Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

литературен лис СПЕШНО!!!

"Дервишово семе "- РАМАДАН МЕЖДУ ДЪЛГА ,ЛЮБОВТА И ОТМЪЩЕНИЕТО и за "кРАДЕЦЪТ НА ПРАСКОВИ"-НЕсБЪдНАТА ЛЮБОВ литературен лис СПЕШНО за утре моля ви хора,помогнете !!!!!!!!!

Последна редакция на 16 май 2013 от stefani_arsova

3

отговора

12

посещения
Отговори (1-10 от 3)
0 точки

 

В началота на творбата основниявъпрос е този за запазване и продължаване на рода. Рамадан е длъжен да посее Дервишово семе въпреки, че още нее готов зо тази важна стапка. Воден от чувството за дълг, момчето спазва законите на рода, Друго питане не ме попита. Годиха ме, жениха ме това беше всичкото питане. От този факт, че Рамадан все още не е готов да продължи рода си, се поражда конфликтът.

Същинският конфликт в радказа е вътрешният зблъсък в душата на Рамадан между дълга му към рода и дълга към сърцето. Разрушаването на родовите връзки между Силвина и Рамадан е е източник на тяхното нещастие, но не е основание да се причини нещастие на другото семейство. Една ограда разделя Рамадан от нетовата любима и чувствата в него бушуват ту любовта към Силвина надделява, ту омразата към Руфат. Постепенно героят разбира, че не би могъл да сподели живота си със Силвина, но би могъл да облекчи нейното страдание. Нейните думи: Ако той беше звяр, не ставай и ти!помагат на Рамадан да възпита надигащата се злоба и чувство за отмъщение. Така той вместо нея ходи в гората за дърва, за да стопли с тях смъртния си враг Руфат. Това е трудно житейско решение готовнжст да жертваш желанията си, мечтите си на щастието на либимия си човек. Същевременно това решение разкрива помъдряването и духовното израстване на Рамадан.

 

от sisi7y_92 18.05.2013, студент на 20 от Силистра
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Няма публикувани домашни
0 точки

”На този кръстопът тъпча и не виждам де да хвана”. Финалните изречения в разказа на Николай Хайтов метафорично представят суровата дилема, пред която може да бъде изправен човекът . В хода на непринуден разказ размисъл главният герой Рамадан представя сложните конфликти на битието , които могат да заплетат или разплетат възела на живота. Текстът представя силни човешки преживявания: трепетите на първата любов,страстната омраза, отчаянието и готовността за убийство, през които героят преминава , за да стигне до оная житейска мъдрост , която ще го превърне в истински благороден човек.

В разказа си "Дервишово семе"(станал безспорен хит в литературата ни) Хайтов разгръща най-често обсъжданата тема-темата на любовта. Но тук, той я поставя в контекста на родовите традиции и родовия морал, тук той поставя на изпитание и нейните и родовите ценности. Една от причините за уникалността на разказа е неповторимия герой - Рамадан и неразплетения житейски възел в душата му, както и неподправения и неподчинен на граматичните норми родопски диалект. Главният герой(който всъщност е разказвач)се саморазкрива чрез интимна изповед без назован събеседник. Това прави Хайтовия разказ заангажиращ за всеки читател. Погледът на главния герой е насочен предимно към душата му и към действията в нея(зараждането на любовта и омразата, конфликтът между тях…). Постепенно героят се изявява като човек с ярък характер и с голяма вътрешна сила. Авторът, обаче, не го е избрал безгрешен, без зли помисли, като светец или "ангел безгрешен". Той го е описал такъв, какъвто е, за да постигне по-голямо емоционално въздействие върху читателя. Началото на разказа започва с: "тоя възел, да ти кажа, много отдалеч се заплита". Възелът се заплита съвсем класически- майката и бащата на героя са мъртви и дядото вижда последна надежда за продължаването на рода във внука си. Възелът на Рамадановия живот се заплита още с раждането му. Без майка и баща, неговата участ е да живее със старите си баба и дядо. Липсващите звена на Дервишовите поражда един от първия проблем в Хайтовия разказ-ранната сватба. Традициите повеляват, децата да се превърнат във възрастни още през първата брачна нощ, но как едно дете може да се справи със задълженията на един мъж?! Макар все още да не осъзнават това, Рамадан и Силвина се възпротивяват на строгите съпружески задължения. Но все пак, още тогава, между тях се заражда любов, въпреки че тя е по-скоро подобна на любов между братче и сестриче. Но тя механично "навива" сърцата им и като изведнъж ги дръпнат между тях остава зейнала рана. След отвличането на Силвина, момчето усеща непоносима празнота в душата си: "като се върнахме вечерта вкъщи, заварихме празна, тъмна къща, без невеста". След този момент, Рамадановия живот се дели на две: на щастлив - краткият, но прекрасен живот със Силвина и на нещастен - обхващащ повече от четиридесет години, през който тя е женена за Руфат, но и в единия и в другия случай, спътник остава любовта. Болезнената, като болест, обич го принуждава да наблюдава сцени от семейния живот на любимата си и на най-големия си враг. Но това го подхранва, защото това му дава възможност да вижда Силвина, колкото и далеч да е тя. Единственото му удоволствие, от парещата го любовна мъка, е мъките на любимата му, повяхналото й щастие, което говори, че любовта й към главния герой продължава да гори. Въпреки това, минутите прекарани зад комина, вперил поглед в прозорчето на Руфатови, са изтощителни и мъчителни, поради безсилието му да си я върне.
Така изведнъж детето у него си отива и идва големият мъж, който е готов да отмъсти за любимата, да я спаси и върне при себе си. У него се поражда мъст, озлобление към този, който се е осмелил да стъпче любовта му, което нараства за да се прероди в дива ярост........, но и в една обуздана, все пак, злоба. Рамадан се примирява с участта си. Но в душата му вече са посети семената на омразата:" Тука, в сърцето сто пиявици като че се бяха впили". Всичко, което изживява от тук насетне го пробожда до смърт. Но лесно се мре, трудно се живее. Макар, че сърцето му е празно и тъжно, разума у него крещи:"Бори се, отмъсти..". Жаждата за мъст става неговият "двигател".
Но той проявява здрав разум или страх, кой знае, и затова не успява да намери сили в себе си да действа по единствения начин в такъв случай - отмъщение на всяка цена. Той осъзнава в себе си , че ще загуби и най - малката надежда, да бъде до своята любима: "В затвора нама дупчица да има към Силвина." И след всички разгорели се у него размисли и страсти той се оставя на течението да го носи, да го блъска с надеждата един ден да го изхвърли на брега, където може би ще го завари неговата мила Силвина. Но сега той се носи по "реката на живота" сред буря от чувства разкъсващи сърцето му.
В битието често се стига и до парадокси и обрати, за които нито сме мечтали, нито сме си мислели, че са възможни.
В такъв един парадокс попада и Рамадан. Той се вплита в него доброволно, само за да бъде оправдано близо до своето цвете - Силвина. Отново се променя човекът у него и пак заради пустата любов. Казват, че с времето любовта остарява и се уморява, но при него не е така - тя расте през цялото време, всеки ден, всеки час.
Парадоксът идва от факта, че Рамадан проявява състрадание не само към Силвина, но и към самия носител на всички негови мъки - Руфатя, към онзи, който цял живот му е горил душата. Сега той вижда, колко безпомощен и слаб е всеки и най - вече се радва и наслаждава на факта, че Руфатя няма да може да се наслаждава и да мачка неговата Силвина.
Сега, когато мъжът й е безпомощен и болен, смъртта му би била лесна, спира го единствено молбата на любимата му, да не се превръща в злодей, заради човек, с който не си струва да си цапаш ръцете. И той пак е силен и пак заради нея. Проявява за пореден път благоразумие и характер на благороден човек, помага на заклетия си враг, без да се превръща в слаб и безволев роб на чувства. 
И понеже цялото човешко съществуване е серия от изпитания, от повтаряния опит за "смъртта" и "възкресението", "светлината" и "мрака", Рамадан продължава да тъпче по своя съдбовен, свише предопределен кръстопът. Ако през главата на "дивия" Рамадан минават помислите за убийство, ритуализираният и опитомен от любовта Рамадан - за врага си се грижи като за собствен брат. Преодолявайки примитивното, първичното у себе си , Рамадан успява да се превърне в мъж, избира правилния път. Той се изгражда и става смела и благородна личност , достатъчно силна да надживее омразата и да се примири със положението в името на по възвишени ценности. Но най висша от тях остава любовта.

от DUDANATA 17.05.2013, ученик
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Няма публикувани домашни
i az 2roto Едно от най-големите постижения на съвременната българска литература е най-известната творба на Емилиян Станев Крадецът на праскови.Писана в следвоенните години на страдание и смърт,тя раз... [целият коментар]
от DUDANATA на 17 май 2013
Активност в домашните:
Одобрение:
34%
Няма публикувани домашни
-2 точки
от 2 гласа
opssss
opsss opsss opsss                                  
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       
                                       

 

от ralitsa.dobreva1 17.05.2013, потребител на 108
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 8-ми клас по Литература
Антична литература, митология, Омир, Софокъл
изпитен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Това е тест по литература за античната култура, митология, старогръцка лирика и драма, епос. Въпросите имат само един верен отговор.
(Лесен)
24
2
1
9 мин
24.09.2019
Тест по Литература за ученици от 8-ми клас
изходен тест по Литература за Ученици от 8 клас
Тестът е изходен за 8-ми клас. Съдържа 10 въпроса от изучените произведения по Българска литература. Всеки въпрос има само един верен отговор.
(Лесен)
20 минути
10
84
1
15.11.2016
» виж всички онлайн тестове за ученици от 8-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

Основният конфликт в разказа "Дервишово семе”

11 дек 2007
·
913

Творбата”Дервишово семе”е част от сборника”Диви разкази”, като въвежда читателя в яркия и необятен свят на българската литература. В него авторът разкрива един изключително важен проблем пред младите хора от 19 век, а това е продължаването на рода...
 

Любов и омраза в разказа "Дервишево семе"

03 яну 2008
·
473

Любовта пронизва като стрела сърцето на главния герой Рамадан и го понася в небето: "Докато се развивахме със Силвина и повивахме... то сърцето се навивало, навивало и когато изведнъж го дръпнаха да се развие, отскубнаха ми го заедно с корена."...
 

Основният конфликтът в разказа Дервишово семе

09 яну 2008
·
293

Основният конфликт в разказа "Дервишово семе" е между отношенията на Рамадан и Руфат. Конфликтът продължава много години и се оказва, че в него няма да има победител и победен.
 

Основният конфликт в разказа " Дервишово семе"

12 яну 2008
·
429

" Дервишово семе" Разказа поставя сериозни въпроси, свързани с рода и формиране етичния цвят на индивида. Противречието на законите на рода и утвърждаването на личността...
 

Разривът между рода и човека в разказа "Дервишово семе" на Николай Хайтов

17 фев 2008
·
317

Драматичната изповед на героя от разказа на Николай Хайтов - "Дервишово семе", провокира у нас размисли върху принадлежността на човека към родовата общност и нейните принципи, човешкия живот и правото на човека да следва своите копнежи и мечти...
 

Рамадан от "Дервишово семе" между дълга към рода и дълга към сърцето

14 ное 2008
·
94

Разказът на Хайтов “Дервишово семе” е история за сблъсъка на вековните родови повели и любовта, непознаваща ограничения. В основата на конфликта лежат неумолимите закони на Дервишовия род... „Първата губерка ми забиха, като се върна Силвина в село”...
 

Раздвоеният свят в "Дервишово семе"

02 дек 2008
·
440

Разказът “Дервишово семе” от Николай Хайтов е поглед към миналото и патриархалните ценности.Творбата поставя в центъра на повествованието силата и устойчивостта на родовата традиция и отстояването на личността в нея...
 

Между юношеството и зрелостта - Дервишово семе

26 фев 2010
·
77

В разказа „Дервишово семе” убедително и неподправено звучи един от митовете за „мъжките времена” – героят сам трябва да намери пътя си, но неговият избор е ограничен от неписаните повела на рода. Рамадан Дервишов сам разказва за себе си...
 

Играта и драмата в любовта - "Дервишово семе" - Николай Хайтов

08 дек 2011
·
27

В разказа авторът ни показва драматичната съдба на своите герои, трагичната участ на човека, объркан между своя дълг и чувствата си.Една чиста и красива любов се превръща в омраза и жажда за отмъщение над този, който е причинил болка от изгубеното...
 

Любов или омраза в "дервишово семе"

23 апр 2012
·
37

Любовта и омразата са свързани с патриархалните ценности и индивидуалното право на избор в разказа "Дервишово семе"....

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Росица Георгиева
преподава по Литература
в град София
с опит от  5 години
60

Зоя Новакова
преподава по Литература
в град София
с опит от  13 години
34

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения