Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

какви размисли поражда заглавието на разказа една българка-съчинение разсъждение

mojeli nqkoy da mi pomogne po tazi tema: какви размисли поражда заглавието на разказа една българка

1

отговор

25

посещения
+1 точка
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
100%
Няма публикувани домашни
+1 точка
от 1 глас

В разказа си "Една българка", Иван Вазов разкрива човешката драма на една обикновена жена от народа и как тя успява да извърши своя тих и незабележим нравствен подвиг. Пистъпката и е продиктувана от човеколюбие, милосърдие и християнски морал.

Баба Илийца осъзнава големия риск от това, да скрие бунтовника у тях, но все пак човешките чвства у нея надделяват и тя се чувства длъжна да продължи апочнатото добро. Непознатият момък изпитва към нея синовни чувства, както и голяма болка и съчувствие от изгубеното и внуче.

Доброто при бабата идва от вътре, естествено. Тя не счита стореното от нея за подвиг, героизъм. Илийца продължава да проявява разбиране, тактична е, внимателна е: "Добър ти вечер, момче. На". В греха и, че е "откраднала манастирско" откриваме нова ценностна система. Преди всичко тя е човек, а човешкия морал стои по-високо от християнския и тя е готова да носи отговорност за греха си. Изпълнена със съчувствие, състрадание и милосърдие, при българката съвсем естествено идва желанието и да го приюти у дома.

За нея това е нормален жест - да изведе започнатото добро до края. Тя не е човек, който оставя нещата недовършени. Бунтовникът оцена жестя, поетия риск, който тази непозната жена прави. В благодарността му личи цялата синовна обич към нея. Дори се покланя и и целува ръката. Този жест е подобен на този, който всеки страдалец прави в трудни моменти към Света Богородица. Той разбира, че тя рискува живота на внучето и, който е много по-важен дори от нейния, затова е трогнат до сълзи.

Българката също е наясно с опасността: "Хората сега са наплашени и ме изгарят жива, ако усетят". Тя поема явен риск, но решението и е плод на героизъм. Поема отговорност към три живота - своя, на внучето и и на бунтовника. За нея това е естествен човешки жест. Проличава чувството и за задължение и отговорност към дадената дума.

Скоро Илийца открива, че е изгубила най-важното зюа нея - внучето си. Моментът е много личен. Бунтовникът силно съчувства на жената, дори няма думи да изрази съпричастието си: "Бунтовникът се спря поразен. Тая скръб на селянката го смая; той поиска да каже нещо да я утеши, но не можа нищо да каже." Той дори изпитва чувство за вина и знае, че вече "няма право да очаква по-нататъшна помощ от великодушната жена". Въпреки това, тя събира сили и с разплакан глас напомня на момъка, че ще довърши до края започнатото.

В V част авторът утвърждава качествата на баба Илийца - тя е силна жена , с чувство за дълг и въпреки трудностите, винаги довършва започнатото добро.

от simona.ivanova.7549 18.02.2013, потребител на 15
Какъв е твоят отговор ?
Онлайн Тестове за Ученици от 7-ми клас по Литература
БЕЛ - правопис, пунктуация, морфология, синтаксис
входен тест по Литература за Ученици от 7 клас
Входящ тест за седми клас по български език. Тестът съдържа примерен текст и въпроси към него. Всички въпроси изискват един верен отговор.
Тестът е изготвен от:
Таня Генова преподавател
(Труден)
16
143
1
14.07.2015
Христо Ботев - "На прощаване в 1868 г."
изпитен тест по Литература за Ученици от 7 клас
Тест за проверка на усвоените знания за стихотворението на Ботев "На прощаване в 1868 г.". Всички въпроси в теста имат само един верен отговор.
(Труден)
15
1
1
7 мин
08.10.2019
» виж всички онлайн тестове за ученици от 7-ми клас по литература
Mатериали в помощ на домашната
 

За "болното тяло" и "болната душа" в разказа "Русалска нощ" на Йордан Йовков

20 юли 2007
·
104

За "болното тяло" и "болната душа" в разказа "Русалска нощ" на Йордан Йовков
 

Теми за 7 клас (125 стр.)

12 дек 2007
·
2,683

Развити теми по произведенията, които се изучават в седми клас.
 

Яворов - Екзистенциалното звучене в интимната лирика на Яворов

22 юни 2008
·
105

Яворов - Екзистенциалното звучене в интимната лирика на Яворов.
 

"Под манастирската лоза" - химн за честолюбието на българина

28 фев 2009
·
59

Проблемите, които поставя цикъла от 12 разказа, значението на книгата и анализ на разказа "Очите на Свети Спиридон".
 

Смисловите измерения на чудото в разказа "Занемелите камбани"

03 мар 2009
·
581

Основновоположният идейно-повествователлен аспект в разказа е чудотосъс занемяването иновото позвъняване на църковните камбани. Разгърнат върху основата на противопоставяне между изключителното и обикновеното...
 

Човешкото страдание в "По жицата"

09 мар 2009
·
85
·

Йордан Йовков е писател с голямо човешко сърце, а творчеството му – учител по краота и човеколюбие. Разказът „По жицата” е една от...
 

Творчесто на Николай Хайтов

06 ное 2009
·
24

В началото на осемдесетте години подготвях книга с разговори за съветската литература. Бях уговорил да участват в нея едни от най-личните руски писатели и други големи имена от тогавашния съюз. Солидно беше участието и на най-големите наши поети, белетрис
 

Експресионизъм

10 яну 2010
·
130

Този материал ще помогне за опознаване на направлението експресионизъм и за осмислянето на творбата "Септември"...
 

Красотата и доброто в Йовковото творчество

22 фев 2010
·
163

В българската литература развитието на разказа се определя от творчеството на три големи имена - Иван Вазов, Елин Пелин и Йордан Йовков. Ако патриархът поставя началото на жанра и създава творби,...
 

Новата българска литература- събития и факти

23 ное 2010
·
419

Териториалните знаци на родината са: белий Дунав лей, Черно море, горда Стара планина, Марица, тракийска равнина, Вардар, Рила, Охридски вълни. В историята тази територия е била още по-обширна - до чукарите Карпатски и стените Цариградски. Сегашният...

Потърси помощ за своята домашна:

Намери частен учител

Кристияна Петрова
преподава по Литература
в град Шумен
с опит от  2 години
404 41

Мариана Николова
преподава по Литература
в град Шумен
с опит от  17 години
345 32

виж още преподаватели...
Подобни домашни
Последно разгледали домашната
Сродни търсения