашият живот без изпитанията и проблемите, които ежедневно трябва да преминаваме, а колко би бил тъжен, ако ги нямаше моментите на радост и щастие.

от Таня Генова учител 06.11.2013
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 9-ти клас по Старогръцка литература
Тест по старогръцка литература за 9-ти клас на тема "Древногръцката култура и литература"
тематичен тест по Старогръцка литература за Ученици от 9 клас
Тестът "Древногръцката култура и литература" е подходящ за ученици от 9 клас. Съдържа 20 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Труден)
18
37
1
2 мин
17.01.2014
Илиада
изпитен тест по Старогръцка литература за Ученици от 9 клас
Тестът е апробиран и съдържа 20 затворени въпроса, свързани с художественото съдържание на "Илиада",с нейния социокултурен контекст и с използеаните тропи и фигури на езика. Всички въпроси са затворени и изискват един верен отговор.
(Труден)
21
40
1
2 мин
21.01.2015
» виж всички онлайн тестове за ученици от 9-ти клас по старогръцка литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Войната в "Илиада"


Разсъждения върху проблема за войната и разкриването й в омировата творба "Илиада".
 

Илиада - Омир

05 сеп 2006
·
5,013

"Човешкият живот се очертава в две необходими насоки – война и мир. Войната е не само начин за нови придобивки, но и място за проява на мъжката смелост и сила."
 

Войната в "Илиада"


В епическата поема “Илиада” Омир засяга вечната тема за войната и нейното място в човешкия свят.
 

Войната в "Илиада"


Събитията от далечните отминали времена, описани в Омировата поема „Илиада”, са представени идеализирано, за да послужат за пример на следващите поколения.
 

Образът на Ахил според 1 песен на "Илиада"


В повествованието на „Илиада” Омир описва образите на различни герои и се стреми да отразява събитията и проявите им безпристрастно, като се дистанцира от полисната им принадлежност.
 

Войната и мирът в "Илиада"


Поемата „Илиада” на Омир е част от културното наследство на цялото човечество. В нея художествено е отразен животът на древните гърци. Пред читателя оживява техният бит, поминък, култура, обичаи и нрави...
 

Трагичното и героичното в образите на Ахил и Хектор

21 ное 2008
·
493
·

В поемата “Илиада” Омир засяга вечната тема за войната и мястото и в живота на древния човек. Войната е начинът, по който епическият герой може да изтъкне героичността си...
 

"Илиада" - художествено изображение на омировото време


Един от първите старогръцки автори е Омир. Той създава две поеми - „Или¬ада” и „Одисея”, с които остава в историята. Направените сравнения и изследвания доказват, че омировите творби приличат на народнопесенни произведения, но същевременно са...
 

Илиада – художествено изображение на живота на древните гърци


В "Илиада" Омир разкрива войната и мира като двете страни на битието на древните гърци като превръща поемата в художествено изображение на живота им...
 

Образът на Ахил, I-ва песен на Илиада


В "Илиада", Омир описва образите на различни герои, събитията и се стреми да отразява проявите им безпристрастно. Омировата творба е изградена на два стълба...

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения