Зоя Новакова
преподава по Литература
в град София
Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

врузката на човека с физическия свят в нежната спирала

1

отговор

12

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Няма публикувани домашни
0 точки

.Какви настроения създава зимната картина

Още от самото начало на повествованието се усеща тягостно настроение.Не- случайно Йрдан Радичков е използвал зимната картина ,за да подсили напрежението. Зимната пустош навява усещане за самота и потиснатост.

Цитати –“В един студен зимен ден”,”Небето над нас бе сиво , (...).със сняг” “Бялата равнина леко се изтегляше и завърташе край нас”

2Вампир - шипков храст 

Крайпътният храст става обект на внезапно и необяснимо насилие и влиза в многобройни смислови отношения.

Шипковият храст бавно отстъпваше назад,като бе втренчил в нас стотиците си червени очи”,”Туй ще е някой вампир?”,”Сякаш не измръзнал храст бе пернат , а живо същество бе ударено с камшик през лицето”

3.Творбата-ловен разказ 

В разказа доминират не събитията , а чувствата.Не смъртта на гълъба е важна,а отражението й върху хората.

Цитат:”всеки случай никой не посмя да пристъпи напред,за да разкъса или да изпотъпче аленеещите нежни спирали на птицата.”

4.Чувства-насилие

Шипковият храст е станал обект на внезапно и безпричинно насилие.Жестокостта поражда у читателя негодувание към постъпката на тези хора. Цитати:”Завъртя камшика и перна храста през лицето.”

Конярят размахваше камшика.”

5.Позиция-разказвач

Йордан Радичков ни внушава,че природата е жива.Тя ни говори и ние трябва да я слушаме, защото сме част от нея и тя е нашият дом.С разказа си той ни учи да опазваме дома, в който живеем.

Цитат:”и не мога да разбера защо тъй рано и припряно посегна към това брадато момче от Калище природата,която е била винаги будна,но спокойна.”

6.Конфликт

Основният конфликт в разказа е между човека-насилник,забравил добротата и милосърдието, и природата,жертва на човешкото своеволие.

Цитати:”Дивата шипка трепна(...)не измръзнал храст бе пернат,а живо същество бе ударено с камшика.”,”Дивият гълъб изчезна тъй внезапно в снега,както бе изчезнал и шипковият храст преди малко.”

7.Шипковият храст-театрална сцена

Методи Андонов е човек на изкуството,който, благодарение на своята силно развита чувствителност,е успял да надникне в природата.С артистичното си отношение към света,той е мислел да я защити чрез пренасянето на храста на сцената,за да приобщи множеството свои почитатели към идеята за ненасилие над природата и за опасността,която крие нейното унищожаване. Цитати:”Представяш ли си този храст на сцената,ама съвсем истински,взет направо от гората,див,измръзнал, отрупан с ярки плодове! И цялата сцена да бъде чисто бяла, девствена,както е снегът наоколо,и да я заливаме със светлина,да пуснем сенки да пробягват през нея,да обгърнем с бяла мъгла част от храста,после да пуснем вятър да го насмете...ама че това може да стане страшно!”

8.Ловците-убитата птица

Никой от ловците не прекрачва в пространството,очертано със спиралите от кръвта на гълъба,усещайки тази територия като неприкосновено свята.Още по-силно е авторовото внушение в начина,по който е представил обзелото ги чувство за вина - една малка крачка към нужното сродяване. Ловците са осъзнали жестокостта на постъпката си.

Цитати:”Спрях се пред тези капки в снега”,”никой от нас не подозираше,че докато кръжи,птицата изстисква бавно кръвта(...) само един прост отпечатък на един внезапен финал?”,”Изнизахме се мълчешком между аленеещия шипков храст,вторачил като вампир стотиците си червени очи в нас,и помежду нежните спирали,изписани върху снега от падащия от небето гълъб.”,”Не посмях повече да пристъпя в снега,някакво особено чувство ме възпря още при първия кръг.”

9.Тревогата на разказвача

Йордан Радичков,ръководейки се от проблемите на новата епоха,откроява жизнено важната и универсална идея за справедливо и разумно отношение към природата.Авторът е разтревожен от глобални въпроси,засягащи и физическото, и моралното оцеляване на човечеството.Писателят се противопоставя на безразсъдното унищожаване на природата.

Цитати:”сякаш не измръзнал храст бе пернат,а живо същество бе ударено с камшика през лицето.”,”Не посмях повече да пристъпя в снега, някакво особено чувство ме възпря още при първия кръг.” 

10.Природата-нейният език

Природата ни говори чрез гората,снега,шипковия храст и ранения див гълъб.Авторът е одушевил храста,за да ни направи съпричастни към болката му.Читателят се пита дали някога хората ще се научат да четат и разбират сложните знаци на природата.

Цитати:”гората сивееше недружелюбно насреща ни”,”застанал посред бялото поле,посипан с ярката жарава на своите плодове”,”нас да види с втренчените си очи”

11.Природата-проклятието 

Разказът внушава на читателя,че природата е жива и е способна да си отмъщава.Демоничният храст е един от символите на тази заплашителност.Кърваво червените му очи следят всяко действие на ловците,забравили че и те са част от природата.

Цитати:”Туй ще е някой вампир”,”шипковият храст бавно отстъпваше назад, като бе втренчил в нас стотиците си червени очи.”,”Погледнах назад,шипковият храст го нямаше.”,”Може би тази фраза съдържа проклятие;”

от DUDANATA 17.05.2013, ученик
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Тест по литература за 8-ми клас върху "Крадецът на праскови"
тематичен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът е подходящ за проверка на знанията на учениците от 8-ми клас върху повестта "Крадецът на праскови". Състои се от 20 въпроса, всеки от които има само един верен отговор.
(Лесен)
20
628
1
12.07.2013
Тест по литература за 8-ми клас
междинен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът обхваща следните произведения, изучавани в 8 клас: "Крадецът на праскови", "Песен за човека", "Потомка", "Жена". Може да се използва като контролно. Всички въпроси имат само един верен отговор.
(Лесен)
15
159
1
14.10.2013
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Росица Георгиева
преподава по Литература
в град София
с опит от  5 години
60

Зоя Новакова
преподава по Литература
в град София
с опит от  13 години
34

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната