Преглед на домашна работа

Есе с цел убеждаване : Вредата от наркотиците

Есе с цел убеждаване на тема : Вредата от наркотиците СПЕШНО за утре

4

отговора

58

посещения

заключена
Отговори (1-10 от 4)
Активност в домашните:
Одобрение:
100%
Няма публикувани домашни

Най-добър отговор - избран на 09 апр 2013

В човешкия живот зад всеки ъгъл дебне опасност, която може да доведе до трагичен край. Една такава вреда са наркотиците, които отнемат от щастливите мигове и водят до нежелателни последици. Наркозависимият е отчужден от заобикалящия го свят, защото е изцяло отдаден на дрогата. Лечението е много трудно и в повечето случаи невъзможно. В един определен момент човек осъзнава каква беда го сполетява, но вече е късно и няма как да избяга. Започва да се събира с обречени хора като него, за да си набавя наркотици. Разбира се, всеки има право на избор, но понякога човек няма друг изход. В повечето случаи стават наркомани такива, на които не им е обръщано достатъчно внимание или пък са искали да избягат от реалността. Могат да изпаднат и в депресивни ситуации, които да са причината да изберат наркотиците. Това не е начинът, но спонтанното им решение ги води към смъртта. Изцяло отдаден на тази пагубна страст, човек губи възможността да изживее щастливо дните си. Единственото, което става негов приоритет, са наркотиците. Те бавно и мъчително крадат силата от човешкият организъм.

 

В днешно време наркотиците са много разпространени, и то сред младото поколение, което тепърва изгражда свой свят. И най- лошото е, че младите сами започват да търсят дрога, подтикнати от любопитство или от непреодолимото желание да подражават на наркозависимите. Те не разбират, че животът е даден да се живее, да се крадат хубавите моменти, да усещаш любовта и да гониш своята мечта. А наркозависимите дали ще усетят тези житейски радости? Не, няма - техният живот малко по малко си отива и става все по-късно за някаква промяна.

 

Колко хора стават жертва на наротиците, колко страдат за загубените близки по вина на дрогата? Те никога няма да могат да върнат времето назад, няма да имат следваща възможност да покажат на света своята истинска същност. Изборът, който ще направиш в живота, е важен и решаващ. По кой път ще поемеш, по чии следи ще откриеш себе си - това са въпроси, на които всеки може да си отговори. В крайна сметка човек не може да избяга от съдбата си, но поне може да забрани на себе си да взима отровата, която ще го убие. Рано или късно всеки един от нас ще си отиде от този свят и може би отива в друг, много по- красив, но преди това - бъди загрижен и живей в името на живота! Малките и дребни неща правят човека щастлив. Не нужно да бягаш от тях и да търсиш нещо по- добро там, където не съществува. Гонейки уж този чудесен и „безгрижен свят”, всъщност сам „копаеш своя гроб”. Разбира се, че не може всичко да е идеално, в живота има радост и тъга, но след всяка буря винаги има затишие. Безкрайният свят е обсипан с препятствия, въпросът е дали ще успееш да ги преминеш, баз да пропаднеш. Обикновено точно от тях човек се страхува и прибягва към средства, които ще променят тази представа и всичко ще е по-лесно.

 

В действителност, когато човек е взел наркотици, нищо не чувства, не усеща, сякаш живее в нереален свят. Това е така, но в началото, а когато започне да се пристрастява, в един момент вече не може да издържи на този тормоз. Истински ценните неща в живота могат да се открият, без да ставаш част от наркозависимите. За тях това няма как да се случи, самите те не осъзнават какво правят и не могат да се спрат. Прибягват до какви ли не крайности, за да се домогнат до наркотици. Техният живот става зависим от тях. Искат да се скрият от житейските проблеми и търсят утеха в дрогата. Тя ненадейно се превръща в техен начин на живот.

 

Иска се силна воля, за да се справиш с това, което ти поднася животът, и сам да знаеш как да се спасиш. Най- лесно е да се предадеш, но само слабите се предават, а и Бог обича смелите. Човек няма право да съсипе своя живот, защото има мисия на този свят. Всички искат да сбъднат своя мечта, да протегнат ръка, да се докоснат до любовта и да дадат свобода на своите чувства. В онзи свят, белязан от смъртта и дрогата, не могат да се осъществят тези желания, защото там е затвор за човешката душа, от който жив не се излиза. Гласът заглъхва нечут, мрак „покрива” сърцето, утеха човекът не среща, а само мъка „зловеща”. Вместо да се търси неистинското щастие, по-добре да се намери истинското, а именно в реалността, където мечтите се осъществяват. Наркотиците правят човека обречен на безкрайно страдание и неспособност да бъде себе си. Те всеки божи ден отнемат нечий живот. Очите на наркозависимите виждат нещата различно, защото нещото, което има значение в живота им, е наркотикът. Въпреки това, осъзнавайки навреме своя проблем, човек може да се пребори. Това обаче ще изисква много силна воля и опора, която не всеки може да има. Наркотиците са много сериозен проблем сред човешкото общество, защото отнемат живот. Оцеляват само тези, които се пазят и избягват дрогата. Когато човек открие дори само една причина, заради която си струва да се събуди сутрин, тогава ще има смисъл неговото съществуване.

от smetankata_f1 09.04.2013, ученичка на 21 от Варна

Днес много млади хора се подлъгват и увличат по наркотиците. Тази тенденция нараства все повече и повече, защото младите хора лесно се поддават, а и лесно се влияят от околните. Много хора мислят, че употребата на наркотиците ще ги направи да изглеждат по-готини в очите на другите и си мислят, че това е правилно и безвредно. Не е така!

Наркотични вещества (наркотици) са група фармакологични вещества, които действат предимно върху централната нервна система и при внасяне в организма предизвикват според дозата временно усещане на психично и телесно успокоение, еуфория или опиянение и наркотичен сън. Такива са редица растителни вещества и техни производни (тютюн, алкохол, хашиш, кокаин, опиум и получените от него наркотични вещества, наричани опиати, между които пантопон, морфин, хероин, кодеин) и други. Всички наркотични вещества от тази група могат да създадат болестно влечение, известно като наркомания. Употребата, производството и вносът им в отделните държави се регулира от законодателни ограничения и правила. Друга група наркотични вещества представляват синтетични препарати, употребявани в медицината най-често като сънотворни средства (веронал, луминал, барбамил и други производни на барбитуровата киселина). В хирургията се прилагат за упойка някои наркотични вещества, които предизвикват пълна загуба на съзнанието.

1.Морфин - Морфинът е създаден през 19 век, като болкоуспокояващо. Приятните изживявания, които поражда и зависимостта, в която човек изпада при редовното му приемане, го поставят в групата на наркотичните вещества.

2.Хероин 

 Хероинът е полусинтетично производно на опиума, създадено през 1897 г. от немската фармацевтична фирма Байер, като болкоуспокояващо средство. Впоследствие се продава масово, докато не става ясно, че предизвиква физическа и психическа зависимост и е забранено поетапно във всички страни. Дори трикратното последователно инжектиране на хероин е достатъчно, за да се развие непреодолимо влечение към него. Въпреки съвременните научни постижения в борбата с наркоманията и по-специално с употребата на хероин, по-голямата част от зависимите умират вследствие на свръхдоза, изтощение или заразяване с инфекциозни болести в резултат на апликирането на наркотика.

Хероинът се произвежда за черния пазар чрез процес за преработка на опиума като първо морфин се извлича от опиума, а после се ацетилира чрез загряване с оцетен анхидрид. Пречистването на получения суров хероин до хидрохлоридна сол дава водоразтворима солна маса под формата на бял или жълтеникав прах.

Хероинът може да се инжектира, пуши или смърка, като най-висок психоактивен ефект се постига при венозното приложение, което е и най-опасно, поради възможна смърт, причинена от парализа на дихателния център заради свръхдоза. Зависимите често употребяват общи игли и обикновено се заразяват от нелечими или труднолечими заболявания, след които най-често хепатит Б, а понякога и ХИВ.

Амфетамина е психоактивно вещество, което стимулира централната нервна система. Той създава усещане за бодрост, сила и лекота, дори и при хора в състояние на силно физическо изтощение. Името му произлиза от названието на веществото по номенклатурата на IUPAC – Алфа-Метил-Фенил-ЕТил-АМИН.

Употреба - Амфетаминът и неговите производни се прилагат при лечението на депресивни психози.

Във въоръжените сили, полицията и други организации се използват за подобряване на моралното и психическото състояние на личния състав при екстрени ситуации, свързани с продължителни натоварвания.

Амфетаминът и неговите производни могат да поддържат човек бодър, активен и високо работоспособен до 48 – 72 часа, дори без никакъв сън или храна. При лишаване от вода, действието им се запазва около 24 – 36 часа. След изтичането на този срок, обаче настъпва тежко физическо изтощение. Пострадалите се обездвижват и изпадат в кома. Ако не се положат специални медицински грижи за тях (поставяне в безопасно странично положение, венозна рехидратация, изкуствено хранене), пострадалите умират от дехидратация, хипотермия и общо физическо изтощение.

 

от alexotm 09.04.2013, ученичка на 17 от Кубрат

ВРЕДАТА ОТ НАРКОТИЦИТЕ ВЪРХУ ЧОВЕКА  

забравих да уточня :)

от - 09.04.2013, ученичка на 17 от Дулово
Активност в домашните:
Няма публикувани домашни


Наркотиците са психоактивни вещества, които потискат или стимулират централната нервна система, чието продължително приемане може да доведе до привикване и пристрастяване – наркомания.
Редица леснолетливи вещества с различен химически строеж имат изразено въздействие върху централната нервна система на човека. Етерът и хлороформът например се използват като упойка. Подобни на тях летливи разтворители днес са едни от най-често употребяваните наркотици. Материалите, които ги съдържат, са главните дроги на най-малките търсачи на силни усещания. Може да ги срещнете навсякъде, изцапани с боя или лепило, във вид на невръстни пияници. Пари на разтворители с наркотично действие се смъркат от какво ли не: газове за запалки, спрейове, препарати за химическо чистене, горива, пълнители за някои видове пожарогасители, но преди всичко - от бои и лепила. Очевидно става дума за евтини леснодостъпни материали, които за разлика от другите дроги не подлежат на никакъв контрол. Веществата, с които най-често се злоупотребява са: ацетон, трихлоретилен, тетрахлорметан, бензол, ксилол и особено толуол (съставна част на множество промишлени продукти).
По въздействие летливите разтворители наподобяват до известна степен алкохола. Консуматорът им често се държи като пиян. В сравнение с алкохола обаче парите на разтворителите достигат по-бързо до мозъка. Отначало се наблюдава възбуда, слаба еуфория и веселост; после - замъгляване на съзнанието, загуба на ориентация, нарушена координация на движенията, сънливост. Ефектите от летливите наркотици идват бързо, но и скоро отшумяват. Затова инхалирането с тях се прави многократно, в серия от няколко сеанса. При поемане на солидни дози някои от тези вещества (като толуола например) могат да се проявят като халюциногени и да причинят значителна загуба на самоконтрол. Особено опасно е завирането на главата в полиетиленова торбичка с поставени вътре материали за смъркане, защото при замайването от високата концентрация на парите може да се стигне и до задушаване. Директното впръскване на аерозол в устата пък е в състояние да замрази и запуши въздушните пътища и също да доведе до смърт. Летливите наркотици могат да предизвикат психична зависимост, някои (като толуола) водят до толеранс, но физическа зависимост от рода на тази при алкохола, барбитуратите и хероина не се наблюдава.
Зависимостта е явление, получаващо се при взаимодействи-ето на организма с тези вещества при многократното им прилагане. Развитието на зависимост е свързано с употребата както на медикаментозни (лекарствени), така и нанемедикаментозни средства. Съществуват два вида зависимости: психическа и физическа.
Психическата зависимост се появява, когато веществото е заело централно място в мислите, емоциите и действията на човека до такава степен, че е извънредно трудно да се спре неговата употреба. Този вид зависимост е винаги водеща. Предизвиква чувство на благоразположение и периодично вземане на веществото на всяка цена (с позволени и непозволение средства), за да се изпита състояние на еуфория или да се избегнат нежеланите симптоми на абстиненция. 
Физическа зависимост възниква, когато организма на използ-ващия привиква към дадено вещество до такава степен, че то става необходимо условие за нормалното му функциониране. Без веществото използващия може да изпитва различни симптоми - от слабо неразположение до конвулсии. Тези симптоми, някои от които могат да бъдат фатални, означават абстиненция. Не всички наркотици предизвикват физическа зависимост, но с тях се злоупотребява главно поради психичните ефекти, които предизвикват. Физическата зависимост е един от факторите, допринасящи за продължаване на употребата на наркотици

от tttatiana 09.04.2013, ученик на 39
Онлайн Тестове за Ученици от 10-ти клас по Литература
Тест по литература за 10-ти клас на тема: Ренесанс
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Тест върху произведенията на Шекспир, Бокачо, Сервантес и Данте. Всички въпроси имат един верен отговор.
(Много лесен)
10
232
1
14.08.2013
"Хамлет"
тематичен тест по Литература за Ученици от 10 клас
Въпросите от теста са върху трагедията "Хамлет" на Уилям Шекспир и проверяват знанията по произведението. Всички въпроси имат само по един верен отговор.
(Лесен)
13
2
1
2 мин
20.06.2019
» виж всички онлайн тестове за ученици от 10-ти клас по литература

Потърси помощ за своята домашна:

Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения