Преглед на домашна работа
Активност в домашните:
Няма отговори

изисквания на овощните дървета към екологичните условия

Ако може някой да ми помогне трябва ми презентация по тази тема за утре....Моля вии

от naritooo на 11 фев 2013
посочени теми: вии ако

1

отговор

13

посещения
Отговори (1-10 от 1)
Активност в домашните:
Надежност:
50%
Одобрение:
14%
Няма публикувани домашни
+1 точка
от 1 глас

 

Погледни това мисля че върши някаква работа!

 

Преди да се пристъпи към засаждане на дръвчета за създаването на нова овощна градина изисква предварително и компетентно да се проучат всички екологични и икономически условия, да се предвидят и извършат необходимите мероприятия, които определят успешното развитие и ефективното отглеждане на овощните дървета.

Преди всичко агроекологичните условия (почва и климат) трябва да удовлетворяват биологичните изисквания на овощните растения през всички фази и възрастови периоди от развитието им.

Подготовка на почвата при засаждане на дръвчета включва:

- почистване на площта от камъни, стари дървета и храсти; подравняване;

- основно торене и риголване на дълбочина 50-60см и повторно подравняване.

 

Всички тези мероприятия се предвиждат в агротехническия проект за създаване на новата градина и се извършват 2 – 3 месеца преди засаждането. Освен това в него се  уточняват сортоподложковите комбинации, разстоянията и схемите на засаждане. Ако липсва такъв проект, консултации и съвети могат да се получат от всички  Областни служби за съвети в земеделието.

 

Навярно много собственици на земеделска земя ще се решат през тази есен да създават нови овощни градини ето защо в настоящия материал се обръща внимание на някои изисквания и практики, свързани със засаждането на дръвчетата, от качественото извършване на които в голяма степен зависи прихващането и по – нататъшното им развитие.

 

За по-големите градини площта се маркира с помощта на земеделски уреди, а за малки – с жалони, като предварително се определят местата на напоителните канали, пътищата и други съоръжения, ако се предвиждат такива. Определянето на точното място на всяко дръвче може да се извърши с маркирана тел, въже или маркировъчна дъска.

 

Изкопаването на посадъчните ямки се извършва най-малко 2 седмици преди засаждането. На риголвана почва те се правят с диаметър 55-60 см и дълбочина около 50 см, а на нериголвана -  съответно – 100 на 60 см. Ямките се изкопават ръчно или механизирано – чрез ямкокопател. При ръчно изкопаване на нериголвано място от горния пласт (хумусния) с дълбочина 25 – 30 см се изхвърля на една страна, а този от по-долния – на срещуположната.

При засаждането на дръвчета най-напред се използва почвата от хумусния хоризонт с оглед корените да се разположат в рохкава и запасена с хранителни вещества почва. Когато не е извършено основно запасяващо торене преди риголването или предпосадъчната оран,при засаждане трябва да се внесе на всяко дръвче суперфосфат,  калиев тор и азотен тор на база агрохимичен анализ. За предпочитане е да се засаждат едногодишни дръвчета, защото се прихващат по-добре, но трябва да отговарят на изискванията на стандартите. Дръвчетата които са със силно повредени корени, болни от бактериален рак, кръвна въшка и др. или са измръзнали, не се засаждат, а се бракуват.

При допуснато подсушаване на кореновата система по време на транспортирането и съхранението, дръвчетата се потапят във воден разтвор от хуматен тор за  4-5 часа.

Преди самото засаждане се опресняват отрезите на корените до здрава тъкан с ножици. Засаждането се извършва от двама души, като единият държи дръвчето, а другият поставя пръстта, смесена с торовете. При използване на садилна дъска маркировъчните колчета трябва да попаднат в двата странични вряза на дъската и в средата се поставя дръвчето. При възможност в райони с по-силни ветрове се забива дървен кол (от страната на преобладаващите ветрове), който се поставя на 50см дълбочина.

 

При засаждането кореновата шийка трябва да бъде 4-5см от нивото на почвата. В процеса на засаждането дръвчето се подръпва 3-4 пъти и стръсква, а след това притъпква. Притъпкването започва от периферията на посадъчната ямка към дръвчето с оглед създаване на по-добър контакт между корените и почвата. Накрая се прави околостъблена чаша и се полива с 10-15 л вода с оглед почвата да прилепне по-плътно към корените. Един два дена след засаждането се извършва мулчиране със суха пръст и се изправят полегналите дръвчета.  Новозасадените дръвчета през есента се увиват с хартия или други материали против гризачи и се привързват за кола. Първата резитба се извършва в края на зимата и началото на пролетта.

При нашите климатични условия най-подходящото време за засаждане на всички овощни видове (с изключение на ореха) е есента след листопада (ноември) до късна есен. При невъзможност засаждането да се извърши през есента, то се отлага за пролетта, като се спазват всички изисквания, изтъкнати по-горе.

 

Ореховите дръвчета изискват по-висока температура на почвата за калусиране на корените, поради което пролетното засаждане през март е за предпочитане. Ако посадъчния материал е доставен през есента и остане незасаден, необходимо е правилно да бъде съхранен и предпазен от гризачи.

 

Дръвчетата се съхраняват в траншеи с дълбочина и ширина 60-70 см. Корените и около 30 см от стъблото над мястото на присаждане се покриват с почва или пясък. Когато почвата или пясъкът не са достатъчно влажни, веднага след заравянето на дръвчетата се извършва обилна поливка. В траншеите между дръвчетата се поставят отровни примамки против гризачи.

от paca1892 11.02.2013, потребител на 60
Какъв е твоят отговор ?
Mатериали в помощ на домашната
 

Създаване на овцевъдна ферма


Притежава селскостопански сгради и пасища, които ще ползва за дейността си. Дейността ще се извършва в с. конска обл. Перник и офис в град перник за сключване на договори...

Потърси помощ за своята домашна:

Последно разгледали домашната